Λεφτά για φιέστες, αλλά όχι για τη Ρικομέξ;
Το ότι τα οικονομικά της χώρας είναι άθλια, λίγο πολύ το γνωρίζουμε όλοι. Όμως το πόσο ζοφερή είναι η πραγματικότητα και πόσο οριακά αντιμετωπίζονται τα προβλήματα το αποκαλύπτουν διάφορες υποθέσεις που κατά καιρούς βγαίνουν στη δημοσιότητα, όπως για παράδειγμα οι αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της Ρικομέξ.
Πρόκειται για συνολικά 18 εκατομμύρια ευρώ, που επιδίκασαν τελεσίδικα τα δικαστήρια, δώδεκα χρόνια μετά τον φονικό σεισμό.
Όμως, τα λεφτά δεν υπάρχουν! Το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να καταβάλει τις αποζημιώσεις και ρίχνει το μπαλάκι στην Περιφέρεια Αττικής, θεωρώντας πως είναι υποχρέωση της οι αποζημιώσεις. Ο Γιάννης Σγουρός περιέγραφε το Σάββατο το πρωί στη ΝΕΤ, πως «αν υποχρεωθεί η Περιφέρεια να πληρώσει για λογαριασμό του κράτους τις αποζημιώσεις, τότε θα πρέπει να αναστείλει τη μεταφορά των Ατόμων με Αναπηρία και να μην πληρωθούν σημαντικές λειτουργικές δαπάνες».
Δεδομένου ότι τα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν, αντιστοιχούν στο 1/3 της κρατικής επιχορήγησης για τις λειτουργικές δαπάνες της Περιφέρειας (για φέτος είναι 54 εκατ.), ο Περιφερειάρχης έχει προφανώς το δίκιο με το μέρος του. Το χειρότερο είναι πως το υπουργείο Οικονομικών του διαμηνύει, πως για φέτος ο κρατικός προϋπολογισµός δεν έχει δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης της Περιφέρειας Αττικής! Γαία πυρί μιχθήτω, με άλλα λόγια.
Δείτε τώρα και μια άλλη εκδοχή του ίδιου προβλήματος, αν και τα δεδομένα εδώ είναι διαφορετικά. Το πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος της διοργάνωσης των Special Olympics φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας, (υποχρέωση που αναλάβαμε επί κυβερνήσεων ΝΔ). Γεγονός που οδήγησε τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, σε δημόσια έκρηξη οργής. Μεταξύ άλλων είπε: «Είναι δυνατόν να δοθούν τόσα χρήματα για μια φιέστα; Είναι τρομερό! Δεν τα έχουμε αυτά τα χρήματα. Δεν βλέπουμε με καθόλου καλό μάτι αυτό το θέμα…»
Ο υπουργός έλεγε το αυτονόητο. Πως είναι κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά άδικο να δαπανώνται τόσα χρήματα, όταν η Πολιτεία αδυνατεί να στηρίξει τη λειτουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών που απευθύνονται στα ΑΜΕΑ. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, η συμμετοχή του κράτους στη διοργάνωση των αγώνων θα είναι από 25 έως 28 εκατ. ευρώ, ποσό υπερβολικό για τα δεδομένα της οικονομίας μας! Μάλιστα φορείς ΑΜΕΑ ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, καθώς όπως καταγγέλλουν – έχουν γίνει μεγάλες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα και μέριμνα των αναπήρων.
Πιθανότατα θα γίνουν δραστικές περικοπές στο κόστος της διοργάνωσης και της κρατικής συμμετοχής. Ακόμη και εάν οι αγώνες έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, ακόμη και αν δώσουν σε εκατοντάδες παιδιά απ’ ολόκληρο τον κόσμο το δικαίωμα της συμμετοχής, ακόμη και εάν ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία, το πρόβλημα δεν αλλάζει!
Είναι δύο περιπτώσεις που έχουν κοινό παρανομαστή. Δείχνουν ότι σε οριακές οικονομικές συνθήκες, όπως αυτές που ζούμε σήμερα, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως τα ΑΜΕΑ, είναι οι πλέον ευάλωτες. Είτε το πρόβλημα αφορά τη μέριμνα για τη μεταφορά τους, είτε τη λειτουργία προγραμμάτων υποστήριξης τους, είτε την ίδια τους τη ζωή.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΣΠΗΛΙΩΠΟΥΛΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου