Τα «άγια» της Κοι.Συ.
Τελικά το όνομα δεν ήταν «Λουκανίδης» (εκ του Λούκα συν Καστανίδης), όπως διάφοροι κακεντρεχείς κυκλοφορούσαν στα δημοσιογραφικά γραφεία. Το νέο σχήμα, της σύμπραξης δύο κορυφαίων υπουργών και κάποιων βουλευτών θα βρίσκεται αριστερά του ΠΑΣΟΚ και θα ονομάζεται «Κοινωνική Συμφωνία» (Κοι.Συ.)
Είναι μια ακόμη απέλπιδα απόπειρα του βαθέος ΠΑΣΟΚ να διεμβολίσει το πολιτικό σκηνικό. Προηγήθηκε το 1986 το «Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» (ΕΣΚ) του κ. Γεράσιμου Αρσένη (ο σύζυγος της κ. Λούκας Κατσέλη πάτωσε στις εκλογές και το 1993 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ). Ακολούθησε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) του κ. Δημήτρη Τσοβόλα, ενώ εσχάτως εμφανίσθηκε και το «Αρμα Πολιτών» που είναι υπό διάλυση πριν ακόμη συσταθεί.
Καλοδεχούμενο το νέο κόμμα, επειδή και αυτό ξεκαθαρίζει λιγάκι τη φυσιογνωμία των πολυσυλλεκτικών (και γι’ αυτό μεγάλων) κομμάτων. Ολες οι απόπειρες είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μάχης που δίνεται μεταξύ των λαϊκιστών και των εκσυγχρονιστών του κόμματος. Κάθε φορά που οι ανάγκες της χώρας οδηγούσαν τους λαϊκιστές σε πολιτική ήττα, εκείνοι έκαναν ένα νέο κόμμα. Πριν, όμως, έβαζαν ένα μεγάλο λιθάρι στον λαιμό της οικονομίας.
Στην περίπτωση όμως της Κοι.Συ. πρέπει να αναλογιστούμε: τι νέο και τι αποτελεσματικό προσέφεραν μέχρι σήμερα οι πρωταγωνιστές του νέου σχήματος, ώστε να προσδοκούν την ψήφο μας;
Κατ’ αρχήν η καταγραφή της πρόσφατης Ιστορίας αναδεικνύει τον καταστροφικό ρόλο που είχαν οι δύο (κοντινοί στον κ. Γιώργο Παπανδρέου) πρώην υπουργοί. Και για τον κ. Παπανδρέου, και για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τη χώρα.
Η κ. Λούκα Κατσέλη εμπνεύσθηκε τη νέα ήπια προσαρμογή που οδήγησε σε καθυστέρηση της λήψης μέτρων στο τελευταίο τρίμηνο του 2009. Το χειρότερο είναι ότι -όπως προκύπτει από την σε βάθος έρευνα των «Φακέλων» (ΣΚΑΪ)- δεν το κατάλαβε, ούτε μετάνιωσε.
Ο κ. Καστανίδης, από την άλλη, ήταν εκείνος που συνετέλεσε όσο κανένας άλλος στην απόφαση περί δημοψηφίσματος.
Αλλά και μια πρόχειρη έρευνα στα πεπραγμένα των δύο τελευταίων χρόνων αποκαλύπτει μηδαμινό σχεδόν έργο και πολλά ρουσφέτια. Ποιος δεν θυμάται, για παράδειγμα, τους παιάνες του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι τον Μάιο του 2011 έγραφαν ότι: «Υστερα από τις παρεμβάσεις του Συλλόγου μας και τις απαραίτητες ενέργειες από την υπουργό, κ. Λούκα Κατσέλη... επιλύθηκε το θέμα καταβολής της υπερωριακής αμοιβής μας. Επίσης... αποφασίστηκε η χορήγηση και για φέτος των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού με τις ίδιες προϋποθέσεις που μας χορηγούνταν επί σειράν ετών». Ή ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι παραμονές του Δεκαπενταυγούστου (2011) ο Χάρης Καστανίδης εξαίρεσε από τις συγχωνεύσεις 70 δημοτικές επιχειρήσεις όπως είναι το «Καλλιτεχνικό Κέντρο Σταφιδοκάμπου», ή το «Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου»;
Δυστυχώς, η ιστορία των πρωταγωνιστών του νέου σχήματος δείχνει ότι η Κοι.Συ. είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να αναστηθεί η παλαιά πολιτική που συνίσταται από δύο πράγματα: δανεικά και ρουσφέτια.
Είναι η λαϊκιστική απάντηση του πολιτικού συστήματος στην πολύπλευρη κρίση που περνά η χώρα. Ας ελπίσουμε ότι οι πολίτες το καταλαβαίνουν.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ,
ΠΑΣΟΚ,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
ΠΡΟΣΩΠΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου