ΤΟΥΡΚΙΑ: H αντιπολίτευση καλεί τους Τούρκους σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής
Για ανασφάλεια, ανευθυνότητα, περιφρόνηση προς τη δημοκρατία και «για στάση απαράλλακτη με αυτή που υποβοήθησε το πραξικόπημα του 1960» κατηγόρησε ο Ταγίπ Ερντογάν το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το οποίο εκτόξευσε προεκλογικό πυροτέχνημα, καλώντας τους Τούρκους πολίτες να αντιδράσουν στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος με πράξεις πολιτικής ανυπακοής.
Την έκκληση απηύθυναν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συνέχεια όμως την ενστερνίσθηκε και ο αρχηγός του κεμαλικού κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος συμπλήρωσε την κριτική του κατά της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας «ενέργεια εντελώς ανάρμοστη και ανόητη» την αποστολή του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά», στα τέλη του περασμένου Μαΐου στη Γάζα, που κόστισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους ακτιβιστές της ισλαμικής οργάνωσης ΙΗΗ και κλόνισε τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ.
«Το συμβάν αποδεικνύει πώς ένα πρόβλημα οδηγείται σε αδιέξοδο και οι σχέσεις κλονίζονται. Το συμβάν προκλήθηκε επειδή η κυβέρνηση έδωσε την άδεια του απόπλου, ενώ η Ερυθρά Ημισέληνος βρισκόταν ήδη στη Γάζα. Υπεύθυνη για τον θάνατο εννέα συμπατριωτών είναι η κυβέρνηση», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εξισορρόπησε τα πράγματα διευκρινίζοντας ότι με την κριτική του αυτή δεν δικαιώνει το Ισραήλ, που «πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι της διεθνούς νομοθεσίας».
«Τα πολιτικά κόμματα που έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, στον λαό, στη δημοκρατία και στην κάλπη δεν περιμένουν βοήθεια από άλλους. Τα γονίδια του CHP δεν έχουν αλλάξει από το πραξικόπημα του 1960, όταν στήριξε και ενθάρρυνε καταστάσεις που οδήγησαν στην επέμβαση του στρατού. Το ίδιο πάνε να επαναλάβουν και τώρα. Δεν θέλουν να αλλάξει η τουρκική κοινωνία, είναι προφανές ότι έχουν χάσει κάθε ελπίδα για τις εκλογές. Καλά θα έκαναν όμως να μην ενεργούν με τόση ανευθυνότητα, αλλά ως ένα δημοκρατικό κόμμα. Αλλη μέθοδος πλην των δημοκρατικών εκλογών δεν θα γίνει αποδεκτή από τον λαό. Και αυτοί που τον καλούν να πάρει πέτρες και ξύλα και να βγει στους δρόμους θα πληρώσουν βαρύ εκλογικό τίμημα», ήταν η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού.
«Θα είμαι ο πρώτος που θα σταθεί μπροστά σε άρμα μάχης, εάν γίνει πραξικόπημα στη χώρα μου. Καλά θα κάνει ο πρωθυπουργός να αφήσει τα πραξικοπήματα και να ασχοληθεί με την ανεργία και τη φτώχεια», ανταπάντησε -προφανώς επηρεασμένος από τα γεγονότα της Αιγύπτου και της Τυνησίας- ο κ. Κιλιτσντάρογλου, που επικρίθηκε και από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγό του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), «για την απαράδεκτη έκκλησή του προς τον λαό, τη στιγμή που μόνο με την κάλπη θα εκδιωχθεί το κυβερνών κόμμα».
Ο κ. Μπαχτσελί αναφέρθηκε και στις υπέρ του δικομματισμού θέσεις, που έχει εκφράσει ο κ. Ερντογάν. «Τι εννοεί με δικομματισμό;», αναρωτήθηκε, αλλά απάντηση δεν πήρε. Ενδιαμέσως, στη διάρκεια ορκωμοσίας, ο Χασίμ Κιλίτς, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και προσκείμενος στον κ. Ερντογάν, επαίνεσε τις συνταγματικές και άλλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και κάλεσε τους δικαστικούς να στηρίξουν την τρέχουσα προσπάθεια εκσυγχρονισμού του «απαρχαιωμένου» δικαστικού συστήματος.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου