"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ενα νέο τοπικό νόμισμα στην Ουγγαρία

Ενα νέο «όχημα» για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας επιστράτευσαν επιχειρηματίες στην Ουγγαρία. Με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την τόνωση της οικονομίας της πόλης Σοπρόν, επιχειρηματικοί παράγοντες της περιοχής έχουν εισαγάγει ένα νέο, συμπληρωματικό με το φιορίνι, νόμισμα. 

Πρόκειται για το εικονιζόμενο αριστερά Kekfrank, το μπλε φράνκο, που στην ουγγρική γλώσσα παραπέμπει επίσης στην τοπική ποικιλία ερυθρού οίνου Kekfrankos. Με ισοτιμία ένα προς ένα προς το φιορίνι, το νέο νόμισμα χρησιμοποιείται ευρέως στην πόλη που έχει πληθυσμό μόλις 57.000 κατοίκους και βρίσκεται στα δυτικά σύνορα της Ουγγαρίας

Το νόμισμα εκδίδεται από την εταιρεία HA-MI Osszefogunk, με ιδρυτές 123 μέλη και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 38.500 ευρώ (385 μετοχές, αξίας 100 ευρώ έκαστη). Το νόμισμα μπορεί κανείς να το προμηθευθεί από δύο τράπεζες της πόλης. Μια διαφορά από το επίσημο νόμισμα της χώρας είναι ότι οι καταθέσεις σε αυτό δεν δίνουν κάποιο επιτόκιο, κάτι που οι εμπνευστές του ελπίζουν ότι θα καταστήσει πιο γρήγορη την κυκλοφορία του, τονώνοντας τη ρευστότητα στην αγορά της πόλης.

Η ιστορία του Kekfrank ξεκίνησε το 2007, όταν ένας εστιάτορας της πόλης δημιούργησε ένα δελτίο το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο εστιατόριό του και σε κάποια ακόμη της πόλης. Αργότερα η ιδέα επεκτάθηκε ώστε να καλύπτει και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, αρκεί να ήταν από ουγγρικές επιχειρήσεις. Και αυτό, σε απάντηση στις ξένες εταιρείες Sodexho Pass, Accor Services και Cheque Dejeuner, που έλεγχαν μέχρι τότε την έκδοση δελτίων στη χώρα. Τέτοιου είδους δελτία χρησιμοποιούν από το 1993 οι εταιρείες της Ουγγαρίας για γεύματα και διακοπές, ως μια παροχή προς τους εργαζομένους τους. Αυτά τα δελτία αντιμετωπίζονταν ως κεφάλαιο από τους εκδότες τους, μέχρι την εξαργύρωσή τους από τους δικαιούχους. Το άλμα για τη μετατροπή του Kekfrank από δελτίο σε νόμισμα έγινε με μία κοινοτική οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμής, που επιτρέπει την έκδοση και αποδοχή συμπληρωματικών νομισμάτων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: