Ο πόλεµος των δράκων
Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Την αρχή ενός νέου γύρου έντασης ανάµεσα στις δύο µεγαλύτερες δυνάµεις της Ασίας σηµατοδοτεί το νέο αµυντικό δόγµα της Ιαπωνίας, η οποία θεωρεί πλέον βασική απειλή για την ασφάλειά της την Κίνα. Το Πεκίνο κατηγορεί το Τόκιο για «ανευθυνότητα». Συγχρόνως, όµως, ετοιµάζει το πρώτο του αεροπλανοφόρο.
«Ο εκσυγχρονισµός των Ενόπλων ∆υνάµεων της Κίνας και η ελλιπής διαφάνεια αποτελούν πηγή ανησυχίας για τηνπεριοχή αλλά και τη διεθνή κοινότητα». Αυτό αναφέρεται µεταξύ άλλων στο πρόγραµµα Εθνικής Αµυνας που ενέκρινε προχθές το υπουργικό συµβούλιο της κυβέρνησης Καν στην Ιαπωνία. Το Τόκιο δεν αισθάνεται πλέον ότι απειλείται από τη ρωσική αρκούδα αλλά από τον κινέζικο δράκο.
Η αναθεώρησητου αµυντικού τουδόγµατοςσυνιστά τη µεγαλύτερη αλλαγή στην άµυνα της χώρας από το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου. Και ανακοινώνεται έπειτα από έναν χρόνο διπλωµατικών εντάσεων ανάµεσα στις δύο χώρες µε αφορµή τα ιαπωνικά νησιά Σενκάκου, τα οποία διεκδικείτο Πεκίνο. «Ο αµυντικός προϋπολογισµός της Κίνας αυξάνεταισταθερά κάθε χρόνο µε αδιαφανή τρόπο», εξήγησε µετά το τέλος της συνεδρίασης ο γραµµατέας του υπουργικού συµβουλίου.
Η αντίδρασητου Πεκίνου ήταν άµεση: «Η Κίνα είναι σταθερά προσανατολισµένη στον δρόµο της ειρηνικής ανάπτυξης και ακολουθεί µια πολιτική στην άµυνα που είναι αµυντικήαπό τη φύση της», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού καθεστώτος Ζιάνγκ Γιου.
Η Ιαπωνία ωστόσο ετοιµάζεται για τη µεγάλη στροφή. Είκοσι χρόνια µετά το τέλος του Ψυχρού Πολέµου τερµατίζει ένα αµυντικό δόγµα, στον πυρήνα του οποίου βρισκόταν η συγκέντρωση χερσαίων δυνάµεων στη βόρεια νήσο του Χοκάιντο µε στόχο την αποτροπή ενδεχόµενης σοβιετικής εισβολής.
Το νέο δόγµα µετακινεί την αµυντική διάταξη από τη Μόσχα στο Πεκίνο και προβλέπει µια «ευκίνητη αµυντική δύναµη». Η πρόκληση που αντιµετωπίζει σε αυτό το πλαίσιο η ιαπωνική κυβέρνηση είναι να επιτύχει τον στόχο της µειώνοντας τον επόµενο χρόνο τις αµυντικές της δαπάνες κατά 3%. Στουςσχεδιασµούς τουγενικού επιτελείου περιλαµβάνεται η µείωση των αρµάτων µάχης από 600 σε 400 µε την παράλληλη αύξησητων υποβρυχίων από16 σε 22. ∆ύο αντιτορπιλικά θα εξοπλιστούν µε αντιαεροπορικούςπυραύλους, ενώ θαδιπλασιαστούν καιτα αµυντικά συστήµατα Πάτριοτ.
«Ανευθυνότητα»
Η Κίνα κατηγόρησε χθες την Ιαπωνία για «ανευθυνότητα». Είναι σαφές όµως ότι παράλληλα ρίχνει το βάρος της στη θάλασσα µε βασικό στόχοτη δηµιουργία µιας παγκόσµιας ναυτικής δύναµης, ανταγωνιστικής προς τις Ηνωµένες Πολιτείες. Το πρώτο βήµα προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται µε τηνκατασκευή του πρώτου της αεροπλανοφόρου.
Το σχέδιο αποκαλύπτεται από µόλις µια φράση που περιλαµβάνεται σε µακροσκελή κυβερνητική έκθεση και η οποία είδε το φως στις αρχέςτου χρόνου. «Ο ιστορικός στόχος της Κίνας για τον 21ο αιώναείναι η µετατροπή της σε µεγάλη ναυτική δύναµη» αναφέρεται στην έκθεση, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Financial Times».
Το Πεκίνο πάντως εξακολουθεί να επιµένει ότι «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν».
Συναγερµός στη Βόρεια Κορέα
Η ΙΑΠΩΝΙΑ θεωρεί ότι η δεύτερη εν δυνάµει απειλή για την ασφάλειά της προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα. Ο εξοπλισµός δυο επιπλέον ιαπωνικών πολεµικών πλοίων µε αντιπυραυλικά συστήµατα αποσκοπεί στην αµυντική θωράκιση από το ενδεχόµενο βορειοκορεατικής επίθεσης σε µια περίοδο που το θερµόµετρο στην κορεατική χερσόνησο ανεβαίνει συνεχώς.
Χθες οι ένοπλες δυνάµεις της Βόρειας Κορέας αύξησαν το επίπεδο συναγερµού για τις µονάδες πυροβολικού στις δυτικές ακτές της χερσονήσου ενόψει των προγραµµατισµένων για αύριο ασκήσεων µε πραγµατικά πυρά των δυνάµεων της Νότιας Κορέας.
Η Πιονγκγιάνγκ απειλεί µε «καταστροφή» σε περίπτωση που πραγµατοποιηθούν οι ασκήσεις, γεγονός που προκάλεσε την έκτακτη σύγκληση του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Μόσχα, µε πρωτοβουλία της οποίας συνεκλήθη το Συµβούλιο Ασφαλείας, κάλεσε τη Σεούλ να ακυρώσει τα γυµνάσια προκειµένου να αποφευχθεί η κλιµάκωση της έντασης στην περιοχή.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
Β.ΚΟΡΕΑ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΙΑΠΩΝΙΑ,
ΚΙΝΑ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου