"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: Oι γυναίκες του αμερικανού στρατού παίρνουν θέση μάχης

Έτοιμο να άρει την απαγόρευση να υπηρετούν οι γυναίκες σε μάχιμες μονάδες είναι το Πεντάγωνο, σύμφωνα με ανακοίνωση ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου στον τομέα της Άμυνας.

Συγκεκριμένα,τόσο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα όσο και ο αρχηγός του μικτού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ προτίθενται να ανακοινώσουν την άρση του κανόνα που ισχύει από το 1994 και ο οποίος αποκλείει της γυναίκες από το να υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες, κυρίως στο πεζικό και στις μηχανοκίνητες μονάδες.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το Πεντάγωνο έχει δώσει περιθώριο στις στρατιωτικές δυνάμεις να προτείνουν τις εξαιρέσεις από το νέο κανονισμό αν και εφόσον πιστεύουν ότι κάποιες θέσεις δεν πρέπει να στελεχωθούν από γυναίκες


Ήδη την περασμένη χρονιά είχαν ανοίξει περίπου 14.500 θέσεις για τις γυναίκες, στην συντριπτική πλειοψηφία τους στον στρατό οι οποίες μέχρι τότε ήταν απαγορευμένες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η νέα ρηξικέλευθη απόφαση του Πανέτα αναμένεται να ανοίξει περισσότερες από 230.000 νέες θέσεις τον στρατό Ξηράς αλλά και στο Ναυτικό.


Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν το 14% του αμερικανικού στρατού, ο οποίος με τη σειρά του αριθμεί 1,4 εκατ. ενεργό στρατιωτικό προσωπικό.


ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: