"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΥΒΑ: Γύρισε σελίδα στο Ιντερνετ η Αβάνα

Της ΚΟΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ενα καλώδιο 1.600 χλμ. με οπτικές ίνες απ' τη Βενεζουέλα αλλάζει το ηλεκτρονικό τοπίο, αφού αυξάνει κατά 3.000 φορές τις ταχύτητες και μειώνει κάθετα το κόστος. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως αυτά θα φέρουν την απελευθέρωση του Διαδικτύου

Γρήγορο και ελεύθερο Ιντερνετ τώρα και στην Κούβα; 

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, φαίνεται πως η χώρα μπαίνει πια στο δρόμο της τεχνολογίας του 21ου αιώνα. Πριν από λίγες μέρες, άραξε στην παραλία του Σιμπονέι στην ανατολική Κούβα ένα καράβι από τη Βενεζουέλα το οποίο μεταφέρει ένα πολύτιμο φορτίο: ένα καλώδιο με οπτικές ίνες με μήκος που ξεπερνά τα 1.600 χιλιόμετρα, χάρη στο οποίο η χώρα θα αποκτήσει γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ο υφυπουργός Τηλεπικοινωνιών Χόρχε Λουίς Περδόμο δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν βλέπει κανένα πολιτικό εμπόδιο για να ανοίξει σε όλους την πρόσβαση στο Ιντερνετ».

Η χρονική συγκυρία με τα γεγονότα στην Αίγυπτο και την Τυνησία, τα οποία οργανώθηκαν σε σημαντικό βαθμό μέσω Διαδικτύου, δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητη. Μήπως ο Ραούλ Κάστρο, διερωτώνται πολλοί, σπεύδει να προσφέρει μερικές παραπάνω ελευθερίες προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα; Αγνωστο βέβαια είναι ότι το «άνοιγμα» της Κούβας στο Διαδίκτυο σχετίζεται αυτή τη στιγμή περισσότερο με δικά της εσωτερικά ζητήματα παρά με τα όσα διαδραματίζονται στη Βόρεια Αφρική.

Η Αβάνα από τις 7 του μήνα φιλοξενεί την Παγκόσμια Γιορτή της Πληροφορικής για το 2011. Θα ήταν, επομένως, αρκετά οξύμωρο η ίδια η χώρα που φιλοξενεί την εκδήλωση να μην δείξει ότι προσπαθεί να βγει από το πρωτόγονο σε όλα τα επίπεδα στάδιο στο οποίο βρίσκεται η σχέση της με το Διαδίκτυο.  

Μόνο 14 στους 100 Κουβανούς έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ από τα σπίτια τους. Οι προνομιούχοι είναι κατά κανόνα κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και ξένοι επιχειρηματίες. Οι υπόλοιποι μπορούν να μπαίνουν στο Ιντερνετ από το χώρο της δουλειάς τους ή των σπουδών τους -εφόσον υπάρχει σύνδεση- αν και σε όλες τις περιπτώσεις, η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, εγκεκριμένες από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν αποδέχεται τη στάμπα της λογοκρισίας. Αποδίδει την περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο αμερικανικό εμπάργκο, εξαιτίας του οποίου αναγκάζεται να παίρνει γραμμή από ένα μακρινό δορυφόρο, γεγονός που καθιστά τη σύνδεση εκνευριστικά αργή και ιδιαίτερα δαπανηρή. Για να στείλεις, π.χ., ένα e-mail μέσω του νόμιμου κρατικού παρόχου, κοστίζει ενάμισι δολάριο. Για να μπεις στο Ιντερνετ από τον υπολογιστή ενός ξενοδοχείου, το κόστος είναι εφτά δολάρια την ώρα. Υστερα, υπάρχει η «μαύρη αγορά», η οποία προσφέρει πρόσβαση μέσω μη εγκεκριμένων παρόχων και είναι πολύ πιο δαπανηρή: 10-15 δολάρια το μήνα ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, 50 δολάρια η πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Υπέρογκο κόστος, όταν ο μέσος μισθός στην Κούβα είναι 8 με 12 δολάρια το μήνα!

Τώρα όμως, με τη βοήθεια από τη Βενεζουέλα, η σύνδεση με το Διαδίκτυο θα γίνει 3.000 φορές πιο γρήγορη. Το κόστος θα μειωθεί σημαντικά και αν όλα πάνε καλά, τότε όλοι οι Κουβανοί, θεωρητικά τουλάχιστον, θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στο Διαδίκτυο; Ελεύθερα, άραγε; Αυτό θα φανεί αφού ολοκληρωθεί το έργο και οι αρχές δεν θα μπορούν πια να επικαλούνται τεχνικά εμπόδια. Μέχρι στιγμής πάντως, η Κούβα δεν φημίζεται για την ανοχή της στο Διαδίκτυο. Οι αρχές συχνά βάζουν εμπόδια ή κλείνουν ιστοσελίδες και μπλογκ που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Η Γιοάνι Σάντσες, η πιο γνωστή μπλόγκερ της Κούβας με το μπλογκ Generacion Υ (Γενιά Υ), έχει συλληφθεί ουκ ολίγες φορές.

Γεγονός είναι πάντως ότι η Κούβα ζει περίοδο δραστικών αλλαγών. Αρκετοί πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώνονται. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, αν και αργά, βελτιώνονται. Το Διαδίκτυο δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός των εξελίξεων. Εξάλλου, αν ο Ραούλ Κάστρο νιώσει να στριμώχνεται, μπορεί πάντα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Τσάβες ο οποίος, όταν είδε ότι δεν μπορούσε να ελέγξει το Twitter, έγινε και ο ίδιος μέλος του!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: