In Cuba, Cigar Lovers Are a Lifeline (ΚΟΥΒΑ: Μόνο απο τα πούρα χρηματοδοτεί ΥΓΕΙΑ και ΠΑΙΔΕΙΑ!!!)
Tο Φεστιβάλ Πούρου της Αβάνας είναι μια ετήσια διοργάνωση που διαρκεί πέντε μέρες. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιούνται μεγάλες δεξιώσεις, ομιλίες και επισκέψεις σε φυτείες καπνού, τις οποίες οργανώνει η Habanos S. A., κοινοπραξία στην οποία μετέχουν η κυβέρνηση της Κούβας και η βρετανική Imperial Tobacco. Η φετινή διοργάνωση, πολλές εκδηλώσεις της οποίας έγιναν σ’ ένα θλιβερό συνεδριακό κέντρο της δεκαετίας του 1970, είναι μια σουρεαλιστική έκρηξη πολυτέλειας σε μια χώρα, που έπειτα από πέντε δεκαετίες κομμουνισμού, είναι ένα παράξενο κράμα τροπικής εξωστρέφειας και στενόχωρου σοσιαλισμού.
Οι Κουβανοί είναι φανατικοί καπνιστές, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Καθώς όμως οι μισθοί τους δεν ξεπερνούν τα 20 δολάρια τον μήνα ελάχιστοι μπορούν να αγοράσουν τα ακριβά προϊόντα της Habanos, ορισμένα από τα πούρα της οποίας πωλούνται προς 80 δολάρια έκαστο.
Ωστόσο, οι πωλήσεις πούρων σε πλούσιους ξένους φέρνουν συνάλλαγμα στην Κούβα, το οποίο η κυβέρνησή της χρειάζεται απεγνωσμένα για να χρηματοδοτήσει προγράμματα υγείας και παιδείας. Κατά τη διάρκεια ενός πλούσιου δείπνου, λίγο πριν από την ολοκλήρωση του φετινού φεστιβάλ, οι διοργανωτές κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο δολάρια για το δημόσιο σύστημα υγείας της Κούβας μόνο από τις δημοπρασίες υγραντήρων.
«Αν σου αρέσουν τα πούρα, τότε η Αβάνα είναι όπως η Ιερουσαλήμ για τους χριστιανούς, οι Αγιοι Τόποι», λέει ο Μπράιαν Νγκ, από το Χονγκ Κονγκ, που επισκέπτεται την Κούβα για πρώτη φορά.
Τουλάχιστον 1.200 έμποροι, διανομείς και απλοί λάτρεις πούρου συνέρρευσαν στην πρωτεύουσα της Κούβας, την περασμένη εβδομάδα, για να ενδώσουν στην αδυναμία τους για τον καλύτερο, σύμφωνα με ορισμένους, καπνό του κόσμου. Ανάμεσά τους ήταν και ορισμένοι Αμερικανοί λάτρεις των πούρων, οι οποίοι έφτασαν στην Κούβα μέσω τρίτων χωρών ή με ειδικές άδειες για θρησκευτικό και ανθρωπιστικό έργο.
Η Habanos δεν έχει δικαίωμα να πωλεί πούρα στις ΗΠΑ εξαιτίας του αμερικανικού εμπάργκο στο νησί, όμως η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το 80% των καλύτερων πούρων που πωλούνται στον υπόλοιπο κόσμο είναι δικής της παραγωγής. Ο Πολ Σίγκαλ, ο οποίος κάπνισε το πρώτο του πούρο στην Κούβα το 2003, όταν είχε ταξιδέψει στο νησί, για να βοηθήσει την εκεί εβραϊκή κοινότητα, επισκέφθηκε το φετινό Φεστιβάλ, φέρνοντας μαζί του φάρμακα και άλλα είδη. Στο σπίτι του στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, καπνίζει πούρα μόνον περιστασιακά, αν κάποιος του τα προσφέρει ως δώρο. «Είμαι μανιακός με τα πούρα», λέει, «το να παρακολουθήσει κανείς την όλη διαδικασία από τη σπορά μέχρι την επεξεργασία των φύλλων καπνού στο εργοστάσιο, είναι συναρπαστικό».
Το ερώτημα είναι αν η τεράστια αγορά πούρου της Αμερικής θα ανοίξει στο κοντινό μέλλον. Στελέχη της Habanos υποστηρίζουν ότι δεν προβλέπουν αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής, παρά την πρόσφατη απόφαση περί μερικής άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους Αμερικανούς.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΚΟΥΒΑ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου