Η κ. Κατσέλη σε λάθος δρόμο
Tου Στεφανου Mανου
Η υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη προσπαθεί να διατηρηθεί σε ισχύ το καθεστώς της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Για την προσπάθεια της κ. υπουργού υπάρχει απόλυτη συμφωνία τόσο της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργοδοτών όσο και της ΓΣΕΕ.
Και τα τρία μέρη, υπουργός, εργοδότες και εργαζόμενοι είναι, νομίζω, σε λάθος δρόμο, που βλάπτει τα συμφέροντα της Ελλάδας και όσων θέλουν να εργαστούν. Ελπίζω η τρόικα, που φρόντισε να περιληφθεί στο Μνημόνιο (θυμίζω ότι το Μνημόνιο ψηφίστηκε από τη Βουλή, με τη συμμετοχή της κ. Κατσέλη) η κατάργηση της «επεκτασιμότητας» των κλαδικών συμβάσεων, θα επιμείνει στην εφαρμογή του μέτρου. Βλέπετε ότι καταντήσαμε να περιμένουμε από τους τρίτους να μας υποδεικνύουν το συλλογικό συμφέρον μας.
Ανεργοι θεωρούνται όσοι είχαν δουλειά και την έχασαν. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, δεν είναι άνεργοι όσοι νέοι άνθρωποι δεν δούλεψαν ποτέ και δεν βρίσκουν δουλειά, ούτε όσες γυναίκες που, αφού μεγάλωσαν τα παιδιά τους, ψάχνουν για δουλειά. Ο ρόλος της κ. Κατσέλη δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, να συνδιαλέγεται με τη ΓΣΕΕ (που στην πραγματικότητα εκπροσωπεί τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα) αλλά να σκέπτεται πώς θα βοηθήσει τους άνεργους, τους νέους που ποτέ δεν δούλεψαν και τις γυναίκες που, αφού μεγάλωσαν τα παιδιά τους, για πρώτη φορά θέλουν να δουλέψουν. Η ΓΣΕΕ ενδιαφέρεται να μη θιγούν τα προνόμια εκείνων που την αναδεικνύουν. Κανείς από τους άνεργους δεν συγκαταλέγεται σ’ εκείνους που την αναδεικνύουν.
Αν, λοιπόν, αρχίσει να σκέπτεται σωστά η κ. Κατσέλη, θα πρέπει να αναρωτηθεί πού θα βρουν δουλειά οι ομάδες που περιέγραψα. Το Δημόσιο και οι ΔΕΚΟ έκλεισαν για προσλήψεις και θα παραμείνουν έτσι για μια δεκαετία τουλάχιστον. Πού θα βρουν λοιπόν δουλειά οι άνεργοι; Μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά σε ποιον; Αυτός που υπάρχει και εκπροσωπείται από τις εργοδοτικές οργανώσεις πάσχει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας και χρηματοδότησης και συνεπώς δεν πρόκειται να απορροφήσει το μεγάλο και συνεχώς διευρυνόμενο πλήθος των ανέργων.
Δουλειά μπορούν να βρουν οι άνεργοι μόνο σε δουλειές και επιχειρήσεις που τώρα δεν υπάρχουν και επειδή δεν υπάρχουν δεν εκπροσωπούνται και δεν υποστηρίζονται.
Για να κάνει σωστά τη δουλειά της η κ. Κατσέλη, πρέπει να αναζητήσει εκείνες τις πολιτικές που θα προσελκύσουν και θα διευκολύνουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Ο ΣΕΒ και οι λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις ενδιαφέρονται πώς δεν θα θιγούν τα μέλη τους και όχι πώς θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις που θα ανταγωνιστούν τα μέλη τους.
Κακώς, λοιπόν, συνδιαλέγεται η κ. Κατσέλη και με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Στο όνομα του δήθεν κοινωνικού διαλόγου και της σύμπνοιας των κοινωνικών εταίρων και με κριτήριο το προσωπικό πολιτικό της όφελος επιδιώκει μια αλλαγή του Μνημονίου που θα βλάψει την Ελλάδα και το γενικό συμφέρον, παρακινούμενη δήθεν από την ένοχη συμφωνία των εργοδοτικών και εργατικών συνδικάτων.
Μακάρι να καταργηθεί η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, διότι έτσι θα γίνει ευκολότερη η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, στις οποίες θα μπορούν να βρουν δουλειά όσοι έχουν την ατυχία να είναι άνεργοι.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Και αυτοί που δουλεύουν και μπαίνουν κάτω απο τον οδοστρωτήρα κύριε Μάνο?
Αχνα γι αυτους? Η προσέλκυση επιχειρηματιών - "οδηγών οδοστρωτήρων" ειναι το παν?
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΑΠΤΥΞΗ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,
ΕΡΓΑΣΙΑ,
ΜΑΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου