"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Β. ΚΟΡΡΕΑ: Ανοίγματα ελεύθερης αγοράς (χωρις να ρωτήσουν τις αδελφές ψυχές στον Περισσό!) από το προπύργιο του Σταλινισμού - Οι βορειοκορεάτες αγρότες θα επιτρέπεται να πουλάνε μέρος της σοδειάς τους -- Επιστολή έντονης διαμαρτυρίας ετοιμάζει η συντρόφισσα Αλέκα και πορεία προς την πρεσβεία της χώρας το ΠΑΜΕ !

(PHOTO: Καλλιεργητές σε κρατικά χωράφια της βόρειας Κορέας. Το πλακάτ αριστερά γράφει «Είναι τύχη να έχεις σαν πατέρα σου τον μεγάλο ηγέτη Κιμ ιλ-Σουνγκ» και το δεξιά γράφει «Είναι τύχη να έχεις σαν πατέρα σου τον μεγάλο στρατηγό Κιμ Γιονγκ-ιλ».)
 
Μεταρρυθμίσεις κατά τα πρότυπα της Κίνας ετοιμάζει η Βόρειος Κορέα για το κομουνιστικό οικονομικό της σύστημα. Η στρατοκρατούμενη και οικογενειοκρατούμενη σταλινική δικτατορία κάνει τα πρώτα της ανοίγματα στην αγορά, σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσει την οικονομία της, η οποία εδώ και δεκαετίες παραμένει στάσιμη, δημιουργώντας χρόνιες ελλείψεις σε ενέργεια και τρόφιμα, ακόμη και πολύνεκρες κρίσεις λιμού.

Όπως δήλωσαν σε ρεπόρτερ των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης αγρότες της Σαριγουόν, νοτίως της Πιον Γιάνγκ, η κυβέρνηση ετοιμάζει μεταρρύθμιση ή μάλλον «προσαρμογή» - ο όρος «μεταρρύθμιση» αποτελεί ταμπού καθώς υπονοεί ότι το σύστημα της χώρας έχει περιθώρια βελτίωσης άρα είναι ατελές - της αγροτικής πολιτικής της χώρας.

Μέχρι τώρα ανάγκαζονταν να διαθέτουν στο κρατικό σύστημα διανομής σχεδόν το σύνολο της παραγωγής τους από τις συλλογικές καλλιέργειες.
Όμως τον περασμένο μήνα ενημερώθηκαν ότι στο εξής θα έχουν το δικαίωμα να κρατούν πολύ μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους - μεταξύ 30% έως 50% σύμφωνα με ορισμένες πηγές - για να το πουλούν ή να το ανταλλάσσουν.

Αντίστοιχη μεταρρύθμιση πραγματοποίησε η Κίνα στις αρχές τις δεκαετίας του 1980, όταν ξεκίνησε τη μετάβασή της από μία κεντρικά ελεγχόμενη σε καλπάζουσα καπιταλιστική οικονομία.

«Ακούμε ότι η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών και γι' αυτό θα εφαρμόσει τις ανάλογες πολιτικές στους σχετικούς τομείς», αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή από τη Δύση στην εφημερίδα των Times.

«Οι ενδείξεις είναι πολλές και προέρχονται από πολλές κατευθύνσεις. Αναμφίβολα η Βόρειος Κορέα έχει αρχίσει να αλλάζει και μάλιστα με τρομακτικούς ρυθμούς», εκτιμά ο Αντρέι Λανκόβ του πανεπιστημίου Κουκμίν της Σεούλ. Αλλοι αναλυτές πάτως θεωρούν ότι οι αλλαγές θα είναι κατά πάσα πιθανότητα δειλές και θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να φανεί «πού το πάει» η νέα ηγεσία, υπό το νεαρό Κιμ Γιονγκ-ουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βόρειος Κορέα πειραματίζεται κάπως με την ελεύθερη αγορά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η πείνα οδήγησε στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους, το κρατικό σύστημα διανομής κατέρρευσε ανοίγοντας το δρόμο στη δημιουργία τοπικών αγορών, καθώς οι άνθρωποι έκαναν ανταλλαγή τροφίμων για να κρατηθούν ζωντανοί. Το 2002 ο Κιμ Γιόνγκ-ιλ υιοθέτησε μία πιο ελαστική στάση ως προς τον έλεγχο των τιμών, η οποία όμως κράτησε μόνο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.

Μέχρι και το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ το Δεκέμβριο του 2011, εκτός από ελάχιστες ελεγχόμενες αγορές, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ήταν παράνομες, με εξαίρεση ίσως τους πλανόδιους πωλητές στους δρόμους. Η χώρα μαστίζεται από χρόνια έλλειψη τροφίμων και φυσικές καταστροφές:

169 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος το καλοκαίρι και 200.000 έχασαν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το Μάιο «16 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν από χρόνια ανεπάρκεια τροφίμων, κακή διατροφή και βαθιά ριζωμένα οικονομικά προβλήματα». Για μερικούς, ο 28 ή 29 ετών Κιμ Γιόνγκ-ουν έχει ήδη φέρει την αλλαγή και φαίνεται να τηρεί μία πιο ανεκτική στάση απέναντι στην «ιμπεριαλιστική Δύση».

Η περιορισμένη και ελεγχόμενη οικονομική μεταρρύθμιση θα μπορούσε επίσης να εξασφαλίσει την έγκριση του μοναδικού φίλου και συμμάχου της Βορείου Κορέας σε διεθνές επίπεδο, της Κίνας, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. 
 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: