"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Περιορισμένη η... οικονομική ελευθερία στo μπουρδέλο ! - Μεταξύ 177 χωρών κατατάσσεται στην 117η θέση, κάτω από τη Σενεγάλη, αλλά πάνω από το... Μαλάουι

Μεταξύ των χωρών με τη μικρότερη οικονομική ελευθερία συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που καταρτίζουν κάθε χρόνο η Wall Street Journal και το Heritage Foundation, το υπ’ αριθμόν 1 think tank της Ουάσιγκτον.  

Μεταξύ 177 χωρών η Ελλάδα κατατάσσεται στην 117η θέση, κάτω από τη Σενεγάλη, αλλά πάνω από το... Μαλάουι, καθώς εξακολουθεί να σημειώνει χαμηλές επιδόσεις σε θέματα εφαρμογής των νόμων, καταπολέμησης της διαφθοράς, απελευθέρωσης των αγορών και κινητικότητας των εργαζομένων. 

«Καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να διανύει μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής και πολιτικής ρευστότητας, χρειάζονται τολμηρές πολιτικές δράσεις για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, να ενισχυθεί η ευελιξία της αγοράς εργασίας και να καταπολεμηθεί η συστημική διαφθορά», τονίζουν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς της έκθεσης.

Η συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνει η Ελλάδα είναι 55,4 (όπως και πέρυσι) στην κλίμακα 1-100, όπου το 100 είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία. Η επίδοση της Ελλάδας είναι κάτω από τον μέσο παγκόσμιο όρο (59,6), καθώς και τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (66,4). Αλλωστε, μεταξύ 43 χωρών της Ευρώπης που εξετάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 40ή θέση

Για την κατάρτιση του δείκτη εξετάζεται ο βαθμός ελευθερίας σε δέκα επιμέρους τομείς. 

Η Ελλάδα εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες συγκεντρώνοντας βαθμολογία 24,7 μονάδες, γεγονός που την κατατάσσει μόλις στην 160ή θέση. Πολύ χαμηλές είναι οι επιδόσεις της χώρας και σε ό,τι αφορά την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού. Η Ελλάδα με 42,1 μονάδες κατατάσσεται στην 154η θέση, με τους συγγραφείς της έκθεσης να υποστηρίζουν ότι «λόγω των άκαμπτων περιορισμών στις ώρες εργασίας και του υψηλού μη μισθολογικού κόστους, η αγορά εργασίας παραμένει στάσιμη».
Η εξάρτηση της Ελλάδας από τους δανειστές, καθώς και το γεγονός ότι οι οι δομικές προσαρμογές είναι επουσιώδεις, έχει ως αποτέλεσμα να κατατάσσεται στην 150ή θέση σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική ελευθερία συγκεντρώνοντας βαθμολογία 66,2 μονάδες. Ως προς τη νομισματική ελευθερία, η ελληνική οικονομία συγκεντρώνει 73,4 μονάδες και κατατάσσεται στην 110η θέση.

Σημαντική είναι η υστέρηση της Ελλάδα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, Η Ελλάδα με μόλις 34 βαθμούς κατατάσσεται στην 78η θέση και στη έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο νόμος προβλέπει αυστηρές ποινές για τη δωροδοκία, όμως η εφαρμογή του παραμένει χαλαρή. Η διάχυτη αίσθηση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή στον ιδιωτικό τομέα συμβάλλουν αποφασιστικά στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας». 

Οσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 70ή θέση με 40 βαθμούς

Ως προς την εμπορική ελευθερία, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση, ως προς την επενδυτική ελευθερία στην 56η θέση και, τέλος, ως προς τη χρηματοοικονομική ελευθερία στην 69η θέση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: