"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Η Ελληνική πλευρά ζητά απογραφή για να βρεθούν οι έποικοι

Το πρόβλημα του εποικισμού, που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αποτελεί το νέο αγκάθι στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας έθεσε το ζήτημα και κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου, καταθέτοντας, όπως είπε, μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση: Απογραφή του πληθυσμού και στις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Τμήματος Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, ο γ.γ. του ΟΗΕ αποδέχθηκε την πρόταση στη συνάντηση της Γενεύης, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα της ιθαγένειας, δηλαδή του εποικισμού, στον οποίο η Τουρκία επιδίδεται συστηματικά επί δεκαετίες.

Είναι γνωστό ότι την περίφημη «τουρκοκυπριακή ιθαγένεια» έχει λάβει μεγάλος αριθμός Τούρκων, που πλέον στα χαρτιά εμφανίζονται ως Τουρκοκύπριοι. Ο κ. Χριστόφιας ζητά εδώ και καιρό να γίνει αντικειμενική απογραφή, προκειμένου να διευκρινιστεί πόσοι Τούρκοι έποικοι έχουν λάβει την ιθαγένεια, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον πληθυσμό στα Κατεχόμενα.

Το θέμα θα συζητηθεί και με τον εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Ντάουνερ, από τον οποίο θα ζητηθεί να ασκήσει την επιρροή του ώστε να πάψει η τουρκοκυπριακή ηγεσία να θέτει εμπόδια, στην προσπάθειά της να καλύψει τον εποικισμό.

Σύμφωνα με τους λογικούς, γεωγραφικούς, ιστορικούς και αντικειμενικούς υπολογισμούς, ο πληθυσμός στα Κατεχόμενα δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού του νησιού.

Ο Έρογλου δεν αποδέχεται αυτήν την εκτίμηση (καθώς γνωρίζει τις συνέπειες του εποικισμού επί του πληθυσμού των Κατεχομένων) και ο φιλικός στο καθεστώς Τύπος τον εμφανίζει ως «εξαγριωμένο» με την πρόταση και την εκτίμηση του Δ. Χριστόφια.

Το καθεστώς υποστηρίζει πως μια τέτοια εκτίμηση αποτελεί… παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίζει ότι η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού έχει αλλάξει λόγω της ανόδου των γεννήσεων στα Κατεχόμενα!

Όπως υποστήριξε ο Έρογλου, για όλα είναι υπεύθυνη η… υψηλή γονιμότητα. Και πως είναι δυνατόν λίγα χρόνια μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων (στους οποίους έχουν ενταχθεί οι έποικοι) να είναι ίσος με τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων.

Ο Δ. Χριστόφιας δηλώνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς καμιά συζήτηση για την ιθαγένεια δεν μπορεί να ευδοκιμήσει αν δεν είναι γνωστά όλα τα στοιχεία.

Ο Έρογλου αρνείται την απογραφή υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, θα αποκαλυπτόταν ο χρόνος άφιξης των απογραφομένων στο νησί – δηλαδή μετά την εισβολή του 1974.

Οι συνομιλίες – και οι διαφωνίες – στην Κύπρο συνεχίζονται ενώ τα συμμαχικά αεροπλάνα προσγειώνονται και απογειώνονται συνεχώς, με τις βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι, έξω από την Λεμεσό, να βρίσκονται σε επιφυλακή.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: