ΤΟΥΡΚΙΑ: Από τις πλέον ευάλωτες οικονομίες για χρηματοπιστωτικό γεγονός!
«Καμπανάκι» για το επίπεδο χρεών του ιδιωτικού τομέα στην Τουρκία -που βρίσκει πως είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης- έκρουσε χθες το ΔΝΤ, μία εβδομάδα αφότου αναθεώρησε ανοδικά, και μάλιστα με θεαματικό τρόπο, την εκτίμησή του για το τουρκικό ΑΕΠ, στο 2,3% φέτος, από μόλις 0,4% στην πρόβλεψη Ιανουαρίου.
Το καμπανάκι για τον ιδιωτικό τομέα από το ΔΝΤ ήρθε μόλις μία ημέρα μετά από ανάλογη προειδοποίηση του οίκου SandP: Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρεί πως η Τουρκία είναι από τις πλέον ευάλωτες οικονομίες για χρηματοπιστωτικό γεγονός.
Σύμφωνα με εκτίμηση του ΔΝΤ, στα τέλη του 2011 τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα είχαν εκτιναχθεί στα 158 δισ. δολάρια. «Η Τουρκία έχει τεράστια έκθεση σε εταιρικό δανεισμό», είπε ο Αζάι Τσόπρα του ΔΝΤ, καλώντας την Άγκυρα, όπως εξάλλου και άλλες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής, να συμβουλευτούν τον οργανισμό. Προτείνει την υιοθέτηση σφιχτότερων μακροοικονομικών πολιτικών και μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού.
«Οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν πλέον σοβαρό λόγο ανησυχίας σε πολλές αναδυόμενες χώρες της Ευρώπης», σχολίασε ο κ. Τσόπρα, αναφερόμενος και στο πρόβλημα των υπέρογκων ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.
Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ προβλέπει σημαντική επιβράδυνση στη Δυτική Ευρώπη και μικρότερη στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου προτείνει στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκιά τους.
Σε υψηλή θέση κινδύνου τοποθετεί και o οίκος SandP της Τουρκία, στον κατάλογο με τις χώρες που θεωρεί ως τις πιο ευάλωτες απέναντι στον κίνδυνο μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Την πρωτιά κατέχει η Ισλανδία και ακολουθούν η Ρουμανία, ο Λίβανος και η Τουρκία, ενώ η Χιλή κατέχει την τελευταία θέση, καθώς θεωρείται ως η λιγότερο ευάλωτη χώρα.
Στην έκθεση επισημαίνεται, μάλιστα, πως οι αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης είναι οι πιο ευάλωτες απέναντι στην πιστωτική στενότητα, ενώ καλύτερα «προστατευμένη» από όλες στον κατάλογο είναι η Κίνα. Ακολουθούν οι χώρες εξαγωγής πετρελαίου Βενεζουέλα, Τρινιδάδ, Ταμπάγκο και στη Νιγηρία.
«Το πόσο ευάλωτη μπορεί να γίνει μία εθνική οικονομία συνδέεται άμεσα με το βαθμό εξάρτησής της από τις ξένες εισροές κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσει το εξωτερικό ισοζύγιό της και να είναι σε θέση να αποτρέψει μία κρίση πληρωμών», εξήγησε σε ανακοίνωσή του στο Reuter's ο SandP.
Καμιά οικονομία από τις θεωρούμενες ως «ευάλωτες» ή «κάπως ευάλωτες» δεν βρίσκεται στην Ασία ή τη Λατινική Αμερική, ενώ και στις δύο κατηγορίες έντονη είναι η παρουσία των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου ISE 100 έκλεισε χθες με άνοδο 0,57%, ενώ ο γενικός δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging υποχώρησε χθες κατά 2,26%.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου