"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Μέτρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών προωθεί η Αγκυρα

Σε κινήσεις απλοποίησης της διαδικασίας απόκτησης κατοικίας από ξένους αγοραστές και ταυτόχρονου περιορισμού της γραφειοκρατίας προσανατολίζεται η τουρκική κυβέρνηση, καθώς ήδη έχουν διαρρεύσει οι πρώτες σχετικές πληροφορίες, βάσει σχετικού νομοσχεδίου που βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης. Οπως προκύπτει από το αρμόδιο υπουργείο (Περιβάλλοντος και Αστικής Ανάπτυξης), το νέο νομοσχέδιο θα καθορίζει ξεχωριστές διαδικασίες για την ιδιοκτησία ακινήτων, μία για κάθε κατηγορία, δηλαδή ξένους ιδιώτες αγοραστές, ξένες εταιρείες και εταιρείες που ελέγχονται πλήρως ή μερικώς από ξένους επενδυτές.

Βάσει του νέου νόμου, θα αποκατασταθούν τα δικαιώματα των ξένων αγοραστών όσον αφορά τη δυνατότητα κατοχής γης. Ειδικότερα, θα μπορούν να κατέχουν οικόπεδα με μέγιστη επιφάνεια έως 300 στρεμμάτων, όπως ίσχυε και παλιότερα, αντί των σημερινών μόλις 2,5 στρεμμάτων. Επιπλέον, όσες ξένες εταιρείες θέλουν να αγοράσουν εκτάσεις άνω των 30 στρεμμάτων θα μπορούν να επεκτείνουν το ανώτατο αυτό όριο, έως και τα 60 στρέμματα. Ωστόσο, η αύξηση αυτή θα επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση να ξεκινήσουν την ανάπτυξη της έκτασης εντός περιόδου δύο ετών από την αγορά της. Αν δεν πληρωθεί αυτός ο όρος, τότε η γη θα κατάσχεται από το κράτος.

Ενας από τους βασικούς στόχους του νέου νόμου θα είναι να ξεκαθαριστούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ακινήτων από ξένους αγοραστές και εταιρείες και να εισαχθούν σημαντικές εξαιρέσεις για την κατοχή ακινήτων από εταιρείες με ξένους επενδυτές. Στόχος είναι να αποφεύγονται πλέον οι σημαντικές καθυστερήσεις που επιβάλλονται για μη απαιτούμενες διαδικασίες μεταβίβασης. 

Βάσει του υφιστάμενου καθεστώτος, δεν είναι σαφές ποια εταιρεία θεωρείται τοπική και ποια ξένη (ανάλογα με τους μετόχους της), με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο σε ποιο νομικό καθεστώς υπόκειται. Συγκεκριμένα, αν το 51% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας ελέγχεται από ξένους, κατηγοριοποιείται ως ξένη εταιρεία, ενώ αν το αντίστοιχο ποσοστό είναι 50% ή λιγότερο, τότε θεωρείται τουρκική εταιρεία, αλλά με κεφάλαια εξωτερικού, με αποτέλεσμα να υπάγεται σε άλλο καθεστώς, απ’ ό,τι οι ξένες εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία σαφή κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης να «ανοίξει» κι άλλο τα σύνορά της προς τους ξένους επενδυτές στην αγορά ακινήτων, η οποία εξακολουθεί να θεωρείται μη φιλική προς αυτούς, δεδομένου μάλιστα ότι για κάθε αγορά από ξένο πολίτη απαιτείται προηγουμένως η γνωμοδότηση και η έγκριση και της στρατιωτικής ηγεσίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: