"Fukushima, silences coupables" (O νόμος της σιωπης απ το Ενεργειακό Λόμπι στη Φουκοσίμα)
ΕΛΛΙΠΩΣ ενηµερωµένοι από τις Aρχές και συνειδητοποιώντας ολοένα και περισσότερο πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος µιας πυρηνικής καταστροφής, οι Ιάπωνες ανακαλύπτουν από συνεντεύξεις ειδικών και µπλογκ ότι το πανίσχυρο «πυρηνικό λόµπι», όπως το αποκαλούν, φέρει σοβαρές ευθύνες για το δράµα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Φουκουσίµα. Πρόκειται για µια πλούσια και ισχυρή παρέα, η καρδιά της οποίας χτυπάει στο υπουργείο Οικονοµίας, Εµπορίου και Βιοµηχανίας (METI), το οποίο έχει το πάνω χέρι στην πυρηνική πολιτικήκαι επεκτείνεται, µεταξύ άλλων, στην Οµοσπονδία Εταιρειών Ηλεκτρικού (FEPC), την Υπηρεσία Βιοµηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας (NISA), τους βιοµηχανικούς οµίλους που κατασκευάζουν τους πυρηνικούς σταθµούς – µε πρώτους τους Toshiba και Hitachi – και τις εταιρείες που τους εκµεταλλεύονται.
Αυτό το λόµπι, στο πλαίσιο του οποίου µετέχουν συνταξιούχοι υψηλόβαθµοι λειτουργοί των υπουργείων και των υπηρεσιών που συνδέονται µε τον πυρηνικό τοµέα, έχει ειδικευτεί στην τέχνη να αποσιωπά πληροφορίες. Χρηµατοδοτεί σηµαντικές διαφηµιστικές εκστρατείες στον Τύπο και την τηλεόραση, τα οποία διαβεβαιώνουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απολύτως ασφαλής.
Το 2002 διατυπώθηκαν κατηγορίες εις βάρος δέκα ηλεκτρικών εταιρειών για απόκρυψη συµβάντωνήδη από τη δεκαετία του 1970, όταν άρχισε η χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο Αρχιπέλαγος. Η Ηλεκτρική Εταιρεία του Τόκιο (TEPCO), η οποία εκµεταλλεύεται τους πυρηνικούς σταθµούς της Φουκουσίµα, ήταν η πρώτη που έγινε στόχος των κατηγοριών αυτών.
Αποκαλύψεις πρώην εργαζοµένων της TEPCO (οι οποίες χρειάζεται να επαληθευθούν) προκαλούν ανατριχίλα. Εφόσον αληθεύουν, φαίνεται πως οι εταιρείες που εκµεταλλεύονται τους πυρηνικούς σταθµούς (η TEPCO, αλλά και οι οµόλογές της) πρόκριναν τη βραχυπρόθεσµη αποδοτικότητα εις βάρος της µακροπρόθεσµης ασφάλειας ή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη τους κινδύνους σε µια χώρα που κινδυνεύει από τη σεισµική δραστηριότητα και τα τσουνάµι. Ο σταθµός της Φουκουσίµα είχε φτιαχτεί για να αντέξει ένα κύµα 5,5 µέτρων, όπως αυτό που είχε πλήξει το 1956 τη Χιλή. ∆ύο µηχανικοί της Toshiba που είχαν συµµετάσχει στον σχεδιασµό του είπαν στην εφηµερίδα «Τόκιο Σιµπούν» πως σχεδιάσθηκε µε πρόβλεψη «ενός υπερβολικά µικρού κινδύνου»...
«Αυτό που αντιµετωπίζει η Ιαπωνία δεν είναι µια φυσική καταστροφή, αλλά µια καταστροφή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο», υπογράµµισε ένας πρώην µηχανικός της Toshiba, ο οποίος ζήτησε να µην κατονοµαστεί. Ο Χιντεκάτσου Γιόσικ, κοµµουνιστής βουλευτής και πρώην πυρηνικός µηχανικός, έδειξε σ’ ένα βιβλίο τουτο 2010 πως ο πυρηνικός σταθµός της Φουκουσίµα έχει γνωρίσει τα περισσότερα συµβάντα – µια δεκαπενταριά στο διάστηµα από το 2005 ώς το 2009 – απ’ όλους όσοι λειτουργούν στην Ιαπωνία. Ο υπουργός Οικονοµίας παραδέχθηκε µάλλον απρόθυµα πως «όταν η κρίση τεθεί υπό έλεγχο,θα πρέπει να εξετάσουµε τη διαχείριση της TEPCO». Ασφαλώς, όµως στο µεταξύ πόσα θύµατα θα έχουµε µετρήσει;
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΙΑΠΩΝΙΑ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΠΥΡΙΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου