"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Βιβλία για μαθητές «φαντάσματα»

Του Αποστολου Λακασα

Τάξεις με μαθητές-φαντάσματα αλλά υπαρκτά κονδύλια για βιβλία και λειτουργικά έξοδα, παράδοξες αποκλίσεις κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες από σχολείο σε σχολείο, ακατάλληλα κτίρια. 

Είναι ορισμένα απ’ όσα έφερε στο φως ο έλεγχος του υπ. Παιδείας στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να δρομολογείται η ριζική αναδιοργάνωση του τομέα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. 

Ορισμένες από τις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης που παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου είναι οι ακόλουθες:

- Το σχολικό έτος 2007-2008 συντονιστής εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκή χώρα παρήγγειλε 132.799 τόμους σχολικών βιβλίων. Η παραγγελία ήταν κατά 100.000 τόμους μεγαλύτερη των αναγκών για τη χώρα αυτή και η σπατάλη άγγιξε τα 100.000 ευρώ.

- Σύνηθες αποδείχθηκε, διευθυντές να δηλώνουν μεγαλύτερο του πραγματικού αριθμό μαθητών. Αποτέλεσμα ήταν να αγοράζονται περιττά βιβλία και να αποσπώνται πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των μαθητών στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Ενδεικτικά, στη Γερμανία η πρώτη καταγραφή έδειξε 18.000 μαθητές για το σχολικό έτος 2010-2011 και η επανακαταμέτρηση, λίγους μήνες μετά, 15.000 μαθητές.

- Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί το 2004 ήταν 1.650 και η συνολική δαπάνη των επιμισθίων τους περίπου 38 εκατ. ευρώ. Μία πενταετία αργότερα, το 2009, ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στους 2.350 και η συνολική δαπάνη για επιμίσθια στα 46 εκατ. ευρώ. 
Συνυπολογίζοντας το κόστος της μισθοδοσίας των αναπληρωτών που αντικατέστησαν όσους αποσπάσθηκαν στο εξωτερικό, η πρόσθετη επιβάρυνση προσεγγίζει τα 22 εκατ. ευρώ.

- Το 2007-2008 σε ευρωπαϊκή πόλη δόθηκε 1.300.000 ευρώ για αγορά κτιρίου για να στεγασθεί το ελληνικό σχολείο. Τελικά, το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο λόγω ύπαρξης αμίαντου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: