ΤΟΥΡΚΙΑ: Στα 3,9 δισ. δολ. η αξία του εμπορίου με την Ελλάδα -- Πλεονασματικό κατά 700 εκατ. το ισοζύγιο για τη χώρα μας
Του Λεωνίδα Λιάμη
Μία «ανάσα» πριν από την κατάκτηση του υψηλού των 4 δισ. δολ. βρέθηκε πέρυσι ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αποδεικνύοντας έμπρακτα τις μεγάλες προοπτικές που έχουν «ανοίξει» τα τελευταία χρόνια για τις δύο γειτονικές οικονομίες.
Το ισοζύγιο, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι πολλαπλώς μεγαλύτερη οικονομία από την ελληνική, εμφανίζεται πλεονασματικό για τη χώρα μας κατά περίπου 700 εκατ. δολ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες από τη Θεσσαλονίκη η κ. Ευγενία Κέππα, σύμβουλος ΟΕΥ στο ελληνικό διπλωματικό γραφείο της Αγκυρας, η αξία του διμερούς εμπορίου, για το 2011, υπολογίζεται πως διαμορφώθηκε στα 3,9 δισ. δολ. Από αυτά το 1,8 δισ. δολ. αντιπροσωπεύουν την αξία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών που εξήχθησαν προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια του έτους και τα υπόλοιπα 1,1 δισ. δολ. τις εισαγωγές που πραγματοποίησε η Ελλάδα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Συγκριτικά με το 2010 η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Τουρκία έφθασε πέρυσι συνολικά σε ποσοστό το 60%, αλλά, όπως εξήγησε η κ. Κέππα, σε μεγάλο βαθμό η υψηλή μεταβολή που παρατηρείται σχετίζεται με τις σημαντικές εξαγωγές πετρελαιοειδών. Αντιθέτως, στα τρόφιμα και ποτά, όπως επίσης και στα αγροτικά προϊόντα -τομείς στους οποίους παραδοσιακά η χώρα μας εμφανίζεται δυνατή εξαγωγικά- οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας στη γειτονική αγορά περιορίστηκαν σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2,22%.
«Βασικό εμπόδιο στην ανάπτυξη των εξαγωγών τροφίμων στην Τουρκία είναι οι υψηλοί δασμοί που έχει επιβάλει η χώρα και οι αυξημένες τιμές ραφιού, ενώ πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος αντιγραφής των προϊόντων», επισημαίνει η κ. Κέππα και τονίζει ότι για το ελαιόλαδο η δασμολογική επιβάρυνση είναι της τάξης του 31,2%, στις ελιές 39%, στα πορτοκάλια 54%, στις τομάτες 48,6%, ενώ αποκορύφωμα συνιστά η φέτα με δασμό 182% επί της τιμής της. Προστατευτικοί φραγμοί υψώνονται και στις εισαγωγές ποτών, αφού ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το κρασί είναι 2,95 τουρκικές λίρες ανά λίτρο, στο τσίπουρο 87,95 τουρκικές λίρες ανά λίτρο, στα λικέρ 96,74 τουρκικές λίρες ανά λίτρο, ενώ στο ούζο φθάνει τις 105,8 τουρκικές λίρες ανά λίτρο.
«Την κατάσταση επιβαρύνει περαιτέρω το ό,τι απαιτείται ειδική άδεια για την πώληση αλκοολούχων, ενώ υπάρχουν και οι περιορισμοί στη διαφήμιση, όσο και στα σημεία πώλησης», εξηγεί η κ. Κέππα, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει πως η αγορά ποτών της Τουρκίας εμφανίζει και ενθαρρυντικά μηνύματα. «Η μέση ετήσια κατανάλωση στα αλκοολούχα είναι μόλις 1,4 λίτρα, ενώ κατά τη διετία 2009 - 2010 η τάση κινήθηκε ανοδικά, φθάνοντας η αύξηση στο 1,5% για το σύνολο του κλάδου και στο 28,9% ειδικά για το κρασί», είπε χαρακτηριστικά.
Θετικές προοπτικές συγκεντρώνουν ακόμη το κακάο, τα σοκολατοειδή, ο καφές, τα κατεψυγμένα, τα βιολογικά προϊόντα, όπως και τα έτοιμα για μαγείρεμα ή κατανάλωση τρόφιμα, και τα προϊόντα υγιεινής διατροφής. Εκτός κλάδου τροφίμων και ποτών, δυνατότητες επιτυχούς αποδοχής από την τουρκική αγορά έχουν προϊόντα κλάδων όπως τα δομικά υλικά, τα φαρμακευτικά, τα πλαστικά και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Δεν ξέρω ποιό από τα ποσά που δημοσιεύονται στο παραπάνω κείμενο είναι λάθος αλλά τα νούμερα σιγουρα δεν "βγαίνουν".
Αν οι Ελληνικές εξαγωγές ειναι $1,8δισ και οι Τουρκικές $1,1δισ, το σύνολο θα έπρεπε να είναι $2,9δις και όχι $3,9.
Κάνετε μιά επαλήθευση με τις πηγές σας και διορθώστε το δημοσίευμα όπως πρέπει.
Δημοσίευση σχολίου