Οχι σε φρέσκο γάλα «9 ημερών»
Tης Τανιας Γεωργιοπουλου
Πόσο φρέσκο μπορεί να χαρακτηριστεί ένα γάλα που έχει συσκευαστεί έως και 9 ημέρες πριν καταναλωθεί;
«Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να μιλούμε για νωπό γάλα» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου διάρκειας του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος. Οπως τόνισε, αν η «διάρκεια ζωής» του φρέσκου γάλακτος επιμηκυνθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για αθρόες εισαγωγές, γεγονός που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τους εγχώριους παραγωγούς. Ταυτόχρονα, δεν αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερο όφελος για τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές του γάλακτος και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσιάζουν φέτος ανοδική πορεία, αγγίζοντας τις «υψηλές» τιμές των Ελλήνων παραγωγών. Οσον αφορά το ποσοστό των επιστροφών των συσκευασιών γάλακτος που έχουν λήξει στις βιομηχανίες, το οποίο τώρα φτάνει το 7%, ο κ. Πεβερέτος εκτίμησε ότι αν το φρέσκο γάλα λήγει στις 9 ημέρες, αυτό θα αυξηθεί. «Οι καταναλωτές αναζητούν το γάλα ημέρας όταν ψωνίζουν φρέσκο», εξήγησε. Κύκλοι του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανέφεραν ότι η επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος δεν εντάσσεται στα σχέδια του υπουργείου.
Πάντως, η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος παρουσιάζει πτώση τα τελευταία χρόνια φτάνοντας τους 650.000 τόνους το 2010, δηλαδή 200.000 χαμηλότερα από την ποσόστωση που επιτρέπεται να παράγουμε στο πλαίσιο της Ε. Ε. Παράλληλα η εγχώρια κατανάλωση γάλακτος (είτε με τη μορφή γάλακτος είτε ως μεταποιημένο γαλακτοκομικό προϊόν) εκτιμάται στους 1.250.000 τόνους, χωρίς να υπολογίζονται τα εισαγόμενα τυριά και συσκευασμένα γάλατα. Η ελληνική κτηνοτροφία στο σύνολό της υποστηρίζει 350.000 θέσεις εργασίας, ενώ υπολογίζεται ότι για κάθε ένα τόνο αγελαδινό γάλα που παράγεται απασχολούνται 4 άτομα, τόνισε ο κ. Θανάσης Βασιλέκας, πρόεδρος της Eνωσης Φυλής Holstein Ελλάδας (οι γνωστές ασπρόμαυρες αγελάδες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γάλακτος). Η επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν περισσότερες εισαγωγές, άρα να χαθούν θέσεις εργασίας σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, συμπλήρωσε.
Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν επίσης να δοθούν άμεσα άδειες διάρκειας τριών ετών στις κτηνοτροφικές μονάδες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν αδειοδοτηθεί επειδή βρίσκονται κοντά σε οικισμούς. «Ζητούμε την εφαρμογή του αντίστοιχου γερμανικού νόμου που επιτρέπει την ίδρυση μονάδων ακόμα και εντός των οικισμών μετρώντας συγκεκριμένες παραμέτρους όχλησης», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας κ. Γ. Κεφαλάς.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΤΡΟΦΙΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου