To ηλεκτρονικό σκουλήκι δοκιμάστηκε στο Ισραήλ
Oι πιθανότητες στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν περιορίζονται λόγω της επιτυχηµένης κοινής αµερικανοϊσραηλινής κυβερνοεπίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, πολλά από τα κοµπιούτερ της οποίας µολύνθηκαν από το σκουλήκι Stuxnet, ένα από τα ισχυρότερα κυβερνοόπλα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.
Οι µυστικές εγκαταστάσεις της Ντιµόνα στην έρηµο Νεγκέβ είναι γνωστές ως η καρδιά του πυρηνικού προγράµµατος του Ισραήλ, την ύπαρξη του οποίου δεν έχει παραδεχθεί ποτέ επισήµως η κυβέρνηση της χώρας. Εκεί κατασκευάζονται τα πυρηνικά καύσιµα για το οπλοστάσιο του Ισραήλ.
Τα τελευταία δύο χρόνια όµως, σύµφωνα µε ειδικούς τουστρατού και τωνµυστικών υπηρεσιών, η Ντιµόνα έχει έναν νέο, εξίσου απόρρητο ρόλο: είναι ο τόπος δοκιµών της κοινής προσπάθειας ΗΠΑ και Ισραήλ να υπονοµεύσουν τις προσπάθειες του Ιράν να φτιάξει πυρηνική βόµβα. Πίσω από τα αυστηρότατα µέτρα ασφαλείας, οι Ισραηλινοί έχουν κατασκευάσει συσκευές φυγοκέντρισης παρόµοιες µε εκείνες που διαθέτει το Ιράν στις εγκαταστάσεις του Νατάνζ, όπου οι ιρανοί επιστήµονες προσπαθούν να εµπλουτίσουν ουράνιο. Στην Ντιµόνα δοκιµάστηκε η αποτελεσµατικότητα του ηλεκτρονικού σκουληκιού Stuxnet, ενός καταστροφικού προγράµµατος που πιστεύεται ότι εξουδετέρωσε το 1/5 των ιρανικών συσκευών φυγοκέντρισης και συνέβαλε στην καθυστέρηση του πυρηνικού προγράµµατος της Τεχεράνης.
«Για να τσεκάρεις την αποτελεσµατικότητα του σκουληκιού πρέπει να γνωρίζεις τα µηχανήµατα», λέει ένας αµερικανός ειδικός στην κατασκοπεία σχετικά µε τα πυρηνικά όπλα. «Ο λόγος για τον οποίο το σκουλήκι ήταν τόσο αποτελεσµατικό είναι επειδή το δοκίµασαν οι Ισραηλινοί». Αν και επισήµως αξιωµατούχοι από τις δύο χώρες αρνούνται να σχολιάσουν τι συµβαίνει στην Ντιµόνα, οι επιχειρήσεις εκεί είναι µεταξύ των πιο ισχυρών ενδείξεων ότι ο ιός σχεδιάστηκε ως αµερικανοϊσραηλινό πρόγραµµα σαµποτάζ του ιρανικού πυρηνικού σχεδιασµού.
Τις τελευταίες ηµέρες, ο πρώην διοικητής της Μοσάντ και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσαν χωριστά ότι πιστεύουν πως οι προσπάθειες του Ιράν στον πυρηνικό τοµέα έχουν πάει πίσω τουλάχιστον κατά επτά χρόνια. Και οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο Stuxnet, το πιο προηγµένο τεχνολογικά κυβερνοόπλο που έχει σχεδιαστεί ποτέ. Οσοι έχουν προσπαθήσει να το µελετήσουν θεωρούν πως ήταν πολύ πιο περίπλοκο από οτιδήποτε υπήρχε στον κόσµο όταν εµφανίστηκε, στα µέσα του 2009.
Στις αρχές του 2009 η γερµανική εταιρεία Siemens συνεργάστηκε µε ένα από τα µεγαλύτερα εργαστήρια των ΗΠΑ στο Αϊνταχο προκειµένου να εντοπιστούν τρωτά σηµεία των κεντρικών υπολογιστών, τους οποίους η εταιρεία πωλεί για τον χειρισµό των βιοµηχανικών µηχανηµάτων σε όλο τον κόσµο και οι αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει ως εξοπλισµό-κλειδί στις εγκαταστάσεις εµπλουτισµού ουρανίου του Ιράν. Η Siemens λέει ότι το πρόγραµµα ήταν µέρος των συνηθισµένων ελέγχων ασφαλείας έναντι των κυβερνοεπιθέσεων. Ωστόσο, έδωσε στο Εθνικό Εργαστήριο του Αϊνταχο – που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας, που επιβλέπει τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ – την ευκαιρία να εντοπίσει τις καλά κρυµµένες «τρύπες» των συστηµάτων της Siemens, τις οποίες εκµεταλλεύθηκε ένα χρόνο αργότερα το Stuxnet. Το σκουλήκι όχι µόνο µπλοκάρισε πολλές συσκευές φυγοκέντρισης, αλλά µυστικά κατέγραψε τις επιχειρήσεις µέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο τις οποίες αναµετέδιδε δείχνοντας ότι όλα λειτουργούσαν κανονικά ενώ οι συσκευές αυτοκαταστρέφονταν. Από την επίθεση σώθηκαν µόνο οι συσκευές η λειτουργία των οποίων διακόπηκε νωρίς.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΗΠΑ,
ΙΡΑΝ,
ΙΣΡΑΗΛ,
ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΠΥΡΙΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,
INTERNET
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου