ΚΙΝΑ: Χρήµα, τάξη και ασφάλεια
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Εν µέσω ανησυχιών ότι κινέζοι ακτιβιστές µπορεί να εµπνευστούν από τις λαϊκές εξεγέρσεις που σαρώνουν τη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαµπάο υποσχέθηκε να µειώσει τον πληθωρισµό και να αυξήσει τα εισοδήµατα των φτωχών.
Μιλώντας την Κυριακή κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, ο Γουέν υποσχέθηκε ότι θα θέσει τους φτωχούς της χώρας του στo επίκεντρο των αναπτυξιακών στόχων για την επόµενη πενταετία. Οι ανισότητες έχουν αυξηθεί έντονα στην Κίνα παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα αντιµετωπίσει το πρόβληµα. «Για να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων πρέπει να συνδυασθούν οι µεταρρυθµίσεις, η ανάπτυξη και η σταθερότητα», τόνισε ο Γουέν. «Και να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι είναι ευχαριστηµένοι από τη ζωή και τη δουλειά τους, η κοινωνία είναι ήρεµη και η χώρα απολαµβάνει διαρκή ειρήνη και σταθερότητα».
Απο την ομιλια του πρωθυπουργού έγινε σαφές ότι το Πεκίνο θέλει να τονώσει την ανάπτυξη που βασίζεται στην κατανάλωση και να αναπτύξει τους τοµείς των υπηρεσιών και των βιοµηχανιών υψηλής τεχνολογίας. Αυτό σηµαίνει µεταρρυθµίσεις στην κρατική βιοµηχανία που µπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόµµατος. Οι αλλαγές που παρουσίασε ο Γουέν έχουν στόχο να µετατρέψουν την Κίνα από εργοστάσιο χαµηλού κόστους σε µείζονα καταναλωτική αγορά. Η ελπίδα είναι ότι έτσι θα περιοριστεί το χάσµα του πλούτου ανάµεσα στην κινεζική ελίτ και τους φτωχούς πολίτες που αποτελούν τη µεγάλη πλειονότητα του πληθυσµού. Ο Γουέν δήλωσε ότι το Πεκίνο θα ενθαρρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και στο πλαίσιο αυτό θα δώσει ενισχύσεις στους φτωχούς της υπαίθρου για να αγοράσουν οικιακές συσκευές. Για να µειωθεί το χάσµα του πλούτου, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ακόµη περισσότερες κοινωνικές δαπάνες, υψηλότερο ελάχιστο µισθό και φόρους στα ακίνητα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι, σύµφωνα µε τα στοιχεία που δόθηκαν στη δηµοσιότητα ενόψει της συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, ο προϋπολογισµός για την εσωτερική ασφάλεια υπερέβη για πρώτη φορά φέτος τον στρατιωτικό προϋπολογισµό.
Οι δαπάνες για τον νόµο και την τάξη θα φτάσουν φέτος τα 624,4 δισ. γιουάν (68 δισ. ευρώ), ενώ οι ένοπλες δυνάµεις θα λάβουν 601,1 δισ. γιουάν (65,5 δισ. ευρώ). Ακόµη κι έτσι όµως, η αύξηση των επίσηµων στρατιωτικών δαπανών για φέτος σε σχέση µε πέρυσι φτάνει το 12,7% – είναι δηλαδή και πάλι διψήφια (έπειτα από µια ανάπαυλα το 2010, όταν είχε περιοριστεί στο 7,5%).
Το γεγονός αυξάνει τις ανησυχίες στο Τόκιο, την Ταϊπέι και άλλες ασιατικές πρωτεύουσες και θεωρείται σηµαντική πολιτική νίκη για τις κινεζικές ένοπλες δυνάµεις. Η µεγάλη αύξηση του προϋπολογισµού για την εσωτερική ασφάλεια φανερώνει την ανησυχία των κινεζικών αρχών για τη «µεταδοτικότητα» των εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή. Η «Ηµερησία του Πεκίνου» κάλεσε τους πολίτες να «προστατεύσουν συνειδητά την αρµονία και τη σταθερότητα» προσθέτοντας: «Στην πατρίδα µας και στο εξωτε ρικό, µερικοί υστερόβουλοι άνθρωποι προσπαθούν να φέρουν αυτό το χάος στην Κίνα. Χρησιµοποίησαν το Ιντερνετ για να προτρέψουν σε παράνοµες συναθροίσεις».
Οι Αρχες αντέδρασαν έντονα σε ανώνυµη έκκληση για την πραγµατοποίηση διαδηλώσεων, όπως αυτές της «επανάστασης των γιασεµιών» στην Τυνησία, θέτοντας υπό κράτηση πολλούς ακτιβιστές και διαφωνούντες. Το Πεκίνο έχει κινητοποιήσει αυτή την εβδοµάδα 739.000 αστυνοµικούς και εθελοντές για να διατηρήσουν την τάξη, κατά τη σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΚΙΝΑ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου