ΤΟΥΡΚΙΑ: Eιδικό λογισμικό για ζημιές-θύματα μετά το σεισμό
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Μέσα σε ένα λεπτό μετά την εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από 4,5 βαθμούς θα είναι σε θέση να γνωρίζει το μέγεθος της πιθανής ζημιάς και τους χάρτες με τον πιθανό αριθμό των θυμάτων το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, χάρη σε ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει.
Το λογισμικό είναι σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιανουάριο έπειτα από δοκιμές που έγιναν επί ένα χρόνο. Πρακτικά, χάρη στο λογισμικό θα συγκεντρωθούν μέσα σε ένα λεπτό τα δεδομένα εκείνα που στην περίπτωση του καταστροφικού σεισμού του 1999 είχαν συγκεντρωθεί σε δύο μήνες.
Πρόκειται για πρόγραμμα που υπολογίζει τις ζημιές που μπορεί να έχουν προκληθεί. Ο διευθυντής του τουρκικού Κέντρου Παρακολούθησης Σεισμικών Κινήσεων, Ντογάν Καλαφάτ, αναφέρθηκε στο ονομαζόμενο λογισμικό «ELER» (Earthquake Loss Estimation Routine) σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Σεισμολογικό Ινστιτούτο.
«Αμέσως μετά από ένα σεισμό έχει ζωτική σημασία η άμεση έναρξη του έργου της διάσωσης, με βάση τις διαπιστώσεις σχετικά με τα θύματα και τις υλικές ζημιές», είπε ο Καλαφάτ. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πότε μπορεί να εκδηλωθεί ο μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, είπε πως «σε ποσοστό 64% θα γίνει μέχρι το 2030, σε ποσοστό 75% τα επόμενα 50 και 95% τα επόμενα 90 χρόνια». Ο Καλαφάτ είπε πως «πέραν τούτου μη δίνετε βάση στο ράδιο αρβύλα». Αναφερόταν ουσιαστικά σε ισχυρισμό του Αζέρου καθηγητή Ελτσίν Χαλίλοφ ότι την περίοδο 2011-2015 θα γίνει ο μεγάλος σεισμός της Κωνσταντινούπολης. Οι Τούρκοι σεισμολόγοι χαρακτηρίζουν μη επιστημονικούς τους ισχυρισμούς του Χαλίλοφ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΣΕΙΣΜΟΣ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου