"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Οχι και ίσοι Τούρκοι και Κούρδοι...»


Η εθνικιστική βάση, που παραμένει το βασικό ιδεολογικό συστατικό όλων των τουρκικών κομμάτων, είχε  αποτέλεσμα να πυροβολήσει για άλλη μια φορά τα πόδια του το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ - αξιωματική αντιπολίτευση).

Βουλευτής του κόμματος δήλωσε πως «δεν μπορείτε να θεωρείτε ίση την κουρδική εθνότητα με το τουρκικό έθνος», με αποτέλεσμα να παραιτηθεί από το κόμμα άλλος, κουρδικής καταγωγής, βουλευτής του κόμματος.

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι επαφές της ηγεσίας του κόμματος με τον παραιτηθέντα βουλευτή και όλα έδειχναν ότι θα αποσυρθεί η παραίτηση. Ωστόσο παραμένει η προοπτική της αφορμής για εσωκομματική ένταση μεταξύ των εθνικιστών (παλαιοκομματικών) και των λεγόμενων φιλελεύθερων, που στηρίζουν τον ηγέτη Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο τελευταίος αργά το απόγευμα δήλωσε πως «είναι απαράδεκτο να παραμερίζεται μια εθνοτική ομάδα».

Κατά τη διάρκεια συζήτησης προχθες στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ, από τη μία, του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και, από την άλλη, του ΡΛΚ και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος. Κάποια στιγμή η βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος Αϊλά Ακάτ είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές: «Ή θα πραγματοποιηθεί η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Κούρδων και των Τούρκων ή εσείς θα παραμείνετε ένας λαός που δεν παραδειγματίζεται από την ιστορία».

Η απάντηση της Μπιργκιούλ Γκιουλέρ, βουλευτή του ΡΛΚ, ήταν ότι «η προηγούμενη ομιλήτρια μίλησε λες και είναι βουλευτής άλλου κράτους» και τόνισε τα περί ισότητας του τουρκικού και κουρδικού έθνους.

Ακολούθησε η παραίτηση του κουρδικής καταγωγής βουλευτή Σαλίχ Φιράτ από το ΡΛΚ. Υστερα από όλα αυτά, η Γκιουλέρ σε δηλώσεις της στον Τύπο τόνισε ότι με τον όρο τουρκικό έθνος εννοούσε το «συνταγματικό όρο που αφορά την ιδιότητα του πολίτη και είναι το σύνολο των πολιτών» και ότι ο όρος «δεν σημαίνει εθνότητα ή ράτσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: