"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Επέστρεψε επιτυχώς στις αγορές !!! - Τα βλέπει άραγε το γνωστό βαλκανικό μπουρδέλο ???

Reuters, Bloomberg

Την πρώτη επιτυχή επιστροφή στις αγορές χώρας υπαχθείσης σε Μνημόνιο κατέγραψε χθες η δημοπρασία που πραγματοποίησε η Ιρλανδία, αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων του Δημοσίου της που λήγουν το 2017. Η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε με τις προσφορές να φθάνουν στα 7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ιρλανδικό κράτος να αντλήσει περισσότερα από τον στόχο των 2 δισ. ευρώ και να υποχωρήσει η απόδοση στο 3,35% από το αρχικό 3,45%.

Σύμφωνα με τον ιρλανδικό οργανισμό διαχείρισης χρέους (ΝΤΜΑ), στόχος του για το 2013 είναι να αντλήσει ακόμη 10 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του 2014. Ο εν λόγω οργανισμός ευελπιστεί, άλλωστε, πως στη διάρκεια του έτους η Ιρλανδία, που έχει λάβει πακέτο στήριξης ύψους 67,5 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της, θα αρχίσει να βγαίνει τακτικά στις αγορές σε μηνιαία βάση. Σημειωτέον ότι μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής δημοπρασίας, το spread του δεκαετούς ιρλανδικού ομολόγου υποχώρησε κατά 2,7 μονάδες βάσης, διαμορφούμενο στις 291 μ.β. Μολονότι το ιρλανδικό spread βρίσκεται, έτσι, σε επίπεδα ελαφρώς άνω του αντίστοιχου των ιταλικών δεκαετών ομολόγων, η υποχώρηση δεν φάνηκε να ικανοποίησε τον διοικητή της Τράπεζας της Ιρλανδίας, Πάτρικ Χονόχαν, καθώς δήλωσε πως το κόστος δανεισμού της χώρας του δεν αντανακλά την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει καταβάλει.

Παράλληλα με την Ιρλανδία, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης, ESM, άντλησε 1,927 δισ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με αρνητική απόδοση και συγκεκριμένα -0,0324%. Κατά την Bundesbank, της οποίας τα συστήματα χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση, η πρώτη δημοπρασία του μηχανισμού υπερκαλύφθηκε 3,2 φορές. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών, Αρο Ασο, η Ιαπωνία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα για την αγορά ομολόγων του ESM αλλά και του δημοσίου χωρών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο των προσπαθειών της για αποδυνάμωση του γιεν. «Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρώπης θα διευκολύνει τη σταθεροποίηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, και εκείνης του γιεν», τόνισε ο κ. Ασο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: