"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: "Μεταρρύθμιση" για μια παιδεία "κατασκευής" αφοσιωμένων μουσουλμάνων

Reuters

ΚΩΝ/ΛΗ. Ο Οσμάν, 16 ετών, δηλώνει ότι το σχολείο του είναι το ιδανικό. Το ένα τέταρτο των συνολικά 40 διδακτικών ωρών της εβδομάδας είναι αφιερωμένο στο πώς θα γίνεις καλύτερος μουσουλμάνος.

Γιος ενός μηχανικού στην Κωνσταντινούπολη, ο Οσμάν ενσαρκώνει το όραμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη διαπαιδαγώγηση μιας γενιάς αφοσιωμένων μουσουλμάνων, μέσω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, θεματοφύλακας του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, αντιδρά στο σχέδιο.

Στο ίδιο σχολείο –το Ανώτατο Ιεροδιδασκαλείο Ιμάμ-Χατίπ του Φατίχ, μιας συντηρητικής συνοικίας, με μεγάλο ποσοστό μουσουλμάνων– ήταν μαθητές ο Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Παιδείας, όπως και ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είναι επίσης μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το πενταώροφο κτίριο ήταν ένα από τα πρώτα σχολεία Ιμάμ-Χατίπ, που ιδρύθηκαν το 1951 για να διδάξουν τους μελλοντικούς ιμάμηδες. Χρηματοδοτούμενα από ιδιώτες, πολλά από αυτά διαθέτουν καλύτερες εγκαταστάσεις από τα δημόσια σχολεία. Ο Χουσεΐν Κορκούτ, πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων των Ιμάμ-Χατίπ, ONDER, βεβαιώνει τώρα ότι το 40% των μελών του υπουργικού συμβουλίου έχει μαθητεύσει σ’ ένα τέτοιο σχολείο. Παρά την πολιτική βαρύτητα των αποφοίτων ωστόσο, οι σημερινοί μαθητές των ιεροδιδασκαλείων αποτελούν ισχνή μειονότητα στην Τουρκία, καθώς ο αριθμός τους μετά βίας φθάνει το 2% στο σύνολο των 18 εκατομμυρίων μαθητών της χώρας.

Στις αρχές του μηνός, όμως, η κυβέρνηση δρομολόγησε το επίμαχο νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων θα συμβάλει στην άνθηση των σχολών Ιμάμ-Χατίπ, επιτρέποντας τη φοίτηση αγοριών και κοριτσιών από την ηλικία των 11 ετών, ενώ έως τώρα το όριο ήταν τα 15 χρόνια. Δεδομένης της πλειοψηφίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί. Οι επικριτές αντιδρούν παρότι το νομοσχέδιο στηρίζει τη δωδεκαετή εκπαίδευση έως την ηλικία των 18 ετών. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει βελτιωθεί μεν το επίπεδο της παιδείας στη χώρα, ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, μόνο το 16% των 15χρονων εφήβων επιτυγχάνει κατάλληλες για την ηλικία τους επιδόσεις στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις επιστήμες. Το κυβερνών κόμμα απέσυρε μία από τις πιο επίμαχες προτάσεις του νομοσχεδίου, συγκεκριμένα αυτή που έδινε το δικαίωμα στους κηδεμόνες να διακόψουν τη φοίτηση των παιδιών τους σε ηλικία 11 ετών και να επιλέξουν τη διδασκαλία κατ’ οίκον. Η απόσυρση της πρόβλεψης άφησε τους επικριτές να εστιάσουν στο έτερο εκρηκτικό άρθρο, που προβλέπει εισαγωγή σε επαγγελματικές και θρησκευτικές σχολές από τα έντεκα. «Προφανώς το κίνητρο της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τον αριθμό των σχολών των ιμάμηδων», δήλωσε ο Μεχμέτ Μπότσγκεβικ, γενικός γραμματέας της Ενωσης Παιδείας και Επιστημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: