"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Νέες προσαγωγές δημοσιογράφων

Σοκ έχει προκαλέσει στην Τουρκία η προσαγωγή ένδεκα ατόμων, δημοσιογράφων, ενός ιστορικού και ενός πρώην στελέχους της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στο πλαίσιο της γνωστής υπόθεσης Εργκενεκόν.

Η επιχείρηση προσαγωγών και έρευνας έγινε στις επτά το πρωί. Μεταξύ αυτών που έχουν προσαχθεί είναι ο δημοσιογράφος Νεντίμ Σενέρ, γνωστός για τις αποκαλύψεις σχετικά με το παρασκήνιο και τις ευθύνες στελεχών της ασφάλειας στην υπόθεση της δολοφονίας του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ στις 19 Ιανουαρίου 2007. Έρευνα έγινε και στην κατοικία του δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ ο οποίος είχε ολοκληρώσει τη συγγραφή βιβλίου που επρόκειτο να εκδοθεί υπό τον τίτλο «οι στρατός του Χότζα» και αναφερόταν στην ισχύ του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν στους κόλπους του τουρκικού κράτους. Έχει προσαχθεί και ο Σικ.

Προσήχθη και ο ιστορικός Γιατλσίν Κιουτσούκ, το πρώην στέλεχος της ΜΙΤ Κασίφ Κοζίνογλου, καθώς επίσης και άλλοι επτά δημοσιογράφοι.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται είπε πως «εάν τις πρώτες πρωινές ώρες γίνονται δίχως καμία δικαιολογία έρευνες σε γραφεία δημοσιογράφων, αυτό δείχνει ότι ελέγχεται η δημοκρατία στην Τουρκία».

Σε σχετική ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Τουρκίας Ουμίτ Μποϊνέρ ανέφερε ότι «από τότε που άρχισε η δίκη Εργκενεκόν αποκτήσαμε ελπίδες για το πότε θα αποκτήσουμε και εμείς ένα διάφανο κράτος που λογοδοτεί. Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε αναρίθμητες συλλήψεις και κάθε φορά εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη και περιμένουνε να δούμε τι θα βγει. Εξακολουθούμε να περιμένουμε, παρότι οι ερωτήσεις μας παραμένουν αναπάντητες. Πόσο ακόμα θα πρέπει να περιμένουμε για διαφάνεια και δικαιοσύνη;"

Δήλωση επί του θέματος έκανε και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα Φράνσις Ρικαρντιόνε, ο οποίος ερωτηθείς σήμερα από δημοσιογράφο είπε πως δεν σχολιάζει υπό εξέλιξη δικαστικές υποθέσεις, αλλά συμπλήρωσε: «υποστηρίζουμε σε όλο τον κόσμο την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου».

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: