"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Επαναστατική φωτογραφική μηχανή φωτογραφίζει πρώτα και εστιάζει αργότερα


Μια νέα επανάσταση στη λήψη ψηφιακών φωτογραφιών από τον καθένα υπόσχεται μια πρωτοποριακή φωτογραφική μηχανή, με την οποία πρώτα τραβά κανείς την φωτογραφία και μετά εστιάζει εκεί που θέλει. Αν δεν του αρέσει εκεί που είναι αρχικά εστιασμένη η φωτογραφία του, μπορεί εκ των υστέρων να αλλάξει κατά τη βούληση την εστίαση.

Η ψηφιακή μηχανή, με την ονομασία Lytro, που μοιάζει λίγο με μικρό τηλεσκόπιο, είναι δημιούργημα του μαλαισιανής καταγωγής Ρεν Νγκ, που ανακάλυψε τη νέα τεχνολογία όταν έκανε το διδακτορικό του στην επιστήμη των υπολογιστών στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Τώρα δημιούργησε την ομώνυμη εταιρία Lytro που εδρεύει επίσης στην Καλιφόρνια και ήδη μόλις άρχισε τις πωλήσεις του νέου προϊόντος, που έχει κιόλας γνωρίσει πολύ θετικές κριτικές διεθνώς.

Η κάμερα χρησιμοποιεί τη λεγόμενη «τεχνολογία πεδίου φωτός» που επιτρέπει στο εστιακό σημείο μιας ψηφιακής εικόνας να αλλάζει μετά τη λήψη της. Ο χρήστης μπορεί να εμφανίσει στην οθόνη του υπολογιστή του την φωτογραφία που τράβηξε και, στη συνέχεια, να μεταβάλει το εστιακό σημείο από κάποιο αντικείμενο ή άνθρωπο που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, σε ένα άλλο που βρίσκεται στο υπόβαθρο. Η μηχανή πετυχαίνει κάτι τέτοιο, επειδή χρησιμοποιεί ισχυρούς αισθητήρες με τους οποίους απορροφά πολύ περισσότερο φως σε σχέση με μια συμβατική φωτογραφική μηχανή.

Ο Νγκ χαρακτηρίζει τις φωτογραφίες της Lytro ως «ζωντανές εικόνες», ακριβώς επειδή επιτρέπουν την εκ των υστέρων «χειραγώγησή» τους. Μάλιστα, το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό των εικόνων τις συνοδεύει και όταν ο χρήστης τις «ανεβάζει» στο διαδίκτυο και γενικά τις μοιράζεται ηλεκτρονικά, οπότε οποιοσδήποτε άλλος είναι σε θέση να αξιοποιήσει κι αυτός την αλλαγή εστίασης στην ίδια φωτογραφία, στον υπολογιστή, τον φορητό του, την ταμπλέτα ή στο «έξυπνο» κινητό του.

Προς το παρόν άρχισαν να διατίθενται δύο μοντέλα της κάμερας, που χωράει στην τσέπη του χρήστη: ένα των 8 GB που μπορεί να τραβήξει έως 350 φωτογραφίες και κοστίζει γύρω στα 400 δολάρια και ένα των 16 GB που τραβάει έως 750 φωτογραφίες και έχει τιμή κοντά στα 500 δολάρια.

Για «επανάσταση στην καταναλωτική φωτογραφία» έκανε λόγο η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και για «εντυπωσιακές δυνατότητες» και «ασυνήθιστη εμπειρία» μίλησαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η νέα κάμερα κάνει τον χρήστη να νιώθει λίγο σαν πράκτορας της CIA που «παίζει» με δορυφορικές φωτογραφίες.

Όμως, προς το παρόν, η κάμερα έχει τα δικά της μειονεκτήματα, όπως επεσήμαναν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Δημιουργεί μεγάλα αρχεία ψηφιακών φωτογραφιών που μπορούν να εισαχθούν μόνο σε υπολογιστή Macintosh με το σχετικό λογισμικό (αν και η Lytro υποσχέθηκε σύντομα ένα μοντέλο που θα συνεργάζεται με τους υπολογιστές που «τρέχουν» Windows), ενώ επίσης η κάμερα δεν διαθέτει έξτρα φίλτρα και είναι αδύνατη η επεξεργασία των φωτογραφιών της από το Photoshop. Αν οι μηχανικοί της λύσουν αυτά τα θέματα και, πολύ περισσότερο, αν η σχετική τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί στα κινητά τηλέφωνα, τότε θα φέρει πραγματική αλλαγή στους κανόνες του παιγνιδιού στη φωτογραφική αγορά.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: