"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Τουρκία στην καρδιά του Ισλαμικού Κόσμου

Την καρδιά και το μυαλό των Αράβων και όχι μόνο φαίνεται πως έχει κερδίσει η Τουρκία σύμφωνα με τη νέα έρευνα που τιτλοφορείται «Αντιλήψεις περί Τουρκίας στη Μέση Ανατολή 2010», βάσει της οποίας κατά μέσο όρο το 85% των ερωτηθέντων σε οκτώ αραβικές χώρες αλλά και το Ιράν εκφράζονται θετικά για τη γείτονα χώρα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία, το Ιράκ και για πρώτη φορά και στο Ιράν μεταξύ 25 Αυγούστου και 27 Σεπτεμβρίου από το Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών (TESEV) της Τουρκίας και παρουσιάστηκε χθες.

Οι αιτίες που προσελκύουν τους κατοίκους των χωρών αυτών προς την Τουρκία είναι μεταξύ άλλων η επιτυχία των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων της, η σθεναρή στάση της απέναντι στο Ισραήλ αλλά και η πολιτισμική διείσδυσή της μέσω του τραγουδιού ακόμη και των τηλεοπτικών σήριαλ τουρκικής παραγωγής.

Μικρότερο ρόλο φαίνεται να παίζουν οι εξαγωγές τουρκικών προϊόντων ή η διαμεσολάβηση της Τουρκίας μεταξύ Ιράν και Δύσης.

Στην αντίστοιχη έρευνα που έγινε το 2009, ο μέσος όρος θετικών απόψεων για την Τουρκία βρισκόταν στο 75% των ερωτηθέντων.

Πάντως, δεν υπάρχουν μόνο θετικές γνώμες για την Τουρκία και τη διείσδυσή της στον Ισλαμικό κόσμο.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του καθεστώτος Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, το οποίο με ανακοίνωσή του αναφέρει: ¨Προκαλεί λύπη η ανάμειξη της Τουρκίας στα γεγονότα της Αιγύπτου. Η Άγκυρα χώνει παντού τη μύτη της. Κάθε χώρα πρέπει να ασχολείται με τις δικές της υποθέσεις.»

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: