"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΑΔΑ: Τα CDS, τα CACs και ο χρησμός της ISDA


Μπορεί η ISDA να απεφάνθη ότι δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, ωστόσο τα ερωτήματα για ορισμένες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες της διαδικασίας του PSI+ παραμένουν πολλά και η έκβασή τους εξαρτάται από μία σειρά υποθέσεων και εξελίξεων.

Η απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αποφάσισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης των CDS με την εισαγωγή των CACs στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πιστωτικό γεγονός στο άμεσο μέλλον, καθώς αν ενεργοποιηθούν οι CACs ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα.

Όλα λοιπόν εξαρτώνται από το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων. Η ελληνική πλευρά ενσωμάτωσε τις δράσεις συλλογικής δράσης στα ελληνικά ομόλογα, που σημαίνει ότι αν η συμμετοχή στο PSI φτάσει τουλάχιστον στο 75%, αλλά δεν αγγίξει το κρίσιμο επίπεδο του 90%, η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τις ενεργοποιήσει, καθιστώντας τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεσμευτική. Και η δεσμευτική συμμετοχή οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα σε ενεργοποίηση των CDS. 

Αυτό που ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι το συνολικό ύψος των CDS που πιθανότατα θα πρέπει να καταβληθεί από τους εκδότες των εν λόγω συμβολαίων, στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, δεν είναι μεγάλο.

Το ποσό που διακυβεύεται διαμορφώνεται στα 3,2 δισ. δολάρια, όση και η καθαρή έκθεση των CDS που έχουν εκδοθεί για ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία της Depository Trust and Clearing Corp. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο η αξία των CDS που θα έπρεπε να πληρωθούν σε περίπτωση credit δεν ξεπερνούσε τα 5,2 δισ. δολάρια. Όσον αφορά το συνολικό όγκο των CDS που έχουν εκδοθεί για το ελληνικό χρέος, αυτός εκτιμάται στα 70 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί κατά της ενεργοποίησης των CDS, φοβούμενη ότι θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις για ορισμένες τράπεζες αλλά και για το σύνολο της αγοράς.

Στελέχη της αγοράς ομολόγων τονίζουν χαρακτηριστικά ότι ποτέ δεν υπήρξε ιδιαίτερος προβληματισμός για τον “λογαριασμό” της ενεργοποίησης των CDS. “Η άποψη ότι το τραπεζικό σύστημα θα καταστραφεί από τα CDS δεν είναι παρά ένας μύθος”, υποστηρίζουν.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με αναλυτές, έχει περισσότερο να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς και την αξιοπιστία συμβολαίων και τίτλων όπως τα CDS. Γιατί αν ακόμη και σε καταστάσεις δεσμευτικής συμμετοχής σε απομείωση χρέους δεν ενεργοποιούνται, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης των συγκεκριμένων παραγώγων;

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν διορία έως τις 8 Μαρτίου στις 10 μ.μ να δηλώσουν συμμετοχή για την ανταλλαγή ομολόγων, ενώ τα αποτελέσματα του PSI+ αναμένεται να ανακοινωθούν λίγο μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Η συμμετοχή των φυσικών προσώπων
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι όλοι οι ομολογιούχοι θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις για ορισμένες κατηγορίες φυσικών προσώπων. Ωστόσο, η διαδικασία του PSI είναι τόσο πολύπλοκη που σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει και μία μικρή πιθανότητα η μεγάλη συμμετοχή στο PSI να λειτουργήσει «ευεργετικά».

Στελέχη της αγοράς ομολόγων εκτιμούν ότι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα μπορούν να βγουν αλώβητα από το “κούρεμα” μόνο στην περίπτωση που η συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Εξηγούν ότι αν η συμμετοχή ανέλθει σε επίπεδο της τάξης του 98%-99%, τότε είναι πιθανό να αποφασιστεί η εξαίρεση του υπόλοιπου ποσοστού από τη διαδικασία.

Συμπληρώνουν δε, πως οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι ιδιαίτερα σημαντικές και όσο και αν έχουν γνωστοποιηθεί οι βασικοί όροι του PSI+, απομένουν σημαντικές πτυχές του προγράμματος οι οποίες αποτελούν «αχαρτογράφητες περιοχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: