Δημοπράτηση συχνοτήτων του Στρατού, βάζει φωτιά στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μετά την υπαναχώρηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ) στην εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων που κατέχει στην περιοχή των 900 MHz και το οποίο θα χρησιμοποιούνταν για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Το ΥΠΕΘΑ, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει στην εκχώρηση των συγκεκριμένων συχνοτήτων (2X5 MHz) και τη μετακίνησή του σε άλλη περιοχή του φάσματος, υπαναχώρησε μετά από παρέμβαση του υπουργού Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου στον υφυπουργό Επικοινωνιών κ. Σπ. Βούγια.
Η υπαναχώρηση αυτή βάζει σε πίεση τόσο την κυβέρνηση που προσδοκά όσο το δυνατόν μεγαλύτερα έσοδα από την εκχώρηση φάσματος, αλλά και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες υπολόγιζαν σ’ αυτό το συγκεκριμένο τμήμα, προκειμένου να μειωθεί ο ανταγωνισμός. Το υπουργείο Μεταφορών προτίθεται το ερχόμενο καλοκαίρι να δημοπρατήσει ένα μεγάλο μπλοκ συχνοτήτων (2X25 ΜΗz) συμπεριλαμβανομένου των συχνοτήτων του στρατού με στόχο την άντληση 270 εκατ. ευρώ. Ολα έδειχναν ότι η αγορά οδηγούνταν σ’ ένα modus operandi με τις εταιρείες Vodafone και Wind Hellas να διεκδικούν τα δύο μεγάλα μπλοκ συχνοτήτων (2Χ10 MHz η κάθε μια) που ήδη κατέχουν και την Cosmote να διεκδικεί το τελευταίο και μικρό τμήμα (2Χ5 ΜΗz) του στρατού.
Η υποχώρηση όμως του ΥΠΕΘΑ δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς πλέον πολλά ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Μάλιστα σε μια διαδικασία δημοπρασίας όπου δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η προηγούμενη επένδυση, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, δεδομένου ότι το φάσμα για το οποίο ενδιαφέρονται τόσο η Vodafone και η Wind Hellas λήγει τον Σεπτέμβριο του 2012. Στην πράξη, η Wind Hellas, αν η προσφορά της δεν είναι αρκούντως ικανοποιητική, μπορεί να βρεθεί ξεκρέμαστη, χωρίς φάσμα καθώς όλο το δίκτυό της λειτουργεί στα 900ΜΗz. Η Vodafone έχει επιπρόσθετο φάσμα (2Χ5ΜΗz) στην ίδια περιοχή που λήγει το 2016, ενώ το φάσμα της Cosmote (2X5MHz) λήγει το 2017.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΓΟΡΑ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΣΤΡΑΤΟΣ,
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου