Κίνα: Ξοδέψτε, κόσμε!
Από τη ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΓΑΡΤΑΝΗ-ΧΟΪΔΑ
Με το πόδι στο φρένο θα κινείται από δώ και πέρα η Κίνα. Το «κινεζικό μοντέλο» αλλάζει. Μπαίνει σε νέα εποχή. Για να αντέξει η ίδια η χώρα την ιλιγγιώδη ανάπτυξή της, πρώτη φορά η κυβέρνηση υποχρεώνεται να φρενάρει το ρυθμό της οικονομίας σε 7% για τα επόμενα πέντε χρόνια αντί 8% που είχε σχεδιαστεί και 10,3% που ήταν πέρυσι.
Μετά το «πλουτίστε, δεν είναι ντροπή» του Ντενγκ και τον «καπιταλισμό με μέτρο» από τη δεκαετία του '80, ο σημερινός τιμονιέρης Χου Τζιντάο, ένα χρόνο πριν παραδώσει το πηδάλιο, δίνει νέο σύνθημα: «Να καταναλώνετε, είναι υπέροχο!»
Στο ετήσιο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, που οι εργασίες του ολοκληρώνονται μέσα Μαρτίου κι έχει συμβουλευτικό ρόλο, αφού τα πάντα εκπορεύονται από το Κόμμα, σκιαγραφείται το 12ο Πενταετές Πρόγραμμα. Πώς θα διαχειριστεί δηλαδή ο ασιατικός γίγαντας το 1/3 του παγκόσμιου πλούτου, το 1/4 των φυσικών πόρων της Γης και τις τύχες του 1/6 του πληθυσμού της.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση με τη συρρίκνωση των εξαγωγών της δίδαξε πολλά την Κίνα. Από το 2008 που ξέσπασε, κατέδειξε αμέσως την ανάγκη να πάψει η χώρα να στηρίζεται στις εξαγωγές και στις ξένες επενδύσεις. Αν τονώσει την εσωτερική ζήτηση, η κολοσσιαία αγορά της μπορεί να γίνει ο στυλοβάτης της οικονομίας. Τον οικονομικό σεισμό που σημειώθηκε στη Δύση τον ένιωσε η ασιατική υπερδύναμη. Ωστόσο πέρασε γρήγορα τον κάβο. Τις προάλλες εκτόπισε την Ιαπωνία από τη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας κι ο πληθυσμός της μόλις πέρασε το 1.340.000.000 ψυχές.
Στον απόηχο και των εξεγέρσεων στη Μεσόγειο, το πλάνο έχει πια ανθρωποκεντρική κατεύθυνση. Για να προλάβει την έκρηξη, η Κίνα γίνεται χώρα καταναλωτική. Στόχος, η ευτυχία του λαού!
Αλλά «για να κάνουμε την Κίνα ευτυχισμένη, πρέπει να φουσκώσουμε το πορτοφόλι του Κινέζου», παρατηρεί εύστοχα η «Λαϊκή Ημερησία».
Η χώρα του δράκοντα είναι ασφαλώς οικονομική υπερδύναμη με τα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα, 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά έχει εξαθλιωμένη ενδοχώρα και εκατομμύρια στόματα που πεινούν. Η Κίνα θέλει να απεξαρτηθεί από τη χαμηλής τεχνολογίας βιομηχανία των φτηνών τζιν, να αναπτύξει την εσωτερική της αγορά και να στραφεί στην προηγμένη τεχνολογία των ηλεκτρονικών προϊόντων.
Το κλειδί βρίσκεται στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Κινέζων. Προγραμματίζονται πάνω από 45 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στα αστικά κέντρα. Αυξήσεις μισθών 20% όπως και πέρυσι, που θα φτάνουν ώς και 75% στην επαρχία. Τριάντα έξι εκατομμύρια διαμερίσματα για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Θεσμοθετείται η τιμαριθμική αναπροσαρμογή συντάξεων. Η ανεργία στις πόλεις θα κρατηθεί στο 5%, ενώ θα μείνουν σταθερές οι τιμές των τροφίμων. Οι φόροι στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα θα μειωθούν. Τα φτωχά νοικοκυριά της υπαίθρου θα λάβουν επιδόματα για να αγοράσουν οικιακές συσκευές.
Ο, tempora!
Ενα δίχτυ κοινωνικής πρόνοιας θα απλωθεί σε όλη την Κίνα με υγειονομικές καλύψεις πάνω από όλα, θέμα που κάνει τούς Κινέζους να μη ξοδεύουν μια ζωή από φόβο μην αρρωστήσουν και δεν έχουν δεκάρα. «Θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού, που αν τον αγνοήσουμε, αυτό θα μπορούσε να βλάψει την κοινωνική σταθερότητα», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο.
Ερευνα που έγινε πρόσφατα αποκαλύπτει ότι έπειτα από 30 χρόνια «καπιταλισμού με μέτρο», μόνο 6% των Κινέζων είναι ευχαριστημένοι, 49% δεν είναι, 38% δηλώνουν έτσι κι έτσι κι ένα 6% «δεν γνωρίζει»! Ολοι αναγνωρίζουν ως μέγιστο πρόβλημα τον πληθωρισμό, που πιστεύουν πως θα αυξηθεί. Τον Φεβρουάριο σκαρφάλωσε στο 4,9% ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 4% το χρόνο. Η κυβέρνηση πάντως προτρέπει όσους έχουν τα λεφτά στο στρώμα να τα βγάλουν και να πλημμυρίσουν τα εμπορικά κέντρα. «Καταναλώστε, θα νιώσετε θαυμάσια!»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΚΙΝΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου