Από οδοκαθαριστές σε γραφεία υπουργών!
ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΞΕΒΡΑΚΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΟΜΕΡ ΠΡΙΟΝΗ...
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Δούρειος ίππος για προσλήψεις ημετέρων έγινε ο ευαίσθητος χώρος της καθαριότητας στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται 2.743 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου της Αθήνας και οι δρόμοι της πόλης να είναι γεμάτοι σκουπίδια...
Τη «μηχανή» να προσλαμβάνονται υπάλληλοι στην καθαριότητα και στη συνέχεια να «βρίσκονται» στη Δημοτική Αστυνομία, στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, σε γραφεία δημοτικών συμβούλων, στις Λέσχες Φιλίας και αλλού αναδεικνύει πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Σύμφωνα με το πόρισμα που υπογράφουν οι επιθεωρητές (Νομικός, Παπούλη, Σελίμης) από τους 649 μόνιμους και συμβασιούχους που εργάζονται στην αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων (υπηρεσία που εντάσσεται στον τομέα της καθαριότητας του δήμου και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στη μάχη για «καθαρή Αθήνα») οι 204 -δηλαδή περίπου τρεις στους δέκα- διατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ πληρώνονται από τους πόρους για την καθαριότητα. Επιπροσθέτως, 91 συμβασιούχοι από τη Διεύθυνση Πρασίνου και Κηποτεχνίας έχουν μεταφερθεί στην καθαριότητα, ενώ το συμβατικό τους έργο ήταν η φύτευση πρασίνου.
Μάλιστα, οι επιθεωρητές ζητούν από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής να ασκήσει τις πειθαρχικές του αρμοδιότητες σε βάρος του αντιδημάρχου καθαριότητας Γ. Δημόπουλου διότι δεν φρόντισε να μην απομακρυνθούν, και μάλιστα με άτυπες διαδικασίες, εργαζόμενοι από την καθαριότητα σε άλλες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι η «μεταφορά» των εργαζομένων από την καθαριότητα σε άλλες υπηρεσίες έχει αποτέλεσμα να «δυσχεραίνεται η εκπλήρωση του έργου της καθαριότητας του δήμου, ενώ παράλληλα επιβαρύνονται μη νομίμως και οι πιστώσεις των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας με την καταβολή στους ανωτέρω μισθών ή αμοιβής αντίστοιχα».
Η απεργία έγινε ρεπό
Οι επιθεωρητές θα προχωρήσουν σε συμπληρωματικό έλεγχο γιατί έχουν πληροφορηθεί ότι στις περυσινές απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου στον δήμο της Αθήνας δεν έγιναν οι προβλεπόμενες «κρατήσεις» στους απεργούς και οι ημέρες της απεργίας χρεώθηκαν σαν «ρεπό».
Ευθύνες στην απερχόμενη δημοτική αρχή επέρριψε για άλλη μια φορά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης για τη μη έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε καθαριότητα, ενώ γνώριζε ότι λήγουν οι συμβάσεις όσων υπηρετούν και θα υπήρχε πρόβλημα. «Πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση παράβασης καθήκοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, υπογραμμίζοντας ότι σε όλους τους άλλους φορείς του Δημοσίου και στην Αυτοδιοίκηση εφαρμόστηκε απρόσκοπτα ο νόμος για τις προσλήψεις συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα και καταλόγισε σκοπιμότητα στη δημοτική αρχή ότι επεδίωκε τη μονιμοποίησή τους.
Οι 204 εργαζόμενοι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι μετακινήθηκαν σε άλλη οργανική μονάδα του δήμου ή σε άλλο νομικό πρόσωπο χωρίς απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής και απασχολούνται ως εργάτες, καθαριστές ή οδηγοί στο κεντρικό κτίριο του δημαρχείου της Αθήνας, στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, στη Δημοτική Αστυνομία, στις Διευθύνσεις Τροχαίου Υλικού, Κοιμητηρίων, Κοινωνικής Μέριμνας, Αλλοδαπών, Πληροφορικής, προληπτικής Ιατρικής, στη Διεύθυνση Γενικών Αποθηκών-Καύσιμα, στο γραφείο του γενικού γραμματέα του δήμου ή σε γραφεία δημοτικών συμβούλων, στο Ιδρυμα Αστέγων, στις Λέσχες Φιλίας, στις Διευθύνσεις Κηποτεχνίας και Πρασίνου, στη Διεύθυνση Διοίκησης, στα Δημοτικά Ιατρεία Κολωνού, σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κ.τ.λ.
Στον ίδιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος Αθήνας επί σειρά ετών κάλυπτε τις ανάγκες στην καθαριότητα και κυρίως στην αποκομιδή με συμβασιούχους. Επιπλέον οι συμβασιούχοι δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους, δηλώνοντας ότι κάνουν χρήση ρεπό, γεγονός που ανάγκασε τον γενικό γραμματέα του δήμου να τους διαμηνύσει στις 10 Δεκεμβρίου ότι, αν συνεχίσουν, ο δήμος θα καταγγείλει τις συμβάσεις τους.
Πώς στήθηκε η κομπίνα των αποσπάσεων
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Σε υπουργικά γραφεία, τα γραφεία των αντιδημάρχων του Νικήτα Κακλαμάνη, το ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» και το δημαρχιακό μέγαρο επί της οδού Αθηνάς προσφέρουν, μεταξύ άλλων, τις υπηρεσίες τους εργαζόμενοι της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων αντί να βρίσκονται στην αποκομιδή των απορριμμάτων για την οποία προσελήφθησαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτουμε, περισσότεροι από έναν στους τρεις εργαζομένους της Διεύθυνσης Καθαριότητας είναι αποσπασμένοι επισήμως ή ατύπως με πράξεις που έχουν γίνει από εποχής κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, συνεχίστηκαν επί Γ. Παπανδρέου και ισχύουν έως σήμερα.
Η «μηχανή» λειτουργούσε ως εξής: στη Διεύθυνση Καθαριότητας γίνονταν συνεχώς προσλήψεις συμβασιούχων εκτός ΑΣΕΠ. Προσλαμβάνονταν, δηλαδή, υπάλληλοι βάσει γνωριμιών και εξαρτήσεων, επικαλούμενοι με τον καιρό και την εμπειρία που αποκτούσαν. Μάλιστα η υπηρεσία ήταν υποχρεωμένη να γράφει σε κάθε απόφαση ότι εκείνοι προσλαμβάνονται όχι για «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» αλλά για κάποιο συγκεκριμένο έργο π.χ. καθαρισμό φρεατίων εν όψει βροχών, καθαρισμό δημόσιων χώρων έπειτα από επεισόδια, καθαρισμό χώρων όπου εγκαταβιούν παράνομοι μετανάστες κ.λπ. Στη συνέχεια όσοι είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη» έφευγαν από τις «έκτακτες ανάγκες» και πήγαιναν σε άλλες πιο «εύκολες» υπηρεσίες του δήμου. Από την παραπάνω «ευελιξία» ευνοήθηκαν, βάσει των στοιχείων, 107 άτομα. Υπάρχουν όμως και άλλοι 117 που δεν είναι συμβασιούχοι, αλλά μόνιμοι υπάλληλοι και αορίστου χρόνου. Από αυτή την κατηγορία προκύπτουν και οι πιο κραυγαλέες αποσπάσεις όπως:
* Στα υπουργεία Εσωτερικών (3 υπάλληλοι), Εξωτερικών (επί Ντόρας Μπακογιάννη), Οικονομικών, Τύπου, Παιδείας και τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
* Στα γραφεία των πρώην υπουργών Β. Μεϊμαράκη και Σοφίας Καλαντζάκου.
* Στο ΑΣΕΠ και την 359 Μονάδα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών του ΓΕΑ!
* Δέκα υπάλληλοι, δηλαδή εργάτες, καθαριστές και οδηγοί (οι τελευταίοι θεωρούνται βαρύτερη απώλεια, καθώς ένας οδηγός απών αφήνει πιο πολλά σκουπίδια αμάζευτα στο δρόμο), έχουν διατεθεί στα γραφεία των έως τώρα αντιδημάρχων ή προέδρων δημοτικών φορέων Ν. Βαφειάδη, Ελ. Σκιαδά, Ε. Κολλάτου, Χρ. Τεντόμα, Α. Παπαδάκη, Β. Κορομάντζου, Χρ. Ακριτίδη, Αθ. Καφέζα, Γ. Κατσαρού.
* Είκοσι πέντε (25) καθαρίστριες και εργάτες έχουν διατεθεί για την καθαριότητα ή ακόμη και τη φύλαξη του δημαρχιακού μεγάρου επί της οδού Αθηνάς (πλατεία Κοτζιά). Σε πρόσφατο άρθρο μας (Αποκομιδή: έχουν βαρέσει διάλυση εδώ κι ένα μήνα-14/12/2010) περιγράφαμε μάλιστα την αγωνία συγκεκριμένης καθαρίστριας η οποία είδε, μετά την ήττα Κακλαμάνη, δέκα εργάτες της καθαριότητας να εμφανίζονται ξαφνικά στην υπηρεσία έπειτα από μακρύ διάστημα «εξαφάνισης».
* Δεκαπέντε (15) υπάλληλοι καθαρισμού ακόμη έχουν διατεθεί για τις ανάγκες της Δημοτικής Αστυνομίας, άλλοι τέσσερις για το ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» και δεκάδες ακόμη σε άλλες υπηρεσίες.
«Απάντηση» Κακλαμάνη
Με τα σκουπίδια να παραμένουν στους δρόμους, ο αποχωρών δήμαρχος επιχείρησε χθες να απαντήσει και να πει ότι δεν φταίει εκείνος για την έλλειψη προσωπικού αλλά ο νεοεκλεγείς Γ. Καμίνης. Συγκεκριμένα δημοσιοποίησε επιστολή που έστειλε στις 8 Δεκεμβρίου, με την οποία εξηγούσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε προκήρυξη για νέο εποχικό προσωπικό διότι εκκρεμούν οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις μέσω των οποίων 750 συμβασιούχοι παραμένουν στην εργασία τους, αν και έληξαν οι συμβάσεις τους. Μάλιστα ο γραμματέας του δήμου, που υπέγραφε την επιστολή, ζητούσε «γραπτές οδηγίες» από τον Γ. Καμίνη! Στην απάντησή του ο Γ. Καμίνης υπενθύμισε απλώς ότι χρέη δημάρχου ασκεί έως τις 31/12 ο Ν. Κακλαμάνης.
Στο μεταξύ ο ΕΣΔΚΝΑ ανέβαλε, μετά τις αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για αύριο το διοικητικό του συμβούλιο στο οποίο θα αποφασίσει για την προγραμματική συμφωνία σχετικά με τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική. Σε νέο σχέδιο σύμβασης απάλειψε τον όρο οι ιδιώτες να αναλάβουν και τη «λειτουργία» των εγκαταστάσεων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΘΗΝΑ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ,
ΔΙΑΠΛΟΚΗ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου