ΚΟΣΜΟΣ: Πολεμικό κλίμα πάνω από τον... Ειρηνικό Ωκεανό
Της Ντίας Ζάβρα και του Γιώργου Παυλόπουλου
Το υπό κατασκευή USS Gerald Ford, υποτίθεται ότι θα διασφάλιζε μισό ακόμα αιώνα αμερικανικής ναυτικής υπεροχής στο δυτικό Ειρηνικό. Το αεροπλανοφόρο, το οποίο είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει ένα πλήρωμα 4.660 ανδρών και ένα τρομακτικό φορτίο μαχητικών και οπλικών συστημάτων, επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία το 2015. Όμως κάτι απρόβλεπτο(;) συμβαίνει.
Η Κίνα παρουσιάζει το πρώτο της αεροπλανοφόρο, δοκιμάζει το πρώτο αόρατο μαχητικό τύπου stealth και κατασκευάζει μία νέα σειρά βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να περνούν μέσα από τη στρατόσφαιρα και να ανατινάσσονται στο κατάστρωμα ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου, προκαλώντας σοβαρές ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές.
Οι εύθραυστες στρατιωτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ανατρέπονται. Όχι όμως αίφνης, ούτε ανεξήγητα... Η κρίση χρέους που πλήττει την Ευρώπη, οι αναταράξεις που συνεχίζουν να δονούν την αμερικανική οικονομία, αλλά και η αντικειμενική ροή των εξελίξεων μετατοπίζουν αναπόφευκτα το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας στην εύρωστη Ασία. Καθώς δε η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι οικονομικές αλλαγές συνοδεύονται από γεωπολιτικές εντάσεις και ανακατατάξεις, εύκολα μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταλάβει γιατί πυροδοτείται σήμερα μία νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ασία και τον Ειρηνικό. Την ώρα, λοιπόν, που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποχρεούνται να περικόψουν τους προϋπολογισμούς και κατ' επέκταση τις στρατιωτικές τους δαπάνες (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ινστιτούτου Jane's, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ θα μειώσουν τα σχετικά κονδύλια κατά 2,9% έως το 2015), την ώρα που το Πεντάγωνο κόβει 485 δισ. δολάρια από τον προϋπολογισμό για την επόμενη δεκαετία (καθυστερώντας ή ακυρώνοντας περίπου 60 εξοπλιστικά προγράμματα), οι αναδυόμενες δυνάμεις ακολουθούν αντίθετη πορεία.
Η Κίνα, για παράδειγμα, είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την οικονομική της ισχύ σε στρατιωτική ανωτερότητα και να αποστείλει σαφές μήνυμα όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά κυρίως στους ανυπάκουους γείτονές της.
Έτσι, αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες σε διψήφια ποσοστά - φτάνοντας πέρσι τα 89 δισ. δολάρια και ξεπερνώντας φέτος τα 110 δισ. Η δε Ινδία υπογράφει συμβόλαιο, αξίας 12 δισ. δολαρίων με τη γαλλική Dassault για την αγορά 126 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Ακόμη και η Ιαπωνία, που ανακαλύπτει και πάλι, για πρώτη φορά μετά τη συντριβή της στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την αξία των ενόπλων δυνάμεων, επενδύει 58,4 δισ. δολάρια για την ενίσχυσή τους. Και αυτή είναι μόνο η αρχή...
Διότι όλοι διεκδικούν την καλύτερη δυνατή θέση στη «ναυμαχία» του Ειρηνικού, ενώ έχουν βλέψεις κυριαρχίας σε όλη την Ασία... Ετσι, το Πεκίνο ανακοινώνει για φέτος αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 11,2% ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σχετικό ποσό θα διπλασιαστεί ως το 2015. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε η Κίνα θα φτάσει να δαπανά ετησίως 232,5 δισ. δολάρια -τέσσερις φορές περισσότερα σε σχέση με την Ιαπωνία, η οποία είναι σήμερα δεύτερη στην Ασία, και αντίστοιχο ποσό με το άθροισμα των προϋπολογισμών 12 μεγαλύτερων χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού!
Αλλά και η Ινδία ετοιμάζεται μέσα στα επόμενα έτη να προβεί σε αγορές ελικοπτέρων και πυροβόλων, με με τις στρατιωτικές της δαπάνες να φτάνουν τα 100 δισ. δολάρια την περίοδο 2011-'15. Αυστραλία, Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ επενδύουν επίσης στην ενίσχυση των αεροπορικών και ναυτικών τους δυνάμεων.
Όπως είναι φυσικό, μετά από όλα αυτά, οι ΗΠΑ δεν μπορούν παρά να διατηρήσουν τη ισχυρή στρατιωτική τους παρουσία στον Ειρηνικό. «Οι περικοπές στον προϋπολογισμό δεν θα γίνουν εις βάρος μιας τόσο σημαντικής περιοχής», διακήρυξε τον Ιανουάριο ο Μπαράκ Ομπάμα. Απόδειξη, η διατήρηση 11 αεροπλανοφόρων στον Ειρηνικό, η συμφωνία για το άνοιγμα μίας βάσης στη βόρεια Αυστραλία που θα παρέχει εκπαίδευση στους Αμερικανούς, τους Αυστραλιανούς και ίσως τους Ιάπωνες πεζοναύτες, οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Μανίλα για τον ανεφοδιασμό πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες.
Ο Ειρηνικός έχει πλέον μετατραπεί σε ένα από τα κυριότερα γεωπολιτικά «καυτά μέτωπα» των επομένων δεκαετιών. Οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για τα αμφισβητούμενα νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
Οι τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι κρύβονται κάτω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αποτελούν μήλον της Εριδος για Κίνα, Βιετνάμ και Φιλιππίνες. Όπως δηλώνει ο Τζον Τσίπμαν, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), «αυτό που παρακολουθούμε τώρα στην Ασία είναι περίπου κάθε λογής στρατηγική πρόκληση - από εδαφικές διαφορές τύπου 19ου αιώνα έως οικονομικές αντιπαλότητες και πιθανώς νέες πυρηνικές δυνάμεις. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε»...
Μερικά στατιστικά
739 δισ. δολάρια ήταν το 2011 οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, δηλαδή περισσότερες από ό,τι όλων των άλλων χωρών του πλανήτη μαζί.
112 δισ. δολάρια θα φτάσουν το 2012 οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας, αυξημένες κατά 11% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
20 τουλάχιστον χρόνια θα χρειαστεί η Κίνα, με βάση τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι να φτάσει τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ.
2,3 εκατ. στρατό διαθέτει η Κίνα, έναντι 1,6 εκατ. για τις ΗΠΑ -μια ακόμη απόδειξη ότι «ουκ εν τω πολλώ το ευ».
11 αεροπλανοφόρα εν ενεργεία διαθέτουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ το Πεκίνο τώρα κατασκευάζει το πρώτο του αεροπλανοφόρο.
2.700 χιλιόμετρα βεληνεκές έχει ο νέος, κατευθυνόμενος από δορυφόρους πύραυλος της Κίνας, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «φονεύς των αεροπλανοφόρων».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΗΠΑ,
ΚΙΝΑ,
ΚΟΣΜΟΣ,
ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου