"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φακελάκι και μετά θάνατον !!!

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΥΛΩΝΙΤΗ

Περίεργες και εντυπωσιακές καταγγελίες για ταλαιπώρηση συγγενών πεθαμένων, «γρηγορόσημα» και «λευκές απεργίες» σε νεκροτομεία, απειλητικά μηνύματα με ζωγραφισμένους μαύρους σταυρούς κ.λπ. καλείται να διαλευκάνει η δικαιοσύνη σε μια μάλλον πρωτότυπη, όσο και... κρύα έρευνα.

Στις εισαγγελικές αρχές αλλά και στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης διοχετεύτηκαν προς έρευνα καταγγελίες επώνυμες που σχετίζονται με τις διαδικασίες νεκροτόμησης των πτωμάτων που γίνεται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, ύστερα από σχετική παραγγελία των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών. Η νεκροτόμηση αφορά πτώματα από δολοφονίες, θανάτους αιφνίδιους, από ατυχήματα κ.λπ. και η όλη διαδικασία γίνεται πάντοτε δωρεάν.

Ωστόσο, καταγγελίες που έφτασαν μέχρι και το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρουν ότι κάποιοι παίρνουν αμοιβή για να προωθήσουν τα πτώματα που σωρεύονται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, ενώ, αντίθετα, ελάχιστα καταλήγουν στο αντίστοιχο εργαστήριο της συναρμόδιας Πανεπιστημιακής Κλινικής.

Σχετική αναφορά υπέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης προς τις εισαγγελικές αρχές, επισυνάπτοντας τις καταγγελίες και ζητώντας να διαταχθεί ποινική προκαταρκτική εξέταση. Η υπόθεση έχει ανατεθεί σε εισαγγελικό λειτουργό που μελετά και την έκδοση γνωμοδότησης που θα υποδεικνύει τον ορθολογικότερο καταμερισμό των πτωμάτων και στις δύο υπηρεσίες.

Αμέσως μετά τις καταγγελίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε να απομακρυνθούν κάποια πρόσωπα που «φωτογραφίζονταν» να έχουν ιδιαίτερες συνεννοήσεις με γραφεία τελετών, ενώ ζήτησε παράλληλα να αξιοποιηθούν οι πανεπιστημιακές υπηρεσίες.

Ωστόσο, τα καταγγελλόμενα αποκρούστηκαν, ενώ άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα δυσλειτουργίας, καθώς «έπεσε» θεαματικά ο αριθμός των νεκροτομημένων από 30-36, σε 5-6 εβδομαδιαίως. Η υπηρεσία υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και γι' αυτό είναι αναγκαίοι ακόμα και ιδιώτες νεκροτόμοι, που απασχολούνται εκεί χρόνια, αλλά το υπουργείο εκτιμά ότι πρόκειται για ένα είδος «λευκής απεργίας» που τη συσχετίζει με τις παρεμβάσεις του.

Κι αυτό γιατί φρόντισε παράλληλα να δοθεί βοήθεια με απόσπαση άλλων υπαλλήλων. Τα δυσλειτουργικά αυτά προβλήματα -που κατά το υπουργείο είναι τεχνητά- οδήγησαν σε διαμαρτυρίες οικογενειών, καθώς ταλαιπωρήθηκαν και καθυστέρησαν να θάψουν τον νεκρό τους, ενώ αντίστοιχα παράπονα έγιναν και από γραφεία τελετών. Πολίτες διαμαρτυρήθηκαν ότι τους υποδείχθηκε να πάνε τον νεκρό τους σε ιδιωτικό ψυγείο με επιβάρυνση 500 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το εργαστήριο της αρμόδιας Πανεπιστημιακής Κλινικής κίνησε διαδικασίες για να εφαρμοστεί παλαιότερη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για ορθολογικό καταμερισμό των πτωμάτων και όχι όπως γίνεται σήμερα, αφού από τα 4.165 περιστατικά ετησίως, μόνο τα 300 οδηγήθηκαν στο πανεπιστήμιο.

Ελάχιστες ημέρες μετά την παρέμβαση, η υπεύθυνη του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου κατήγγειλε ότι απειλείται, καθώς έξω από την πόρτα του γραφείου ήταν ζωγραφισμένος με μαύρο μελάνι ένας μεγάλος σταυρός, σε κύκλο διαμέτρου 50 εκατοστών!

Στο μεταξύ, εμφανίστηκαν και γραφεία τελετών ζητώντας να βάλουν δικούς τους σαβανωτές, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Παράλληλα το υπουργείο κίνησε διαδικασίες για απόλυση δύο νεκροτόμων, καθώς διαπίστωσε ότι μόλις προσλήφθηκαν, περίπου προ 10ετίας, λιποψύχησαν, δηλώνοντας αδυναμία να ασχοληθούν με τα πτώματα, με συνέπεια να απασχοληθούν έκτοτε σε διοικητικές υπηρεσίες και να παραμείνουν κενές οι θέσεις των νεκροτόμων.


Στην αναφορά προς τις εισαγγελικές αρχές, το υπουργείο επισημαίνει το γεγονός ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία έχει ζητήσει να διοχετεύονται εκεί όλα τα περιστατικά, κάτι που σημαίνει την ανάληψη πληθώρας εργασίας που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας.

Ετσι ζητείται τώρα από την Εισαγγελία ΑΠ να επικαιροποιήσει τη γνωμοδότηση του 1996, ώστε οι εισαγγελικές και αστυνομικές παραγγελίες για τα πτώματα και τις νεκροψίες να επιμερίζονται, με ορθολογική κατανομή και στο πανεπιστημιακό εργαστήριο.

Στις καταγγελίες υποστηρίζεται ότι σε μόνο μία ημέρα κάποιος εισέπραξε από 30 ευρώ για τη συνδρομή του σε καθεμία από τις 36 νεκροτομές, ενώ γίνεται λόγος για σημαντικό ετήσιο τζίρο με τα σχεδόν 4.000 περιστατικά.

Μάλιστα κατονομάζεται συγκεκριμένο πρόσωπο και αναφέρεται ότι είναι τακτικός θαμώνας σε καζίνο. Τον λόγο έχει πλέον ο εισαγγελέας.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο ετοιμάζεται να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο συγκροτώντας νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα ενσωματώσει κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς, καθορίζοντας όχι μόνο αρμοδιότητες, αλλά και τα αναγκαία προσόντα.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: