"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Δικαστική δικαίωση για την άρνηση να αποζημιώσει ξένους καταθέτες

Δικαίωσε την Ισλανδία το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Ανταλλαγών (EFTA), όσον αφορά στην άρνηση του Ρέικιαβικ να αποζημιώσει τους ξένους αποταμιευτές, μετά την κατάρρευση των τραπεζών της, τον Οκτώβριο του 2008.

Με το σκεπτικό των δικαστών, απορρίφθηκε η προσφυγή την οποία είχαν καταθέσει η Βρετανία και η Ολλανδία -οι οποίες είχαν αποζημιώσει πλήρως τους αποταμιευτές τους και ζητούσαν να πάρουν τα χρήματα από το Ρέικιαβικ.

Το 2010 και το 2011 οι Ισλανδοί είχαν αρνηθεί, μέσα από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, να αναλάβουν πλήρως τις ζημιές μιας ιδιωτικής τράπεζας, όπως ήταν τότε η Landsbanki. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι τελεσίδικη και δεν μπορεί να εφεσιβληθεί.
 
Βεβαίως, η Ισλανδία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και η συγκεκριμένη απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεσμευτική για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - όμως, αποτελεί αναμφίβολα ένα δεδικασμένο που θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε ανάλογες περιπτώσεις

Μια τέτοια ενδέχεται να είναι και η Κύπρος: όπως και στην περίπτωση της Ισλανδίας, οι τράπεζές της έχουν προσελκύσει μεγάλα κεφάλαια από το εξωτερικό και, σε περίπτωση κατάρρευσης ή χρεοκοπίας, οι αρχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με ανάλογα προβλήματα.

Όπως είναι γνωστό, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάθε χώρα υποχρεούται να έχει ένα ειδικό ταμείο που εγγυάται τις καταθέσεις στις τράπεζες μέχρις ενός ορίου. Όμως, στην Ισλανδία, η κατάρρευση υπήρξε καθολική και τα υπάρχοντα κεφάλαια δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις απαιτήσεις Ολλανδών και Βρετανών.

Η κυβέρνηση υποδέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση την είδηση της δικαστικής νίκης, καθώς Ισλανδοί αξιωματούχοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο αρνητικής έκβασης. «Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της EFTA βάζει τους τίτλους τέλους σε ένα σημαντικό στάδιο μιας μακρόχρονης περιπέτειας...».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: