"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: "Καταρρέει" το πελατειακό κράτος...

Του Γιώργου Κράλογλου

Άριστη και ντόμπρα πέρα για πέρα η επίθεση του ΚΚΕ στον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση που είχε το θράσος να αποκαλέσει αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων τα ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων. Τα Ταμεία που συντηρούν με νύχια και με δόντια οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματά τους στην ασφάλιση και την σύνταξη. 
  
Συμφωνώ και προσυπογράφω την ανακοίνωση του ΚΚΕ γιατί η δήλωση του κ. Βρούτση για οικοδόμηση πελατειακού κράτους μέσω των Ταμείων επιρρίπτοντας ευθύνες και τους εργαζόμενους και ασφαλισμένους ξεπερνάει όχι μόνο τα όρια του πολιτικού θράσους αλλά και αυτά της πολιτικής απρέπειας, αναίδειας και πρόκλησης. 

Για ποιο πελατειακό κράτος στα ασφαλιστικά Ταμεία μιλάει ο κ. Βρούτσης; 


Μήπως για το ΝΑΤ που χτίσθηκε με το συνάλλαγμα των  θαλασσοδαρμένων ναυτικών και το κατέστρεψε η πολιτική φαυλότητα για να βολέψει τους ψηφοφόρους πελάτες της εντός και εκτός Ελλάδος; Ας μην ανοίξουμε τον φάκελο αυτό γιατί βρωμάει ακόμη και όταν είναι κλειστός. 


Οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ έδιναν τις μαϊμούδες συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας σε ακροβάτες... κύριε Βρούτση. Οι εργαζόμενοι κουβάλαγαν το χαρτάκι της φαυλότητας από το κόμμα και ιατρικά πιστοποιητικά από τους γιατρούς κομματόσκυλα;  


Προφανώς ήταν σε άλλο πλανήτη ο κ. Βρούτσης όταν το κομματικό πελατειακό κράτος το έστηναν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία μοιράζοντας λεφτά που εξασφάλιζαν με δανεικά. 


Και τώρα που οδήγησαν την Ελλάδα στην ζητιανιά και ήρθε η ώρα να πληρώσουν τα δανεικά τους φταίνε τα Ταμεία, το ασφαλιστικό σύστημα, και οι εργαζόμενοι.


Ξεχνάει ποιοι έστησαν τις κομματικές δαγκάνες εδώ και 40 χρόνια και μάσησαν ότι μπόρεσαν από τα ασφαλιστικά Ταμεία που και οι ίδιοι τα βοήθησαν να στηθούν όχι βέβαια για να σώσουν τους εργαζόμενους αλλά για να βολέψουν λαμογιές, λοβιτούρες, διορισμούς, παροχές και επιδόματα. 


Και τώρα που δεν μπορούν να κάνουν τις αρπαχτές και να μοιράσουν λεφτά για συντάξεις σε νεκρούς και 15χρονους ρίχνουν τα βάρη στους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους. 


Πολύ σωστά λοιπόν τα είπε το ΚΚΕ.

Γι΄ αυτό και ο πανέξυπνος και ευέλικτος (παλαιά συνδικαλιστική αλεπού) κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος ξέφυγε από τη γκάφα και την πολιτική παγίδα δηλώνοντας απλώς ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι παγκόσμιας πρωτοτυπίας και πρέπει να μαζευτεί και να ταιριάξει με ότι ισχύει διεθνώς.


Η θέση αυτή είναι και ρεαλιστική και αποτελεί σωστή βάση για συζήτηση. Για ποιο λόγο όμως; 


Γιατί στην Ελλάδα εδώ και περίπου ένα αιώνα η κοινωνική πολιτική ήταν και είναι ευκαιριακή και πάντα συνδεδεμένη με κομματική ψηφοθηρία. 


Αλλά αυτά είναι τα οικοδομικά υλικά που έχουν χτίσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και έχουν θεμελιώσει τις βάσεις για ιδεολογίες και πολιτικές εδώ και δεκαετίες. 


Και μέσα σε αυτήν την πολιτική φαυλότητα και την ανασφάλεια οι κοινωνικές ομάδες και οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους προσπάθησαν να εξασφαλίσουν όπως-όπως τα δικαιώματα τους τουλάχιστον στην ασφάλιση και την σύνταξη. 


Αλλά και αυτήν την ανασφάλεια την εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό σύστημα μετατρέποντας το συνδικαλιστικό κίνημα του 1950-1960 στις συντεχνίες του 1975-1985 που καλά κρατούν μέχρι σήμερα.


Σκόρπισαν λεφτά, μοίρασαν προνόμια και μετέτρεψαν και τα ασφαλιστικό σύστημα σε εκτροφείο κομματικού στρατού και κομματικών συμφερόντων.


Βεβαίως τα περισσότερα έπεσαν εκεί που μπορούσαν να προσεταιριστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων για κομματικό και κατ΄ επέκταση πολιτικό όφελος. 


Και όταν δεν τους έβγαιναν τα νούμερα τότε διέλυαν αποθεματικά και Ταμεία που ήταν ισχυρά για να συνεχίζουν να τάζουν μαϊμούδες και ανάπηρους με ποδήλατα...


Αυτή λοιπόν η πολιτική μαφία έρχεται τώρα με το πρόσωπο της τριμερούς κομματικής κυβέρνησης και θεωρεί ότι τα λάθη στο σύστημα προκλήθηκαν από την πρόθεση των εργαζομένων να είναι οι πελάτες του φαύλου πολιτικού κατεστημένου.


Και αντί να ντραπούν οι σημερινοί πολιτικοί για την κατάντια τους έχουν το θράσος να εντάξουν στις αιτίες του σάπιου συστήματος και τους εργαζόμενους. 


Αντί να παραδεχτούν ότι τους εργατοπατέρες και τους άλλους τεμπελχανάδες καπεταναίους που παριστάνουν τους συνδικαλιστές τους έφτιαξε το σύστημα για να μπορεί να τους ελέγχει βγάζουν την ουρά τους από την σαπίλα και βάζουν τον κ. Βρούτση να μιλάει με θρασύτητα για πελατειακό κράτος και πελατειακές σχέσεις του κράτους με τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. 


Εάν πράγματι τους ενοχλεί το πελατειακό κράτος ας τα βάλουν με τους Φωτόπουλους και την παρέα του που θα κατεβάσουν την Πέμπτη τους διακόπτες της ΔΕΗ, λες και είναι δικοί του, για να συμπαρασταθούν στους τεμπελχανάδες συνδικαλιστές του σιναφιού του γιατί έτσι ορίζει το κόμμα. 


Εάν πράγματί ενοχλεί το πελατειακό κράτος ας ανοίξουν τα επαγγέλματα που τους απειλούν με χιλιάδες αποχωρήσεις από τις λίστες των καταμετρημένων ψηφοφόρων τους...


Εάν πράγματι τους ενοχλεί το πελατειακό κράτος ας πάνε να καθαρίζουν τους στάβλους που έχουν το θράσος να αποκαλούνται και Πανεπιστήμια.


Όσο όμως δεν τα κάνουν αυτά ας σταματήσουν να ειρωνεύονται τους ανυπεράσπιστους εργαζόμενους που τους έχουν μόνο για να τους ρουφάνε φορολογικά το αίμα.




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: