"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: Πιο πολλοί στρατιώτες αυτοκτονούν παρά σκοτώνονται στον πόλεμο


Εντονο προβληματισμό πυροδοτούν και πάλι στις ΗΠΑ νέα στοιχεία για δραματική αύξηση των αυτοκτονιών στους κόλπους του στρατού, ενώ το Πεντάγωνο, που εργάζεται συστηματικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καλείται να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις για το ψυχολογικό προφίλ και τη συναισθηματική ισορροπία των Αμερικανών στρατιωτών. 
 
349 Αμερικανοί στρατιώτες έβαλαν τέλος στη ζωή τους το 2012 Παρουσιάζοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2011, οι αυτοκτονίες του 2012 φθάνουν τις 349, επίπεδο-ρεκόρ, αν μάλιστα συγκριθούν και με τους θανάτους στρατιωτών σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν την ίδια περίοδο, που δεν ξεπερνούν τους 295. Συγκεκριμένα για το 2012 καταγράφηκαν στο Στρατό Ξηράς 182 αυτοκτονίες, στους Πεζοναύτες 48, στο Πολεμικό Ναυτικό 60 περιστατικά και στην Αεροπορία 59.

Σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις, που δημοσιεύονται από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, το 2011 και το 2010 σημειώθηκαν αντίστοιχα 301 και 295 αυτοκτονίες.

Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι οι απώλειες στρατιωτών, που υπηρετούν σε εμπόλεμες ζώνες, παρουσίαζουν σημαντική μείωση καθώς πλέον οι μάχες σώμα με σώμα περιορίζονται και «αυξάνονται οι επιχειρήσεις σε ασφαλές περιβάλλον» λόγω της εκτεταμένης χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Υπεύθυνοι του Πενταγώνου χαρακτηρίζουν «λυπηρό και περίπλοκο γρίφο» το φαινόμενο των αυτοκτονιών, υπογραμμίζοντας ότι η υπηρεσία προωθεί για την αντιμετώπισή του δέσμη μέτρων, με κύριο την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους στρατιώτες. Σε σχετική έκθεσή του (Μάιος 2012), ο υπουργός Αμυνας, Λέον Πανέτα, υποστήριζε ότι οι επικεφαλής σε κάθε στάδιο ιεραρχίας πρέπει να προωθούν κλίμα συνεργασίας και να ενθαρρύνουν όσους χρειάζονται βοήθεια ώστε να μη διστάζουν να τη ζητήσουν.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το στατιστικό ποσοστό αυτοκτονιών στον αμερικανικό στρατό (24 στους 100.000 στρατιώτες) είναι έστω και ελάχιστα μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό για τις αυτοκτονίες πολιτών, και συγκεκριμένα για τις αυτοκτονίες που σημειώνονται στην πληθυσμιακή ομάδα ανδρών από 17 έως 60 ετών (25 στους 100.000).

Την ίδια στιγμή, ακτιβιστές υπέρ της ειρήνης εκτιμούν ψυχρά «πως ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που αυτοκτονούν, θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις».

(ΠΗΓΕΣ: ASSOCIATED PRESS, BBC, ΤΗΕ TELEGRAPH, WWW.RT.COM)

Δεν υπάρχουν σχόλια: