Β.ΚΟΡΕΑ: Πυρηνική υποχώρηση με αντάλλαγμα... τρόφιμα
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ
Μόλις τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, το καθεστώς αναστέλλει τις πυρηνικές δοκιμές, διακόπτει τις εκτοξεύσεις πυραύλων, «παγώνει» τον εμπλουτισμό ουρανίου και ανοίγει την πόρτα σε επιθεωρητές της ΙΑΕΑ. 240.000 τόνους επισιτιστικής βοήθειας στέλνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή
Προβαίνοντας σε μια μάλλον απρόσμενη κίνηση (καλής θέλησης ή ανάγκης, οι ερμηνείες ποικίλλουν), η πυρηνική (αλλά ταυτόχρονα εξαθλιωμένη βιοτικά) Βόρειος Κορέα συμφώνησε να «αποπυρηνικοποιηθεί» με αντάλλαγμα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αμερικανικών τροφίμων.
Με την εν λόγω εξέλιξη -η οποία για μερίδα αναλυτών αποτελεί και «τη σημαντικότερη πολιτική στροφή» των τελευταίων περίπου έξι ετών εκ μέρους της Πιονγιάνγκ- ουσιαστικά θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος ώστε να αναβιώσουν οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις που είχαν καταρρεύσει τον Απρίλιο του 2009 και να εκτονωθεί η ψυχροπολεμική κρίση που ταλανίζει την κορεατική χερσόνησο (και μαζί ολόκληρη την υφήλιο) από το 1989 και μετά.
Μόλις τρεις μήνες μετά τον θάνατο του «πολυαγαπημένου» της ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ, η χώρα-παρίας, η οποία έχει με τα πυρηνικά της «τερτίπια» προκαλέσει επανειλημμένως πονοκέφαλο σε Δύση και Ανατολή, αποφάσισε, τουλάχιστον στη θεωρία, να ενδώσει στις δυτικές πιέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ, η Βόρειος Κορέα πλέον συναινεί στην αναστολή των πυρηνικών της δοκιμών, διακόπτει μέχρι νεωτέρας τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, «παγώνει» τον εμπλουτισμό ουρανίου στις εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν και επιτρέπει την είσοδο στη χώρα επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Ειδικά η επιστροφή των ελεγκτών της ΙΑΕΑ στην περιοχή (είχαν όλοι εκδιωχθεί κακήν-κακώς την άνοιξη του 2009) αναγνωρίζεται ως «σημαντική παραχώρηση» εκ μέρους των Βορειοκορεατών. Σε αντάλλαγμα, από τη μεριά τους οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν στην Πιονγιάνγκ 240.000 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που η Ουάσιγκτον είχε στείλει τρόφιμα στην περιοχή ήταν το 2009.
Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση κορυφής που είχαν Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες στο Πεκίνο και επιβεβαιώνουν όσους υποστήριζαν πως με τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ οι σχέσεις ανάμεσα ανάμεσα στη Δύση και την Πιονγιάνγκ εισήλθαν σε μια νέα φάση.
Ωστόσο, όσοι οραματίζονται άμεση και πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας καλά θα κάνουν να κρατούν μικρό καλάθι. Κι αυτό επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που το βορειοκορεατικό καθεστώς παρουσιάζεται έτοιμο να καταθέσει τα (πυρηνικά) όπλα αλλά τελικώς δεν το κάνει. Ανατρέχοντας στο παρελθόν διαπιστώνει κανείς πως οι Βορειοκορεάτες «τα έχουν γυρίσει» τουλάχιστον άλλες πέντε φορές.
Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2005 η Πιονγιάνγκ συμφώνησε να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, προχώρησε στην πρώτη πυρηνική της δοκιμή, ενώ έμελλε να ακολουθήσουν κι άλλες τα έτη 2009 και 2010.
ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας
Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκε η διεθνής κοινότητα την ανακοίνωση περί επικείμενης «αποπυρηνικοποίησης» της Βορείου Κορέας. Τόσο η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον όσο και οι εκπρόσωποι της ΙΑΕΑ έκαναν λόγο για «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ θετικές ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις από Ιαπωνία και Νότιο Κορέα.
Πάντως, πολλοί υποστηρίζουν πως η εν λόγω συμφωνία και η συνακόλουθη αποστολή αμερικανικών τροφίμων στην Πιονγιάνγκ αποτελούν επί του παρόντος «ανάσα» για το βορειοκορεατικό καθεστώς, καθώς αυτό προσπαθεί να «χτίσει» τη δημοφιλία του νέου του ηγέτη Κιμ Γιονκγ Ουν, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να γιορτάσει και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του «μεγάλου ηγέτη» Κι Ιλ Σουνγκ.
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
Β.ΚΟΡΕΑ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΘΝΟΣ,
ΗΠΑ,
ΠΥΡΙΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου