Πήρε φωτιά πάλι η Αίγυπτος
Τελείωσε πολιτικά τον Χόσνι Μουμπάρακ ως πρόεδρο της Αιγύπτου η μεγαλειώδης εξέγερση του λαού της ανεξάρτητα από το πότε ακριβώς θα παραιτηθεί, φαίνεται όμως ότι βάλθηκε να τελειώσει και την κατ' όνομα... αντιπολίτευση! Τσάκισε κυριολεκτικά τις συνομιλίες καθεστώτος - αντιπολίτευσης το κολοσσιαίο πλήθος που συνέρρευσε προχθές στη θρυλική πλέον σε όλον τον κόσμο πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Τις απονομιμοποίησε πλήρως, καθιστώντας εμφανές ότι όλες οι αντιπολιτευτικές οργανώσεις, προσωπικότητες και κόμματα που προσήλθαν στις συζητήσεις υπό τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, άνθρωπο του Ισραήλ και των ΗΠΑ, δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τον εξεγερμένο λαό.
Τεράστια πολιτική σημασία έχει το γεγονός ότι η σημαντικότερη οργάνωση που απεδείχθη ότι δεν έχει πολιτική σχέση -πόσω μάλλον ηγετική- με τους διαδηλωτές ήταν οι... Αδελφοί Μουσουλμάνοι!
Καταπλήσσοντας τους πάντες και αναιρώντας προηγούμενες διακηρύξεις τους, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι προσήλθαν πανηγυρικά στις συνομιλίες με το καθεστώς την Κυριακή. Ξεγέλασαν μάλιστα άλλες αντιπολιτευτικές ομάδες, στις οποίες είχαν υποσχεθεί ότι αποκλείεται να προσέλθουν στις συνομιλίες αυτές.
Να φανταστεί κανείς ότι το καθεστώς Μουμπάρακ δεν κάλεσε καν τον μετριοπαθή αστό Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι να συμμετάσχει, αλλά κάλεσε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που έσπευσαν να παρευρεθούν, ενώ ο αποκλεισθείς Ελ Μπαραντέι κέρδισε κάποιους πόντους καταγγέλλοντας αναγκαστικά τις συζητήσεις αυτές ως «αδιαφανείς».
Το πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση αφενός αλλά και για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους αφετέρου ήταν ισχυρότατο, γιατί μιλάμε για μια συγκέντρωση που άφησε άναυδους τους πάντες με τον όγκο της. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού -«με ορισμένα μέτρα οι μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δεκαπενθήμερης εξέγερσης», έγραψαν χαρακτηριστικά στην πρώτη σελίδα τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης»- απαίτησαν να φύγει αμέσως από την εξουσία ο Μουμπάρακ. Γελοιοποίησαν έτσι αντικειμενικά όλες εκείνες τις αντιπολιτευτικές οργανώσεις και προσωπικότητες που διαπραγματεύονται με το καθεστώς, το οποίο απαιτεί να ορίσει αυτό το πότε και πώς θα αποχωρήσει ο επί τριάντα χρόνια τύραννος του αιγυπτιακού λαού. «Τεράστιο πλήθος απορρίπτει σταθερά τους όρκους του Καΐρου για αλλαγή», έγραφαν στον πρωτοσέλιδο τίτλο τους για το θέμα αυτό οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» στην παγκόσμια έκδοσή τους.
Την παραμονή μόλις της συγκέντρωσης, τη Δευτέρα, η γαλλική κεντροαριστερή εφημερίδα «Λιμπερασιόν» έκανε... πολιτική κηδεία της εξέγερσης. «Αίγυπτος - Η επανάσταση που έμεινε στη μέση», ήταν ο κεντρικός τίτλος της πρώτης σελίδας της. «Πώς το καθεστώς ξαναπαίρνει τα ηνία», τιτλοφορούσε δισέλιδη ανάλυσή της η ίδια εφημερίδα. Την επόμενη μέρα όλες αυτές οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις είχαν σαρωθεί από «το μέγα πλήθος και το μέγα πάθος» στην πλατεία Ταχρίρ... Οι Αιγύπτιοι συνέρρευσαν προχθές στην πλατεία της Απελευθέρωσης κατά εκατοντάδες χιλιάδες, γιατί διαισθάνονται ότι η εξέγερσή τους κινδυνεύει άμεσα να εγκλωβιστεί από το καθεστώς σε πολιτικό επίπεδο.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Αν η εξέγερση αποτύχει να διώξει τώρα τον Μουμπάρακ και αν ο Σουλεϊμάν γίνει από την αντιπολίτευση αποδεκτός ως ο άνθρωπος που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, τότε τα επιτεύγματα των εκατομμυρίων εξεγερμένων Αιγυπτίων θα είναι ασήμαντα, εντελώς αναντίστοιχα του μεγαλειώδους κινήματος και των θυσιών τους, των εκατοντάδων νεκρών τους.
Οι Αμερικανοί πάντως έκαναν ένα σοβαρό βήμα πίσω. Εβαλαν στον πάγο τη λύση Ελ Μπαραντέι, τουλάχιστον προσωρινά, και στηρίζουν την πολύ πιο αντιδραστική λύση Σουλεϊμάν.
Ο απεσταλμένος του Ομπάμα στον Μουμπάρακ, μάλιστα, ο Φρανκ Γουίσνερ, που είχε υπηρετήσει παλιότερα και ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αίγυπτο και ο οποίος είχε πάει υποτίθεται στον Αιγύπτιο πρόεδρο για να του επιδώσει τελεσίγραφο του Αμερικανού ομολόγου του, ξεπέρασε κάθε όριο δηλώνοντας ότι «ο ρόλος του Μουμπάρακ παραμένει απολύτως κεντρικός για τη μεταβατική περίοδο»!
Λειτούργημα
Μεγάλες μέρες της δημοσιογραφίας
ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ αισθάνονται οι δημοσιογράφοι για τη συνεισφορά των απεσταλμένων των μέσων ενημέρωσης στην αποτροπή της ανθρωποσφαγής που ετοίμαζε ο Μουμπάρακ. Σωρεία ξένων δημοσιογράφων έπεσαν θύματα επιθέσεων συμμοριών εγκαθέτων του καθεστώτος.
Εμείς οι Ελληνες δημοσιογράφοι αισθανόμαστε υπερήφανοι για τους δικούς μας συναδέλφους που ήταν στην Αίγυπτο. Ιδίως γι' αυτούς που διακινδύνευσαν και τη ζωή τους υπηρετώντας τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα: τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου της «Καθημερινής», που τον τραυμάτισαν με κατσαβίδι στον μηρό και γλίτωσε από του χάρου τα δόντια όταν έπεσαν πάνω του να τον αποτελειώσουν, και τους φωτορεπόρτερ Γιώργο Μουτάφη, που τον τραυμάτισαν με ξύλα και γροθιές, και Γιάννη Μπεχράκη που κατόρθωσε να ξεφύγει από τους συμμορίτες.
Ετικέτες
ΑΙΓΥΠΤΟΣ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΔΕΛΑΣΤΙΚ,
ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου