"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΑΘΙΟΥ ΝΙΜΙΤΣ «Οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι»!

Της Αγγελικής Σπανού

«Οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι», είπε, παραδεχόμενος για πρώτη φορά κάτι τέτοιο και αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι Σκοπιανοί «έκαναν τεράστιο λάθος στην προσπάθειά τους για αρχαιοποίηση της κοινωνίας τους», καθώς και στη χρησιμοποίηση «των αρχαίων ελληνικών, μακεδονικών συμβόλων».

Ο κ. Νίμιτς μίλησε για όλα αυτά σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής στις ΗΠΑ, όπως γνωστοποίησε αργότερα ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αντώνιος Παπαδόπουλος, που συμμετείχε σε αυτή. Τα μέλη της αντιπροσωπείας ανέφεραν ακόμη στον ειδικό διαμεσολαβητή ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο επιθετικός όρος «μακεδονικός» για τον στρατό, τη γλώσσα τους και τον λαό των Σκοπίων, με τον ειδικό διαμεσολαβητή να απαντά ότι ίσως μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείται ο όρος «ο λαός της τάδε Δημοκρατίας», ο «στρατός της τάδε Δημοκρατίας».

Επενδύει στη Χάγη ο Ν. Γκρούεφσκι
Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι πάντως δείχνει να έχει επενδύσει στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ που εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Δημοσίευμα της εφημερίδας Utrinski Vesnik, με τίτλο «Ξεκινά η τελική μάχη στη Χάγη», αναφέρει ότι από το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ενημέρωσαν ότι κατά την προηγούμενη περίοδο υπήρξαν εντατικές προετοιμασίες, στο πλαίσιο των οποίων η νομική ομάδα της ΠΓΔΜ είχε διαβουλεύσεις στο Βέλγιο και την Μεγάλη Βρετανία, απ’ όπου προέρχονται οι δύο ξένοι ειδικοί της νομικής ομάδας της ΠΓΔΜ. 

«Η ‘Μακεδονία’ διαθέτει στέρεα νομικά επιχειρήματα, τα οποία θα παρουσιάσει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ωστόσο, η τελική απόφαση εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δικαστηρίου και κανείς δεν δύναται να την προκαταλάβει», δήλωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, κ. Μπόρτσε Στάμοβ. 

Η ακροαματική διαδικασία, διευκρινίζει η εφημερίδα, ξεκινά με την προφορική παρουσίαση των επιχειρημάτων της ΠΓΔΜ, στις 21 και 22 Μαρτίου, που ουσιαστικά αποτελεί ανάγνωση του εγγράφου που έχει ετοιμάσει η ΠΓΔΜ, μετά την ολοκλήρωση των δύο κύκλων έγγραφης παρουσίασης των επιχειρημάτων των δύο πλευρών. Ενώπιον του Δικαστηρίου στη Χάγη καταληκτική ομιλία θα έχουν ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΠΓΔΜ, κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι, και ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στη Χάγη, κ. Νίκολα Ντιμίτροβ, ενώ η νομική ομάδα της ΠΓΔΜ συνίσταται από δύο εγχώριους και δύο ξένους ειδικούς, καθώς και από εκπροσώπους του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ. 

Μετά την προφορική παρουσίαση των επιχειρημάτων της ΠΓΔΜ, συνεχίζει το δημοσίευμα, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει από τις 15:00 έως τις 18:00 στις 21 Μαρτίου και άλλες τεσσεράμισι ώρες στις 22 Μαρτίου, στις 24 και 25 Μαρτίου, τις ίδιες ώρες, θα παρουσιάσει προφορικά τα επιχειρήματά της η Ελλάδα. Ο δεύτερος γύρος της ακροαματικής διαδικασίας, αναφέρει το δημοσίευμα, θα συνεχιστεί στις 28 Μαρτίου με τον διάρκειας τριών ωρών καταληκτικό λόγο της ΠΓΔΜ, ενώ τα τελικά αντεπιχειρήματα της Ελλάδας θα ακουστούν στις 30 Μαρτίου.  

Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής πρακτική, προσθέτει η εφημερίδα, η ετυμηγορία του Δικαστηρίου προκύπτει μετά από έξι περίπου μήνες. Ανεπίσημα, καταλήγει το δημοσίευμα, η ΠΓΔΜ αναμένει πως το Δικαστήριο θα αποφανθεί επί της υπόθεσης το αργότερο μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: