"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Οι κίνδυνοι για το Κυπριακό


Υστέρα από έναν τραγικό πολιτικό χειρισμό της απερχόμενης κυβέρνησης, η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει εκτός των ξένων επενδύσεων και το στρατηγικής σημασίας «όπλο» των υδρογονανθράκων.

Η Ευρώπη, και κυρίως οι Γερμανοί, οι οποίοι είναι σχεδόν αποκλειστικά εξαρτημένοι ενεργειακά από τους Ρώσους κάθε άλλο παρά είναι αδιάφοροι όλο αυτό το διάστημα βλέποντας τη μικρή Κύπρο των μερικών εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων να γίνεται κάτοχος τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πιθανότατα πετρελαίου που μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτική ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη.

Ο πειρασμός να χρησιμοποιήσουν την ισχυρή θέση που κατέχουν στη διαχείριση της κρίσης χρέους της Κύπρου ώστε να αποκτήσουν ρόλο και πρόσβαση στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της είναι πια μεγάλος. Η κατάσταση αυτή όμως επηρεάζει άμεσα και τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή.

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της κ. Μέρκελ, η οποία μάλιστα επισκέφθηκε και το νησί με την ευκαιρία της συνεδρίασης του ΕΛΚ, έχοντας ουσιαστικά δηλώσει ότι είναι έτοιμος να υπογράψει το Μνημόνιο για να «σωθεί» η Κύπρος.

Η υπόθεση των υδρογονανθράκων έχει υπονομευτεί ήδη από την κυβέρνηση Χριστόφια, κάτι που αποκαλύφθηκε όταν η τρόικα με παρέμβασή της στο υπουργείο Οικονομικών απαίτησε να σταματήσει η διαδικασία ψήφισης του νόμου για τη σύσταση του Ταμείου Υδρογονανθράκων το οποίο, στα πρότυπα του νορβηγικού οργανισμού, θα εκμεταλλεύεται τα έσοδα από το φυσικό αέριο προς όφελος των επόμενων γενεών και για τη διατήρηση και εκσυγχρονισμό των υποδομών της ενεργειακής βιομηχανίας.

Η τρόικα υποστήριξε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι πριν παραπεμφθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για έγκριση θα πρέπει να «προηγηθεί ανασκόπηση και συμφωνία με την τρόικα».
Ο στόχος φυσικά δεν είναι άλλος από το να υποχρεωθεί η κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι μέρος, αν όχι και το σύνολο των πόρων που θα προέλθουν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, θα διατεθούν για την αποπληρωμή του δανείου και την εξαγορά του δημόσιου χρέους...

Η Κύπρος, γινομένη έρμαιο των δανειστών, θα είναι πλήρως ευάλωτη στις πιέσεις που αναμένεται να κλιμακωθούν την επαύριον των εκλογών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ώστε να διευκολυνθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και να ανοίξουν «νέες προοπτικές» στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού.

Δυστυχώς ο κ. Χριστόφιας έχοντας οπισθοχωρήσει σημαντικά σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική θέση της Κύπρου στις συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους, έχει καλλιεργήσει το έδαφος για μια λύση χειρότερη του Σχεδίου Ανάν ,του οποίου υπέρμαχος ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης

Και τώρα πια θα υπάρχει ένα ακόμη «κίνητρο» για την άρον άρον επίλυση του Κυπριακού: 


Ο μύθος ότι με τη λύση θα επιτευχθεί πιο σύντομα η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μέσω αγωγού προς την Τουρκία και επομένως θα είναι μικρότερες οι απώλειες που θα υποστούν οι Κύπριοι πολίτες από την υπαγωγή στο Μνημόνιο. Με τη διαφορά φυσικά ότι θα έχει παραδοθεί σε δανειστές και στην Τουρκία το σημαντικότερο, οικονομικής και στρατηγικής σημασίας, όπλο που είχε ποτέ στα χέρια του ο Ελληνισμός στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: