Ο Καντάφι απειλεί την Ευρώπη με προσφυγική «βόμβα»
Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Με προσφυγική βόμβα και επιστροφή της Μεσογείου στην πειρατική αναρχία άλλων εποχών απείλησε την Ευρώπη ο Μουαμάρ Καντάφι, ενθαρρυμένος από τις επιτυχίες του κατά των ανταρτών, ιδίως με την ανακατάληψη της πόλης Μπιν Τζαουάντ.
Οι τελευταίοι, ωστόσο, απέρριψαν κατηγορηματικά την τηλεοπτική έκκληση για διάλογο ενός παλαίμαχου κανταφικού πολιτικού από την Ανατολική Λιβύη (του πρώην πρωθυπουργού Τζανταλά Αζούς αλ Ταχλί), επιμένοντας στην απομάκρυνση του δικτάτορα από την εξουσία.
Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση γίνεται στη βάση της παραίτησης του Καντάφι. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλος συμβιβασμός, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Αμπντέλ Τζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Βεγγάζης.
Υπάρχουν εκατομμύρια μαύροι (σ.σ.: Αφρικανοί) που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τη Γαλλία και την Ιταλία διασχίζοντας τη Μεσόγειο, δήλωσε ο Καντάφι στον γαλλικό σταθμό France24. Υπενθυμίζοντας πως η χώρα του αποτελεί κλειδί για τον έλεγχο της μετανάστευσης στην Ευρώπη, ο Καντάφι επιτέθηκε κατά της Γαλλίας για την ανάμειξη στις υποθέσεις του και... παραπονέθηκε πως η Λιβύη είχε μια χαρά σχέσεις με ΗΠΑ-ΕΕ. Διαλέξτε ή εμένα ή την Αλ Κάιντα, έθεσε το δίλημμα. Αν φύγω, η Ευρώπη θα ξαναγυρίσει στην εποχή του Μπαρμπαρόσα και οι πειρατές θα αλωνίζουν στη Λαμπεντούζα, στη Σικελία και στην Κρήτη, όπως κάνουν στη Σομαλία.
Τις απειλές του Καντάφι σιγοντάρισαν και οι εξεγερμένοι της Μισράτα, αυτοί φυσικά για να πιέσουν τους Δυτικούς σε επέμβαση. Ενας εξ αυτών δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα πως ο Καντάφι ετοιμάζεται να στείλει χιλιάδες παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη από την παραλιακή ζώνη Ντάχιλ. Κι αν η κινδυνολογία των εξεγερμένων εντάσσεται στον πόλεμο προπαγάνδας, το σίγουρο είναι ότι χθες πάνω από 1.000 παράνομοι μετανάστες από την Τυνησία (αρκετοί πιστεύεται ότι προέρχονται από τη Λιβύη) αποβιβάστηκαν στην ιταλική Λαμπεντούζα. Ηδη στη γειτονική χώρα έχουν καταφύγει 7.000 Τυνήσιοι μετά την πτώση του Μπεν Αλι και κανείς δεν θέλει να σκέφεται τι θα γίνει σε περίπτωση εξόδου από τη Λιβύη.
Προς το παρόν ΟΗΕ και Δύση δείχνουν να βάζουν στο ράφι την καυτή πατάτα της στρατιωτικής επέμβασης, δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώπιση μιας μείζονος ανθρωπιστικής τραγωδίας. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε να σταματήσουν οι τυφλές επιθέσεις κατά αμάχων και όρισε ειδικό απεσταλμένο στον Καντάφι έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας.
Για ανάγκη φροντίδας 1 εκατομμυρίου κατοίκων της Λιβύης (εντός και εκτός της χώρας) μίλησε η βοηθός συντονίστρια του ΟΗΕ στη Γενεύη, Βάλερι Εϊμος, απευθύνοντας έκκληση για άμεση αποστολή ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Μισράτα. Μια πόλη 300.000 κατοίκων, που ισοπεδώθηκε από τα τανκς και τις ρουκέτες του Καντάφι, με ανθρώπους να πεθαίνουν στους δρόμους.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 200.000 τους Λίβυους που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, εκτιμώντας ότι σύντομα θα ξεπεράσουν τις 400.000. Σε αυτούς προσέθεσε άλλους 600.000 που χρειάζονται βοήθεια στο εσωτερικό, κάνοντας επείγουσα έκκληση για διεθνή έρανο 114 εκατομμυρίων ευρώ.
Στα πεδία των μαχών οι αντάρτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οργάνωσης και συντονισμού, με αποτέλεσμα οι κανταφικοί να ανακτήσουν την πόλη Μπιν Τζαουάντ και να διεκδικούν με αξιώσεις το πετρελαϊκό κέντρο Ρας Λανούφ. Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, παρομοίασε τον Καντάφι με τον Μιλόσεβιτς και κάλεσε τη Δύση να επέμβει στρατιωτικά για να σταματήσει τα εγκλήματά του.
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΘΝΟΣ,
ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ,
ΛΙΒΥΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου