Νεα γενιά οπτικών ινών φέρνει μυθικές ταχύτητες στο internet
Κάπου 1,5 ώρα δρόμο μακριά από το Παρίσι, κοντά σε ένα μικρό χωριό που μάλλον θα περιγράφαμε ως τυπικό γαλλικό χωριό, μια ομάδα ερευνητών πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανή μια ιστορική κληρονομιά και να πάνε την υπόθεση της τεχνολογίας τουλάχιστον ένα βήμα πιο πέρα. Οι ερευνητές στα Bell Labs είναι, όλοι κι όλοι, 1.200 σε όλο τον κόσμο και από αυτούς οι 250 βρίσκονται στη Γαλλία, αποτελώντας εδώ και λίγα χρόνια «βραχίονα» της Alcatel Lucent. Για όσους ασχολούνται με την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, τα Bell Labs δεν τους είναι άγνωστα.
Ο ρόλος τους στην εξέλιξη του ψηφιακού μας κόσμου ήταν καθοριστικός, καθώς (μεταξύ πολλών άλλων) ήταν οι δημιουργοί του τρανζίστορ. Στα εργαστήρια έχουν απονεμηθεί από το 1925 μέχρι και σήμερα 7 βραβεία Νόμπελ Φυσικής, σε αναγνώριση του έργου τους.
Ενας... υποβρύχιος μαραθώνιος
Ανάμεσα στα διάφορα ενδιαφέροντα τα Bell Labs μετέχουν σε έναν αγώνα δρόμου που μπορεί να εξελίσσεται μακριά από τα μάτια των θεατών (διακριτικών και αδιάκριτων), αλλά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Το στοίχημα που έχει μπει αφορά το ποιος θα καταφέρει να μεταφέρει ψηφιακή πληροφορία όσο το δυνατόν πιο μακριά και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Αυτή τη στιγμή η Alcatel Lucent κατέχει το ρεκόρ, έχοντας μεταφέρει πληροφορία σε ταχύτητα 15 Tbps και σε απόσταση 7.200 χλμ.
Τα 15 Tbps, αν δεν κάναμε κάποιο χοντρό λάθος στον υπολογισμό, είναι μια ταχύτητα 600.000 φορές μεγαλύτερη από την καλύτερη ταχύτητα που μπορεί να πετύχει κάποιος σπίτι του σε μια γραμμή ADSL.
Μην αρχίσετε τα όνειρα. Η ταχύτητα αυτή αφορά τις οπτικές ίνες νέας γενιάς που θα τοποθετηθούν στους βυθούς των ωκεανών και της Μεσογείου για να εξυπηρετήσουν όλα όσα σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες -του Διαδικτύου συμπεριλαμβανομένου.
Η πρόκληση είναι μεγάλη, αν λάβει κανείς υπ' όψιν πως τα καλώδια πρέπει να αντεπεξέλθουν στις ισχυρές πιέσεις του υδάτινου περιβάλλοντος, αλλά και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, οι ερευνητές προσπαθούν να κάνουν τις εξωτερικές μονώσεις πιο ανθεκτικές, καθώς ειδικά στη Μεσόγειο έχουν σημειωθεί ουκ ολίγα περιστατικά όπου περαστικές... τράτες έκοψαν οπτικές ίνες, με αποτέλεσμα η επικοινωνία της Ευρώπης με την Ασία -κυρίως με την Ινδία- να διεξάγεται για ημέρες ή και εβδομάδες με μεγάλα προβλήματα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,
INTERNET
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου