"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Προσφυγή στον ΟΗΕ εξετάζει εκ νέου η ΠΓΔΜ

Της Δωρας Aντωνιου

Με την ιδέα της προσφυγής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με αίτημα την αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, φλερτάρει για άλλη μία φορά η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ. Παραμονές της επανεμφάνισης στο προσκήνιο, έπειτα από πάροδο αρκετών μηνών, του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, τα Σκόπια πανηγυρίζουν για την υπογραφή συμφωνίας με τη Ζιμπάμπουε, με την οποία η αφρικανική χώρα καθίσταται η 130ή που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη της γείτονος δεν παρέλειψαν να επισημάνουν τη σημασία της συμφωνίας, λέγοντας ότι πλέον διαθέτουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων (130 αναγνωρίσεις στο σύνολο 192 μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), που είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση του ψηφίσματος, εφόσον κατατεθεί σχετικό αίτημα.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία για την Αθήνα, καθώς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι να το κρατήσει μυστικό, είχε γίνει γνωστό ότι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ε.Ε. – Αφρικής, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, στην Τρίπολη της Λιβύης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη ζητήσει ενημέρωση από τη Χαράρε για το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη, δεν έχει λάβει, ωστόσο, απάντηση, καθώς από την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε δήλωσαν άγνοια για όσα συμφωνήθηκαν πέραν του Ατλαντικού.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση να μετατεθεί για τις 9 Φεβρουαρίου η συνάντηση των εκπροσώπων Αθηνών και Σκοπίων, πρέσβεων Αδαμάντιου Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, από τις 27 Ιανουαρίου που είχε αρχικά προγραμματισθεί, φαίνεται ότι συνδέεται με την αναμενόμενη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στην Αθήνα. Παρά το μειωμένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, η επίλυση του θέματος της ονομασίας παραμένει στην ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και θα είναι από τα βασικά ζητήματα που η κ. Κλίντον θα συζητήσει κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις από τη νέα συνάντηση υπό τον κ. Νίμιτς, την οποία η Αθήνα θεωρεί ως μια εκ νέου επισκόπηση των θέσεων των δύο πλευρών.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι δεν έχει διαφανεί, μέχρι στιγμής, η διαφοροποίηση στη στάση των Σκοπίων, που θα επέτρεπε αισιοδοξία για εξελίξεις. Ως επιβεβαίωση της εκτίμησης αυτής, παραθέτουν την τελευταία εξέλιξη, δηλαδή την ανακίνηση της συζήτησης στα Σκόπια περί προσφυγής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την οποία θεωρούν υπονομευτική της διαδικασίας. Οσον αφορά την τύχη μιας τέτοιας προσφυγής, η Αθήνα έχει λάβει διαβεβαιώσεις από σημαντικό αριθμό χωρών ότι η υπογραφή συμφωνίας αναγνώρισης της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ αφορά τις διμερείς σχέσεις και όχι τη στάση που θα υιοθετήσουν ενώπιον διεθνών οργανισμών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: