ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΥΒΑ: 50 χρόνια εμπάργκο ή απάνθρωπος αποκλεισμός στα όρια της γενοκτονίας?
Το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα, μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα και την επικράτηση της επανάστασης, συμπληρώνει αυτόν τον μήνα 50 χρόνια.
Παρότι ο «αποκλεισμός των Γιάνκηδων», σύμφωνα με την επίσημη κουβανική ορολογία, συνεχίζεται, αν κάποιος καθήσει στη γωνία των οδών Ομπίσπο και Μονσεράτ στο περίφημο μπαρ Φλοριντίτα της Αβάνας, θα δει να παρελαύνει από μπροστά του όλο το φάσμα των αμερικανικών αυτοκινήτων που είχαν κατασκευασθεί πριν από το 1959: Ολντσμομπιλ, Πλίμουθ, Μέρκιουρι, Σεβρολέτ, Φορντ, Ντοτζ, Κάντιλακ, ακόμη και μερικές Χάρλεϊ-Ντέιβιντσον - οχήματα που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου θα βρίσκονταν στο γκαράζ κάποιου συλλέκτη ή σε μουσεία. Ωστόσο στην Αβάνα λειτουργούν και κυκλοφορούν κανονικά και αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής της πόλης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς».
Από το 1960 δεν έχουν εισαχθεί στην Κούβα ανταλλακτικά για κανένα από αυτά τα οχήματα, όμως τελικά απ' ό,τι φαίνεται δεν πειράζει. Τα παλιά αυτά αυτοκίνητα ήταν επί μισό αιώνα σημαντικά για τη μετακίνηση των Κουβανών, αφού τα σοβιετικά Λάντα και Μοσκβίτς δίνονταν στα κομματικά στελέχη και δεν μπορούσαν να μεταπωληθούν. Οι παλιές Κάντιλακ αποτελούν και σήμερα μνημείο της ικανότητας των κατοίκων του νησιού να ξεπερνούν όλες τις δυσκολίες.
Το τι τελικά έχει εξυπηρετήσει η πολιτική της Ουάσιγκτον απέναντι στην Κούβα μπορεί να συζητηθεί και στο μπαρ Φλοριντίτα όπου συχνάζουν οι τουρίστες, πολλοί από τους οποίους είναι Αμερικανοί. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κούβας, πέρυσι επισκέφθηκαν το νησί περίπου 90.000 Αμερικανοί - αρκετοί από τους οποίους μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, ακόμη και με φυλάκιση για το ταξίδι τους στην Κούβα κατά παράβαση των νόμων περί εμπάργκο.
Τελικά, εμπάργκο ή αποκλεισμός;
Οι έννοιες μπορεί να μη διαφέρουν πολύ, οι λέξεις όμως είναι σημαντικές. Οι επικριτές του κουβανικού καθεστώτος μιλούν για ένα «μονομερές εμπάργκο» που δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επικαλούνται τα «ανθρωπιστικά» παραθυράκια του νόμου, βάσει των οποίων την τελευταία δεκαετία αμερικανικές επιχειρήσεις τροφίμων πωλούν προϊόντα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων - οι ΗΠΑ είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας και από τους σημαντικότερους προμηθευτές τροφίμων.
Για την Αβάνα, όμως, δεν υπάρχει «εμπάργκο», αλλά αποκλεισμός που προκαλεί γενοκτονία. Τεκμηριώνεται με πολλά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, που δεν ήταν για πολλές δεκαετίες σε θέση να αγοράσουν αμερικανικά φάρμακα για τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου, αλλά και από τις πιέσεις που ασκούσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ξένες εταιρείες και τράπεζες ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε επένδυση ή οικονομική συναλλαγή τους με την Κούβα.
Η κουβανική κυβέρνηση έχει κάνει τον λογαριασμό: στον μισό αιώνα από την επιβολή του εμπάργκο η οικονομική ζημιά φθάνει στα 975 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με ψήφισμα που καταδίκασε την «πολιτική αποκλεισμού από τις ΗΠΑ» και εγκρίθηκε τον Οκτώβριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με 186 ψήφους.
Πρώτα ο Φιντέλ Κάστρο και τώρα ο Ραούλ λένε το ίδιο πράγμα: καταργήστε το εμπάργκο, αφήστε τις δικαιολογίες και ελάτε να δούμε τι θα συμβεί. Στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όμως, οι ψηφοφόροι με κουβανική καταγωγή και το λόμπι τους παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο στις εκλογές, γεγονός που συμβάλλει στο να μη γίνεται καμία κίνηση για άρση του εμπάργκο.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΗΠΑ,
ΚΟΥΒΑ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου