Δημόσια περιουσία: Κράτα μικρό καλάθι
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
Η Ελλάδα και η τρόικα μπορούν να ποντάρουν αρκετά στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας για τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά η έλλειψη προεργασίας αποτελεί σοβαρό εμπόδιο και δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, τονίζουν ειδικοί της κτηματαγοράς.
«Πριν από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα πρέπει να προηγηθεί η καταγραφή και το ξεσκαρτάρισμα των ακινήτων, γιατί δεν είναι όλα ίδια και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Αυτό όμως απαιτεί πολύ χρόνο, πιθανόν δύο με τρία χρόνια γιατί δεν έχει γίνει προεργασία», τονίζει ο Αρης Καρυτινός, διευθυντής ακίνητης περιουσίας της Εθνικής.
Ο κ. Καρυτινός τονίζει ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει βραχυπρόθεσμα θα ήταν να επιτευχθούν «κάποιες μικρές νίκες, όπως τόνισε ο κ. Ταμβακάκης» (διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής) με την αξιοποίηση κάποιων δημόσιων εκτάσεων όπως στο Ελληνικό, για να προσελκυσθούν ξένες επενδύσεις και να αλλάξει το κλίμα προς το καλύτερο.
Είναι ευκολότερο, συμπληρώνει, να αξιοποιήσει το κράτος τις εκτάσεις γης, π.χ. υπό τη μορφή μακροπρόθεσμων μισθώσεων, σε πρώτη φάση, αντί για τα αστικά ακίνητα που μπορεί να έχουν νομικά και τεχνικά προβλήματα.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Καρυτινός τονίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς την αξία της δημόσιας περιουσίας, παρ' ότι μελέτη του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι θα μπορούσε να ανέρχεται στα 300 δισ. ευρώ και άνω, δηλαδή λίγο χαμηλότερη από το δημόσιο χρέος.
Από τη δική του σκοπιά ο Νίκος Γιαννουλέλης, σύμβουλος και διαχειριστής ακινήτων, αναφέρει ότι θα πρέπει πρώτα να δώσουμε τον ορισμό της δημόσιας περιουσίας πριν την αξιοποιήσουμε.
«Οτιδήποτε μη ιδιωτικό αποτελεί δημόσια περιουσία; Συμπεριλαμβάνουμε μνημεία όπως της Ακρόπολης στον ορισμό; Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τους βαλτότοπους;» αναρωτιέται.
Αλλο στέλεχος της αγοράς παρατηρεί ότι η αξία των ακινήτων δεν μπορεί να προσδιοριστεί γιατί μπορεί να μην ξέρουμε τις χρήσεις γης.
Αλλη είναι η αξία του Ελληνικού ως αμιγώς μητροπολιτικού πάρκου και άλλη αν πολεοδομηθεί σε κάποιο βαθμό, τονίζει σχετικά.
Πάντως, ο κ. Γιαννουλέλης θεωρεί ότι η αξία της «επίσημης δημόσιας περιουσίας», δηλαδή εκείνης που ανήκει σε υπουργεία, τα ΕΤΑ, τα Ολυμπιακά Ακίνητα και εκείνης που έχει περιέλθει στην κατοχή του κράτους από δωρεές, κατασχέσεις κ.λπ. δεν ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ και μεγάλο μέρος της δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ΚΕΔ), η οποία ιδρύθηκε το 1979, διαχειρίζεται 71.000 ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικής Αμυνας έχουν άλλα ακίνητα. Υπάρχει επίσης η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ).
Σύμφωνα με μελέτη του κ. Μαγκλάρα της ΚΕΔ, το 40% από τα ακίνητα της εταιρείας είναι καταπατημένα, το 22% έχουν προβλήματα νομικής υφής και δεν ξέρει κανείς αν κατακυρώνονται γιατί βασίζονται π.χ. σε περιγραφές του Μεσοπολέμου, το 12,4% έχει καταχωρισθεί σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, άλλα ακίνητα είναι αμφίβολα και μόλις το 13,47% των ακινήτων είναι ελεύθερο προς αξιοποίηση.
Αν και η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούληση να υπάρξει μια κεντρική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και κάθε φορέας προχωρά από μόνος του στην αξιοποίηση των δικών του.
Η ΚΕΔ επέλεξε πριν από ένα χρόνο μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Εθνική για την αξιολόγηση 30 ακινήτων, με σκοπό την επιλογή 20 απ' αυτά που θα είναι ώριμα για αξιοποίηση.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΑΠΤΥΞΗ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου