"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Φάκελος Κύπρου» Στο «φως» στα τέλη Ιανουαρίου το πόρισμα για την τουρκική εισβολή

Τέλος Ιανουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα για την προδοσία της Κύπρου, από την έρευνα που διεξήγαγε η Κυπριακή Βουλή.

Πρόκειται για τον περίφημο «Φάκελο της Κύπρου», ο οποίος μετά από 36 χρόνια αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, αλλά και για το πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τον Ιούλιο του 1974.

Τόσο η Κυπριακή Βουλή, όσο και η Βουλή των Ελλήνων είχαν αποπειραθεί αρκετές φορές να φέρουν εις πέρας τις ανακρίσεις για το ποιος ευθύνεται για την τουρκική εισβολή, πλην όμως έως τώρα με διάφορες πολιτικές παρεμβάσεις δεν κατέστη δυνατόν.

Στο πόρισμα αναφέρονται λεπτομερώς ο ρόλος που διαδραμάτισαν από το 1955 και εντεύθεν οι ΗΠΑ και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, η Μεγάλη Βρετανία, η Τουρκία και η Ελλάδα, όπου εξάγεται το συμπέρασμα ότι η υπίθεση της Κύπρου δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί εγκληματική αμέλεια ή αφέλεια κάποιων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Αντίθετα, όπως προκύπτει από τις ανακρίσεις που έγιναν, «πρόκειται για μια καλοσχεδιασμένη προδοσία με εμπλεκόμενους τους Βρετανο_ Αμερικανούς, τη Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β΄.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή η οποία, συστήθηκε για τη διερεύνηση της προδοσίας της Κύπρου, πραγματοποίησε συνολικά 142 συνεδριάσεις, εξέτασε 161 μάρτυρες από την Κύπρο και το εξωτερικό και συνέταξε 12.000 σελίδες πρακτικών, ενώ ενσωματώθηκαν στον φάκελο και 150.000 έγγραφα, τα οποία συγκεντρώθηκαν από διάφορες πηγές.

Εξασφαλίσθηκαν, όπως αναφέρει, η εφημερίδα «Φιλελευθέρος», έγγραφα της τότε εποχής που φορούσαν μεταξύ των άλλων, το ΝΑΤΟ, το Φόρεϊν Οφις, του χουντικού υπουργείου Εξωτερικών, των μυστικών υπηρεσιών, του ΓΕΕΘ και του ΓΕΕΘ καθώς και τα πρακτικά μίας σύσκεψης που έγινε στην Αθήνα, την παραμονή της εισβολής, από τους συνταγματάρχες.
Από το έγγραφο αυτό γίνεται αντιληπτό ότι κάποιοι γνώριζαν για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και δεν έπραξαν τίποτα για να την αποτρέψουν.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: