Ξεκινά η μάχη στη Χάγη για το βέτο της Αθήνας στα Σκόπια
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Στην τελική φάση της εισέρχεται από σήμερα η προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της χώρας μας για την υποτιθέμενη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς ξεκινά η ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι και ο πρέσβης στη Χάγη Δημητρόφ σήμερα και αύριο θα εκθέσουν προφορικά τις θέσεις της χώρας τους και κατόπιν θα πάρουν τη σκυτάλη οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, πρέσβης Γ. Σαββαΐδης και η νομική σύμβουλος του ΥΠΕΞ Μ. Τελαλιάν. Η προφορική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου, οπότε και το Δικαστήριο θα αποσυρθεί και αναμένεται να εκδώσει την τελική απόφασή του το φθινόπωρο.
Η προσφυγή δεν αφορά τη διαφορά για το όνομα, η οποία είναι πολιτική και εντάσσεται στη διαδικασία Νίμιτς. Τα Σκόπια ζητούν από το Δικαστήριο την καταδίκη της Ελλάδας για την παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, θεωρώντας ότι η Ελλάδα άσκησε αδικαιολόγητα βέτο στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και συγχρόνως ζητούν να υποχρεωθεί η Ελλάδα να σεβαστεί και στο μέλλον το άρθρο 11 που προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, εφόσον γίνει με το προσωρινό όνομα FYROM.
Στο πλαίσιο της γραπτής διαδικασίας, η χώρα μας έχει καταθέσει δύο εμπεριστατωμένα και ογκώδη νομικά υπομνήματα με τα οποία αντικρούονται οι ισχυρισμοί των Σκοπίων και περιγράφεται λεπτομερώς η συστηματική παραβίαση όλων των προβλέψεων της Ενδιάμεσης Σύμφωνες από τη σκοπιανή πλευρά, αλλά και το αβάσιμο της συγκεκριμένης προσφυγής.
Εξάλλου, η ίδια η αίτηση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ υποβλήθηκε με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», που συνιστά καθαρή παραβίαση του άρθρου που επικαλείται στην προσφυγή της η ΠΓΔΜ.
Ακόμη και στην απευκταία περίπτωση, όμως, που δικαιωθούν τα Σκόπια, η απόφαση δεν θα έχει πολιτικού χαρακτήρα επιπτώσεις, καθώς αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελεί πρόκριμα για μελλοντικές προσπάθειες των Σκοπίων να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους υποβάλλουν αίτηση με το συνταγματικό όνομά τους και τελικώς δεν μπορεί να δεσμεύσει ούτε το ΝΑΤΟ, καθώς από το 2008 σε ακόμη δύο Συνόδους Κορυφής ομόφωνα η Συμμαχία έχει θέσει ως προϋπόθεση για την ένταξή τους την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Οι εργασίες του Δικαστηρίου θα μεταδίδονται ζωντανά από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Δικαστηρίου, όπου θα δημοσιοποιούνται και τα πρακτικά των συνεδριάσεων (www.icj-cij.org).
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ,
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,
ΕΘΝΟΣ,
ΣΚΟΠΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου