Η τελευταία των µεταρρυθµιστών
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από τους τρεις πολιτικούς του Πακιστάν που είχαν το θάρρος να αντιταχθούν στον νόµο περί βλασφηµίας που ισχύει στη χώρα τους µόνον η Σέρι Ρέχµαν βρίσκεται ακόµη στη ζωή. Οι φονταµενταλιστές σκότωσαν τους άλλους δύο – στις 4 Ιανουαρίου τον κυβερνήτη του Παντζάµπ Σαλµάν Τασίρ και στις 2 Μαρτίου τον υπουργό Σαχµπάζ Μπάτι, τον µοναδικό χριστιανό στην πακιστανική κυβέρνηση ο οποίος ήταν αρµόδιος για θέµατα µειονοτήτων.
Οι φίλοι της Ρέχµαν φοβούνται ότι η βουλευτής του Καράτσι µπορεί να είναι ο επόµενος στόχος των δολοφόνων. «Κινδυνεύει όσο κανένας άλλος», είπε ένας φίλος της στη βρετανική «Γκάρντιαν». Υπουργοί την συµβούλευσαν να φύγει από τη χώρα. «Οι συµβουλές που δέχοµαι για να φύγω είναι δύο ειδών», λέει η Ρέχµαν. «Από τη µια πλευρά είναι οι συµβουλές από φίλους που ανησυχούν, από την άλλη οι συµβουλές απ’ αυτούς που θέλουν να φύγω από τη µέση ώστε να πάψω να τους δηµιουργώ προβλήµατα. Οµως δεν πάω πουθενά».
Παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών όπως ο αριστερός πανεπιστηµιακός Περβέζ Χουντµπόι, ο οποίος υπογραµµίζει πως το Πακιστάν βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και πως «ένα φονταµενταλιστικό τσουνάµι θα ξεσπάσει πάνω µας», η 50χρονη Ρέχµαν έχει αφιερώσει τη ζωή της στη χώρα της. Ηγήθηκε των προσπαθειών για τη µεταρρύθµιση του νόµου περί βλασφηµίας όταν η Αζια Μπίµπι, µια χριστιανή µητέρα πέντε παιδιών, καταδικάσθηκε σε θάνατο για προσβολή του Προφήτη Μωάµεθ. Η βουλευτής τάχθηκε κατά του νόµου ως µουσουλµάνα που έχει διαβάσει το Κοράνι και τις διδαχές του Προφήτη και βάσισε τις αντιρρήσεις της στο ιερό βιβλίο και τις ιερές διδαχές.
«∆εν θα καταφέρουµε να αντιστρέψουµε το ρεύµα του φονταµενταλισµού µόνο µε στρατιωτικά µέσα», τονίζει µιλώντας στο «Νιούζγουικ». «Ο εξτρεµισµός πρέπει να αµφισβητηθεί τώρα, ιδιαίτερα όταν παίρνει αυτή τη δολοφονική τροπή. ∆εν πρέπει να επιτραπεί στο Πακιστάν να µετατραπεί σε χώρα όπου µπορεί κάποιος να φονευθεί για τις πεποιθήσεις του. ∆εν είµαστε τέτοιοι άνθρωποι, ούτε ως πολίτες ούτε ως µουσουλµάνοι».
Η Σέρι Ρέχµαν (το εκδυτικισµένο Σέρι προέρχεται από το Σερµπανό, κλασικό περσικό όνοµα που σηµαίνει πριγκίπισσα) ήταν δηµοσιογράφος και συγγραφέας και εδώ και 10 χρόνια έχει µπει στην πολιτική στην οποία την παρέσυρε η Μπεναζίρ Μπούτο, που δολοφονήθηκε το 2007. Τον Μάρτιο του 2008 έγινε υπουργός Πληροφόρησης, όµως παραιτήθηκε το 2009, διαµαρτυρόµενη για επεµβάσεις της κυβέρνησης εις βάρος τηλεοπτικών καναλιών που την επέκριναν. Σήµερα, εξαιτίας της απειλής κατά της ζωής της, πηγαίνει σπάνια στο Κοινοβούλιο του Ισλαµαµπάντ και συνήθως µένει κλεισµένη στο σπίτι της στο Καράτσι, όπου ζει µε την κόρη, τον σύζυγό της και τη µητέρα της· και εξακολουθεί να µην υποκύπτει στον πειρασµό για µια πιο εύκολη ζωή στο εξωτερικό.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΙΣΛΑΜ,
ΠΑΚΙΣΤΑΝ,
ΠΡΟΣΩΠΑ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου