"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ: Στα... χαρακώματα

Της ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Στα ύψη παραμένει το θερμόμετρο στις σχέσεις Κίνας- Ιαπωνίας για τα διαφιλονικούμενα νησιά Ντιαογιού-Σενκάκου. 

Μετά την έντονη συνάντηση της Τρίτης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γιανγκ Τζιετσί διεμήνυσε ξανά χθες ότι τα νησιά στη Θάλασσα της Κίνας αποτελούν «απαραβίαστο κινεζικό έδαφος».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γ. Νόντα από την πλευρά του διεμήνυσε ότι η Ιαπωνία «δεν θα συμβιβαστεί ποτέ» σχετικά με την κυριαρχία των νησιών, καθώς «έχει την ιστορία και τον νόμο με το μέρος της».

Την ίδια ώρα, ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες-κολοσσοί αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους στην Κίνα λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Μεταξύ των συνεπειών της εξαγοράς τριών νησιών του διαφιλονικούμενου συμπλέγματος από ιδιώτη εκ μέρους της ιαπωνικής κυβέρνησης και της έντασης που προκλήθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών ήταν οι έντονες αντιιαπωνικές διαμαρτυρίες στην Κίνα και η μείωση των πωλήσεων των ιαπωνικών προϊόντων.

Οι πωλήσεις της Toyota στην Κίνα μειώθηκαν κατά 30% μετά το ξέσπασμα των διαμαρτυριών, κάτι που οδήγησε την εταιρεία στο κλείσιμο του εργοστασίου της στην Γκουανγκντόνγκ τέσσερις ημέρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο κλείσιμό του για τον εορτασμό του Φθινοπωρινού Φεστιβάλ και της Εθνικής Ημέρας, και στην κατάργηση των νυχτερινών βαρδιών όταν ξεκινήσει πάλι η παραγωγή.

Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Nissan. Χθες, στο περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γιανγκ επανέλαβε στον Ιάπωνα ΥΠΕΞ Κοϊχίρο Γκέμπα την «επίσημη θέση της Κίνας αναφορικά με τα νησιά Ντιαογιού, τα οποία αποτελούν από τα αρχαία χρόνια απαραβίαστο έδαφος της Κίνας».

Την προηγούμενη ημέρα ο Γκέμπα σε συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του είχε καλέσει το Πεκίνο να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση».

Εν τω μεταξύ ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ ζήτησε στρατιωτική ετοιμότητα της χώρας του εν μέσω της έντασης στη βορειοανατολική Ασία. «Η Βόρειος Κορέα επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων» δήλωσε, εξηγώντας ότι «το περιβάλλον ασφαλείας γίνεται ολοένα και πιο ασταθές».

ΤΑ ΝΗΣΙΑ
Στρατηγικής σημασίας
Τα νησιά Ντιαογιού (κατά το Πεκίνο) - Σενκάκου (κατά το Τόκιο), που έχουν γίνει μήλον της Εριδος ανάμεσα στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, έχουν στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση -στη Θάλασσα της Κίνας, 200 χιλιόμετρα από την Ταϊβάν- και περιβάλλονται από νερά πολύ πλούσια σε αλιεύματα.

Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι στο υπέδαφός τους μπορεί να φιλοξενούν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στον ισχυρισμό της Κίνας ότι τα έχει υπό τον έλεγχό της εδώ και πέντε αιώνες, από την εποχή της δυναστείας των Μινγκ, η Ιαπωνία αντιτάσσει ότι ένας Ιάπωνας επιχειρηματίας εγκαταστάθηκε εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα, μετά τον Α' Σινοϊαπωνικό Πόλεμο (1894-1895), και επομένως της ανήκουν.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: