"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΓΓΛΙΑ: Eμφάνιση-Βατερλό του ανιστόριτου Κάμερον σε τοκ-σόου του CBS - ΔΕΝ γνώριζε την ιστορία της χώρα της οποίας είναι πρωθυπουργός !!!

Tης ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Οι καθηγητές του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο φημισμένο κολέγιο Ιτον θα πρέπει να τραβάνε τα μαλλιά τους μετά την αποκαρδιωτική του εμφάνιση στο αμερικανικό δίκτυο CBS και στην εκπομπή «Late Show» με τον Ντέιβιντ Λέτερμαν, καθώς απέτυχε να απαντήσει σε πολύ βασικές ερωτήσεις βρετανικής Ιστορίας.

Το «πάθος μου είναι η Ιστορία», δήλωσε μετά την εκπομπή ο Κάμερον, ο οποίος, παρά το πάθος, δεν ήξερε τη μετάφραση για τη Magna Carta - o αγγλικός καταστατικός χάρτης που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία της δημοκρατίας. Τουλάχιστον ήξερε ότι υπογράφτηκε το 1215, όχι όμως και πού. Δεν ήξερε επίσης ποιος συνέθεσε το πατριωτικό τραγούδι «Rule, Britannia!».

Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι υποτίθεται πως ο πρωθυπουργός είχε προετοιμαστεί για την εμφάνισή του στο τοκ σόου, την οποία «στρίμωξε» σε κάποιο κενό από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Κι ενώ οι οικοδεσπότες τον δέχτηκαν με κάθε τιμή -άλλωστε ο Κάμερον ήταν ο πρώτος εν ενεργεία Βρετανός πρωθυπουργός τον οποίο καλωσόρισε ο Αμερικανός παρουσιαστής στο πλατό της εκπομπής του-, με τους μουσικούς να παίζουν το τραγούδι που τελικά «έκαψε» τον Κάμερον και μία ψεύτικη ομίχλη να σκεπάζει το στούντιο για να θυμίζει το βρετανικό τοπίο, άρχισαν οι ερωτήσεις που εξελίχθηκαν σε Βατερλό.

Εκτός όμως από την Ιστορία, ο Κάμερον δεν ήταν και πολύ άνετος στο πλατό. Απέτυχε να αντιληφθεί κι αρκετά από τα αστεία του Λέτερμαν, όπως το «ποιος θα στοιχημάτιζε ότι το Λονδίνο δεν θα κατάφερνε να διοργανώσει υπέροχους Ολυμπιακούς;». Η προφανής απάντηση θα ήταν «ο Μιτ Ρόμνεϊ», ο οποίος είχε κάνει τη μεγαλειώδη γκάφα να αμφισβητήσει την ετοιμότητα του Λονδίνου δύο μέρες πριν από την τελετή έναρξης, ωστόσο ο Κάμερον δεν αντιλήφθηκε το αστείο και παρέμεινε σιωπηλός.

Ο βρετανικός Τύπος αντιμετώπισε μάλλον με περισσότερο χιούμορ την εμφάνισή του, επισημάνθηκε, ωστόσο, πως αν στη θέση του βρισκόταν Αμερικανός πολιτικός που δεν θα κατάφερνε να απαντήσει σε στοιχειώδεις ερωτήσεις Ιστορίας, την επομένη ο Τύπος της χώρας θα τον «περνούσε από 40 κύματα».

Ο ίδιος ο Κάμερον, πάντως, υποσχέθηκε πως στο εξής, όταν «θα διαβάζει τα παιδιά του, θα ρίχνει πιο προσεκτικές ματιές στα βιβλία Ιστορίας τους».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: